7 kultnih pariških kafića koje vrijedi posjetiti

Autor članka:
Podijeli:

Ovih 7 kultnih pariških kafića ne smijete propustiti posjetiti

Malo se drugih gradova može mjeriti s kulturom kafića u Parizu. Sinonim za raskošne interijere i prostrane terase, bogata povijest gradskih kafića procvjetala je u kasnom 19. stoljeću, kada su pisci, filozofi i kreativci u najvećim pariškim kafićima provodili sate raspravljajući o svim temama. Godinama kasnije, grad i dalje krasi snažan identitet kafića. Iako se novi kafići probijaju na scenu, klasici s razlogom ostaju klasici i svakako zaslužuju posjetu tijekom vašeg putovanja u Pariz. Međutim, budite svjesni da vam možda neće ponuditi najbolju kavu koju ste ikada probali, i sigurno ćete ju skupo platiti, ali radi povezivanja s bogatom kreativnom prošlošću grada, apsolutno se isplati. Otkrijte kojih je to 7 kultnih pariških kafića koje ćete posjetiti na svom sljedećem putovanju u grad svjetla.

La Palette

  • 43 Rue de Seine, 75006

Kako biste pronašli klasičnu parišku kavanu s dobrom hranom ne trebate tražiti dalje od La Palette. Smješten u pariškoj četvrti Saint-Germain, ovaj je povijesni kafić bio redoviti favorit samog Picassa, kao i brojnih drugih slavnih osoba s A liste današnjice. Unatoč svojoj slavi, La Palette nije izgubila nimalo svog šarma stare škole. Očekujte solidnu hranu iz bistroa i dovoljno mjesta za sjedenje na otvorenom s puno karaktera. Čak je i Anthony Bourdain bio poznat po tome da voli izlete do ovog bezvremenskog dragulja na lijevoj obali.

Le Consulat

Kafić Le Consulat
© George Kantartzis from Unsplash
  • 18 Rue Norvins, 75018

Od svih klasičnih pariških kafića, Le Consulat je možda najšarmantniji. Suprotno širokim terasama i neonskim svjetlima na Boulevard Montparnasse, Le Consulatov ugodan interijer džepne veličine može smjestiti pregršt stolova odjednom, a njegova mala, ali šarmantna terasa ne može primiti puno više. Omiljeno od strane Van Gogha, Moneta i drugih umjetnika, ovo Insta mjesto savršeno je za ispijanje šalice kave i uživanju u vibri popločane ulice. Kako biste doživjeli maksimum od ovog kafića, preporučuje se da ga posjetite rano ujutro radnim danom. Treba napomenuti kako se priča da je Le Consulat dom jednog od najboljih gradskih bifteka, no najbolje je da o tome sami donesete zaključak.

Les Deux Magots

  • 6 pl. Saint-Germain des Prés, 75006

Kada tražite kultne pariške kavane, možda najpoznatiji od svih je Les Deux Magots. I ovaj je povijesni kafić smješten u četvrti Saint-Germain, a prvi put je svoja vrata otvorio 1885. godine. Ugostio je filozofe poput Simone de Beauvoira i Jean-Paula Sartrea, kao i Jamesa Joycea, Alberta Camusa te druge talentirane kreativce. Kafić je čak stvorio i svoju književnu nagradu koja se dodjeljuje novim francuskim piscima već gotovo 100 godina. Očekujte masovne kave (po jednako masovnoj cijeni) i nezaboravan ambijent. Preporučujemo da se držite klasičnog espressa ili allongéa kako biste umanjili račun.

Le Procope

  • 13 Rue de l’Ancienne Comédie, 75006

Le Procope, koji se smatra najstarijim kafićem u Parizu, ima impresivne korijene koji sežu čak u 1686. godinu, kada je sicilijanski kuhar Procopio Cutò prvi put otvorio lokal. Dok su drugi klasični kafići najpoznatiji po ugošćavanju Fitzgeralda i Hemingwaya, stolove ove epske institucije zauzimali su Voltaire, Benjamin Franklin, pa čak i Thomas Jefferson. Ručak u kafiću i dalje košta samo oko 20 eura, što za turističku ustanovu predstavlja dobar posao u gradu svjetla.

Café de Flore

Cafe de Flore
© Chahriar Hariri from Unsplash
  • 172 Bd Saint-Germain, 75006

Smješten točno preko puta Les Deux Magots, Café de Flore u četvrti Saint-Germain ima jednako duboke korijene. Osnovano 1887. godine, ovo poznato sastajalište podjednako su obožavali Sartre i de Beauvoir, kao i drugi filozofi, egzistencijalisti i nadrealisti. Međutim, priča kaže da je zapravo unutarnja toplina kafića, a ne ukusna kava, natjerala de Beauvoira da se vraća po još. Čak je i Sartre smatrao da je Café de Flore mjesto gdje se par najviše osjeća kao kod kuće. Ovo legendarno mjesto se i danas smatra rivalom Les Deux Magotsa.

Le Select

  • 99 Bd du Montparnasse, 75006

Uz susjedne Le Dôme, La Rotonde i La Coupole, Le Select je jedan od brojnih kultnih kafića koji se nalaze na Boulevard Montparnasse. Poznata po svom neonskom osvjetljenju i golemoj vanjskoj terasi, ova dugogodišnja institucija (zajedno sa svojim susjedima) nekoć je bila utočište intelektualnih razgovora za F. Scotta Fitzgerlanda, Picassa, Simone de Beauvoira i Ernesta Hemingwaya, od kojih je potonji živio iza ugla i taj je kafić nazvao “dušom Montparnassea”. Očekujte osrednje zalogaje i preskupe kave, no zbog povijesti je potpuno vrijedno troška.

Le Fontaine de Belleville

  • 31-33 Rue Juliette Dodu, 75010

Iako La Fontaine de Belleville možda nema povijest gore navedenih kafića, njegov ambijent inspiriran 1920-ima i odlični napitci obećavaju da će osvojiti srce svakog ljubitelja kave. Smješten u 10. pariškom arondismanu, ovaj omiljeni kafić može se pohvaliti velikim ogledalima, prekrasnim umjetničkim djelima i veliki stolcima od ratana – kako unutra tako i vani – kao i jazz svirkom uživo vikendom i odličnom hranom. Svi proizvodi u La Fontaine de Belleville dolaze iz lokalnih izvora, a izvrsna kava dolazi iz obližnje Belleville Brûlerie. Iako možda još nije klasik, ovaj kafić pred sobom definitivno ima budućnost koja stvara povijest.

Autor naslovne fotografije: © Tony Lee from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave