Travel AdvisorTravel Advisor

Disneyland Paris: Sve što trebate znati o čarobnom parku

I mladi i stari uživaju u Disneylandu

Disneyland u Parizu je jedini Disneyland resort u Europi, a u njemu uživaju sve generacije. U nastavku pronađite vodič koji će vam otkriti sve što trebate znati o ovom zabavnom parku.

Koja je razlika između Disneyland Parka i Walt Disney Studios Parka?

Oni koji prvi put dolaze u Disneyland Paris trebali bi znati da ovaj resort ima dva dijela: Disneyland Park i Walt Disney Studios Park. Niže se nalaze one najznačajnije razlike.

U Disneyland Parku se nalaze one atrakcije koje vam obično prve padnu na pamet kada pomislite na Disneyland: dvorac Trnoružice, poznati Disney likovi, uzbudljive predstave i parade te naravno, avanturističke vožnje. Ovdje možete posjetiti pet tematskih zemalja: Adventureland, Frontierland, Discoveryland, Fantasyland i Main Street, SAD.

© Bryan Dijkhuizen from Unsplash

S druge strane, Walt Disney Studios Park ima mnoštvo vožnji i predstava, ali i puno više atrakcija koje prikazuju kako nastaje filmska čarolija Disneyja i Pixara. Možete rezervirati obilaske tramvajem kroz studije ili sudjelovati u posebnim aktivnostima, kao što je tečaj crtanja u Animation Academy, gdje možete naučiti kako nacrtati Disneyjev lik. Prošlog se ljeta otvorio i Avengers Campus pa se možete veseliti uzbudljivim vožnjama s temom Marvel Cinematic Universe.

Iako je najbolje izdvojiti dva dana kako biste posjetili oba parka, ipak je moguće posjetiti oba u samo jednom danu. Samo se pobrinite da dobro isplanirate svoje putovanje kako biste posjetili sve atrakcije koje želite. Kako biste imali cjelodnevni pristup Disneyland Parku i Walt Disney Studios Parku ne zaboravite rezervirati kartu za oba parka.

Kako doći do Disneylanda iz Pariza?

© Jae Park from Unsplash

Disneyland Paris udaljen je 32 kilometra od grada. Možete se odlučiti za vožnju automobilom, no najbrži i najjeftiniji način da stignete do tamo je vlakom. On do Disneylanda dolazi za 45 minuta. Samo trebate sjesti na RER A (crvena linija) vlak s pariške glavne stanice i sići na stanici Marne La Vallee-Chessy. Ne brinite ako zaboravite ime stanice jer će vam Mickeyjeve uši na postaji reći da ste na pravom mjestu. Od kolodvora do ulaza u park ima samo pet minuta hoda.

Koje vožnje ne smijete propustiti?

Broj vožnji u pariškom Disneylandu početnicima može biti poprilično velik (do sada ih ima 54). Ako želite biti sigurni da nećete propustiti nijednu od najpopularnijih atrakcija parka, evo kratkog popisa onih najpopularnijih i gdje ih pronaći.

 • Indiana Jones, The Temple of Peril – Adventureland, Disneyland Park
 • Star Wars: Hyperspace Mountain – Discoveryland, Disneyland Park
 • Star Tours: The Adventures Continue –Discoveryland, Disneyland Park
 • Big Thunder Mountain – Adventureland, Disneyland Park
 • It’s a Small World – Fantasyland, Disneyland Park
 • Phantom Manor – Frontierland, Disneyland Park
 • Buzz Lightyear Laser Blast – Discoveryland, Disneyland Park
 • Pirates of the Caribbean – Adventureland, Disneyland Park
 • Tower of Terror – Production Courtyard, Walt Disney Studios Park
 • Ratatouille: The Adventure – Toon Studio, Walt Disney Studios Park
 • Crush’s Coaster – Worlds of Pixar, Walt Disney Studios Park
 • Toy Soldiers Parachute Drop– Worlds of Pixar, Walt Disney Studios Park
© Thomas Evraert from Unsplash

Što je FastPass i kako ju dobiti?

Izbjegnite duge redove za vožnje u parku tako što ćete iskoristiti FastPass. Radi se o besplatnoj papirnatoj karti koja vam omogućuje da preskočite čekanje u redu za vožnju. Možete ih pronaći na FastPass kioscima za vožnje na koje želite ići. Samo odaberite vrijeme kada želite ići, dajte isprintati svoju kartu i vratite se na zakazani termin kako biste preskočili red.

Što je usluga za jednog vozača?

Korištenje staze za jednog vozača je još jedan savjet za uštedu vremena, posebno za najpopularnije vožnje u Disneylandu. Ova je staza dostupna za većinu roller coaster vožnji, ali je više za one koji se voze sami ili kojima ne smeta što ne mogu sjediti s obitelji ili prijateljima.

Koje još atrakcije trebate vidjeti?

© Bhumil Chheda from Unsplash

Putovanje u bilo koji Disneyland ne bi bilo potpuno bez gledanja barem jedne od fantastičnih predstava. Primjerice, prošle godine je proslavljen 30. rođendan Disneyland Parisa pa je park pripremio dva izuzetna programa za obilježavanje posebne prigode: dnevnu predstavu pod nazivom “Dream…and Shine Brighter” i večernju svjetlosnu predstavu pod nazivom “Disney D-Light”.

“Dream…and Shine Brighter” je bila živahna dnevna predstava koju su izveli Mickey i prijatelji, odjeveni u blistave nove kostime napravljene posebno za proslavu 30. obljetnice. Večernji show “Disney D-Light” bio je spektakularan light show sa senzacionalnim video projekcijama i koreografijom svjetla izvedenom pomoću drona.

Zašto treba preuzeti Disney mobilnu aplikaciju?

Kako ne biste propustili nijednu atrakciju preuzmite Disney mobilnu aplikaciju. Ona omogućuje ažuriranje rasporeda predstava u stvarnom vremenu, kao i vremena čekanja za vožnje u Disneylandu. Također, ima interaktivnu kartu koja je korisna za snalaženje u parkovima. Štoviše, možete rezervirati bilo koji od 21 restorana u resortu do dva mjeseca unaprijed.

Gdje jesti u Disneylandu Paris?

© Bastien Nvs from Unsplash

Jedite u bilo kojem od tematskih restorana Disneylanda koji nude široku lepezu međunarodnih kuhinja i jedinstvena gastronomska iskustva. Ili, ako želite ostati na nogama kako biste maksimizirali svoj boravak, zgrabite tematske zalogaje na jednom od štandova. Izgledaju lijepo i za Instagram.

Kada je najbolje vrijeme za jelo u restoranima u parku?

Budući da su restorani Disneylanda u Parizu vrlo popularni, preporučuje se rezervacija mjesta tijekom najprometnijeg dijela dana kako ne biste morali dugo čekati na stol. U suprotnom, kako biste izbjegli gužve i dugo čekanje na hranu, pokušajte doći u vrijeme kada nije špica (kao što je 15 sati).


Autor naslovne fotografije: © Bastien Nvs from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleTop 5 najljepših nogometnih stadiona u Europi
Next articleKoliko ima država u svijetu?