9 najljepših staza do vodopada na svijetu

Autor članka:
Podijeli:

Upoznajte 9 najljepših staza do vodopada na svijetu

Vrijeme je da saznate kojih je 9 najljepših staza do vodopada na svijetu. Od Kenije do Filipina, ova šetnja svjetskim vodopadima oduševljava na prvi pogled.

Postoji razlog zašto mjesta poput slapova Niagare i Iguazú privlače milijune posjetitelja svake godine. Promatranje vodopada preko ruba litice zaista je fantastično iskustvo. I dok su najpoznatiji svjetski slapovi vrijedni posjete, neki su se pretvorili u prave turističke atrakcije s restoranima, suvenirnicama i prijevozom koji vas trajektima prevoze do i od glavnog događanja.

Ako ste u potrazi za originalnim doživljajem i želite iskusiti slapove s upola manjim brojem turističkih grupa i selfie štapova, razmislite o pješačenju do vodopada. To podrazumijeva da ćete morati putovati pješice kako biste uživali u zapanjujućem pogledu. U nastavku ćete upoznati 9 najljepših staza do vodopada koja se nalaze po cijelom svijetu. Od malo poznate šume u Keniji do zabačenog sela na Filipinima. Neki zahtijevaju cjelodnevno planinarenje ili čak i noćenje, a neki su odlični za kratki izlet. Međutim, budite sigurni da će se trud i vrijeme koje uložite da biste tamo stigli isplatiti.

Veliki Slap, Hrvatska

Pogled na Veliki slap na Plitvicama
© Agnieszka Mordaunt

Započnimo s Lijepom našom i predivnim Plitvicama. Veliki slap od 78 metara, najveći je slap u Nacionalnom parku Plitvička jezera, no nije jedina atrakcija. Unutar parka se nalazi sedam slapova i 16 jezera te uređene staze koje vode od jednog pogleda do drugog, a naravno svaki oduzima dah. Ako ste spremni uživati u ljepoti Velikog slapa, krenite stazom A od ulaza 1 i prođite petlju dužine tri i pol kilometra. Ako ste raspoloženi za izazov, preporučuje se da krenete stazom C od ulaza 1. Uživat ćete u šetnji od otprilike osam kilometara koja je ujedno prošarana i vožnjom brodom te vlakom kroz krajolik.

Cola de Caballo, Španjolska

Slap Cola de Caballo
© Pedro Sanz

Postoji nekoliko zadivljujućih slapova u Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, no slap Cola de Caballo vjerojatno je najspektakularniji. Kako biste došli do njega, ostavite svoje vozilo na parkiralištu Pradera de Ordesa i spremite torbu u koju ćete staviti sve značajnije stvari jer je pred vama pješačenje od 17 kilometara. Ako krenete dovoljno rano, možete se zaustaviti i na podnevnom pikniku u planinskoj kolibi Refugio de Góriz.

Slapovi Havasu, Arizona, SAD

Slap Havasu u nacionalnom parku Grand Canyonu
© Jan Kronies

Plavo-zelene vode slapova Havasu nesumnjivo su lijepe, ali dolazak do njih nije za one slabog srca. Vodopad se nalazi unutar područja kojim upravlja pleme Havasupai, a do njega se ne može doći cestom. Da biste pristupili području, prvo morate zatražiti dozvolu, a zatim krenuti na četverosatnu vožnju od južnog ruba nacionalnog parka Grand Canyon do vrha brda Hualapai. Od tamo do sela Supai ima osam kilometara pješačenja te još dodatna dva kilometra do slapova Havasu. Jednodnevno planinarenje nije dopušteno, tako da morate ostati barem jednu noć, a potencijalno i dvije.

Slap Gocta, Peru

Slap Gocta u Peruu
© Omri D. Cohen

Poznat kao jedan od najviših slapova na svijetu, Gocta se nalazi u regiji Amazonas na sjeveru Perua. Iako postoji nekoliko načina kako doći do slapa, najlakši put je pješačenjem iz sela Cocachimba (nešto manje od 10 kilometara). Međutim, ako želite doći bliže gornjim i donjim vodopadima, možda će biti bolje da krenete pješačiti u drugom smjeru. Krenite od San Pabla i prođite kraj vodopada do Cocachimbe (oko 14 kilometara) prije nego se vratite u svoj automobil.

Slap Tappiya, Filipini

Slap Tappiya na Filipinima
© Travel+Leisure

Kako biste došli do slapa Tappiya morat ćete odvojiti cijeli dan, no vjerujte – vrijedi se potruditi. Vodopad se nalazi u blizini zabačenog sela Batad, a da biste tamo stigli, morate unajmiti bicikl ili koristiti javni prijevoz od centra grada Banaue. Preostalih 15 minuta morat ćete pješačiti do Batada. Po dolasku u selo, planinarenje do vodopada traje oko 45 minuta, a usput ćete proći pored rižinih terasa Batad, UNESCO-ve svjetske baštine koja i danas djeluje.

Slapovi u šumi Ngare Ndare, Kenija

Slapovi u šumi Ngare Ndare
© Travel+Leisure

Posjetitelji izvještavaju kako prolaze pored slonova tijekom pješačenja kroz šumu Ngare Ndare koja je bogata slapovima. Međutim, bilo slonova ili ne, oni koji završe pješačenje od četiri kilometara od glavnih vrata rezervata, uživaju u nizu slapova koji padaju u rupe jarko plave boje.

Søtefossen, Norveška

Slap Søtefossen u Norveškoj
© Travel+Leisure/Marco Bottigelli

Kako biste vidjeli ne jedan, već četiri slapa, uputite se do norveškog nacionalnog parka Hardangervidda. Počevši od sela Kinsarvik, penjat ćete se uz rijeku Kinso te ćete prvo proći pored slapa Tveitafossen. Zatim ćete vidjeti još dva slapa prije nego dođete do glavne atrakcije – vodopada Søtefossen. Putovanje uglavnom traje između pet i šest sati, tako da se preporučuje krenuti rano te svakako pripremite hranu za piknik.

Slap Baatara Gorge, Libanon

Slap Baatara Gorge u Libanonu
© Travel+Leisure/Luca Ladi Bucciolini

Slap Baatara Gorge poznat je i kao Špilja triju mostova. Do njega možete doći ako se uputite na kratku šetnju od sela Mgharet al-Ghaouaghir u blizini Tannourine na planinskoj stazi Libanon. Iako se vodopad najbolje vidi u proljeće, pravi doživljaj vrijedan putovanja je u vrijeme kada se topi led s vrhova. Otvarajući se iz zemlje, ogromna šuplja špilja povezana je nesigurnim prirodnim mostovima koji su idealni za fotografiranje.

Fairy Pools, Škotska

Fairy Pools u Škotskoj
© Adam Gavlak

Na škotskom otoku Skye posjetitelji će pronaći bistre, kobaltno plave vilinske bazene (Fairy Pools) koje napajaju isto tako spektakularni slapovi. I dok je za dolazak do ove atrakcije potrebno pješačenje, ono ne traje dugo. Put od parkirališta do prvog glavnog vodopada i bazena dugačak je oko dva i pol kilometra. Ako ste se oznojili, odvažite se na brzo kupanje, a zatim popodne provedite izležavajući se na suncu.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave