Travel AdvisorTravel Advisor

Aprilili – znate li kada je nastalo ludiranje?

Aprilili

Medicinska istraživanja potvrđuju da je smijeh lijek. Smjehoterapija daje dobre rezultate. Današnji dan je idealno vrijeme za terapiju.

Prvi April ili Travanj, ljepše rečeno Aprilili je jedan od najveselijih dana u godini. Dan kada se slobodno može nekome podvaliti i kad se može smijati na tuđi račun. U Europi i Americi te Indiji ovo je dan kada se može nekog nasamariti.

Kako je nastao običaj?

Prva legenda kaže da je Papa Grgur 1562. godine promijenio doček Nove godine s 1.travnja na 1.siječnja.
Druga tvrdi da je 1564. godine francuski kralj Karlo Deveti uveo novi kalendar. Datum početka Nove godine je prebačen s 1.travnja na 1.siječnja. Kako su tada vijesti putovale vrlo sporo nisu svi znali za to pa su neki i dalje slavili stari datum kao početak godine. Te proslave su bile prave raskalašene zabave s puno vina i ne rijetko orgija pa su bile svima drage. Oni koji su znali da se promijenio kalendar su im se rugali i nazivali ih prvotravanjskim budalama. Taj su običaj prihvatili pa je tako ovaj dan ostao poznat kao

Dan ludosti i šale.

April Fools Day, April 1St, Joke Day, April Fools

U Engleskoj je 1686. godine biograf John Obri opisao taj dan kao Fooles holy day.
Najbolje podvale
Koja je legenda točna je teško reći. Važno je da se i dalje obilježava taj veseli dan. U Francuskoj se zove Poisson d!Avril (aprilska riba). Djeca jedni drugima na leđa okače papirnate ribe i zovu se aprilske ribe.
U Velikoj Britaniji i susjednim zemljama običaj prevara završava u podne. Časopisi i drugi mediji stvaraju ozbiljne prevare i šale pa često mnogi nasjednu na trikove. Zovi ih Aprilskim budalama.

Najbolje podvale

Richard HP on Twitter: "Exclusive picture shows what Big Ben will ...

Jedna od najboljih šala je bila reportaža koju je 1957.snimio BBC. Prilog je bio iz Švicarske iz mjesta Ticino gdje na jednoj farmi postoje drveće na kojem rastu špageti. Žena je brala špagete s drva, a nakon emisije su bili zasuti pozivima. Gledaoci su tražili informacije o tome gdje da kupe takvo drveće.
Najpoznatija podvala se dogodila 1938. H.G.Wels je izveo radio dramu Rat svjetova u kojoj se prenosio „u živo“ napad vanzemaljca. Izazvao je masovnu paniku 1,7 milijuna ljudi koji su priču shvatili ozbiljno.

The War of the Worlds, by H. G. Wells

Najbolju provalu u Australiji je servirao This Day Tonight 1975. Oni su objavili kako Australija prelazi na metričko računanje vremena. Dan je treba trajati 20 sati, svaki sat sto minuta, a svaka minuta stotinu sekundi.
Engleski mediji su najoriginalniji u smišljanju podvala. BBC je emitirao emisiju o letećim pingvinima, a jedne su godine najavili da Big Ben mijenja brojčanik u digitalan kako bi bio u toku s vremenom.The Guardian je lansirao novu turističku destinaciju. Izmislili su novu otočnu državu u Indijskom oceanu.
Neki tvrda da su se šale na taj dan zbijale u doba Rimljana. Kako bilo Aprilili je uvijek zabavan i pun smijeha. Dobro je da takav i ostane.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Previous articleVirtualna šetnja nas ovaj puta vodi u neke od najljepših hotela
Next articlePutujmo lokalno: Pomozite nam da otkrijemo hrvatske skrivene dragulje