Search
Close this search box.

Avion bez pilota? Je li to moguće?

Autor članka:
Podijeli:

Avion bez pilota postaje stvarnost.

Po prvi puta je poletio putnički avion bez pilota.

Airbus tvrdi da ima tehnologiju uz koju nisu potrebni piloti. U kompaniji znaju da je još daleko do dana kada će ta tehnologija saživjeti u praksi. Možda ne toliko zbog softvera koliko zbog ljudskog faktora.
Christina Schere, jedan od Airbusovih direktora je izjavio na pariškom Air Showu: “Nije pitanje tehnologije, nego regulative I percepcije putnika. Kada će to biti moguće je za sada nepoznato.

Avion bez pilota
Biste li letjeli u avionu bez pilota?

Prema anketi koju je provela američka firma Ansys na 22.000 ispitanika, čak 70% je ustvrdilo kako bi putovali u letjelici bez pilota. Za sada nema takvih letova. Nejasno je kako bi se to reguliralo I pratilo.
Današnji avioni lete s pilotima iako je mnogo toga automatizirano, dakle bez sudjelovanja ljudskog faktora.

Avion bez pilota

Većinu potrebnih operacija tijekom leta, uključujući spuštanje, obavlja računalo. Piloti su prisutni da preuzmu komandu ako se dogodi kvar na sustavu ili se uoči greška. Tada pilot preuzima kontrolu tako da ne znamo kako bi se taj dio riješio u avionu bez pilota. Automatizacija u kokpitu nije nova, no na mnogo letova piloti moraju preuzeti kontrolu jer radnje nisu izvršene u potpunosti. Na žalost se to najbolje vidi kod dvije nesreće aviona Boeing 737 Max 8. Dvije fatalne nesreće u četiri mjeseca su bile uzrok zatajenja softvera pod oznakom MCAS. Nakon toga su ti modeli aviona prizemljeni gdje su I danas.


Airbus je predstavio manji avion za duge letove A321! XLR. To je avion s jednim prolazom za putnike poput onih na kratkim I srednje dugim letovima. U isto vrijeme Kina lansira nove avione I želi konkurirati posrnulom Boeingu I Airbusu.

Biste li letjeli u avionu bez pilota ? Možda i bi obzirom na brojne nesreće uzrokovane ljudskim faktorom, no koliko je više bilo slučajeva da je pilot spasio putnike od grešaka automatiziranog sustava?

Travel Advisorbusiness

Pretplatite se na naš YouTube

Utjecajni web magazin Travel Advisor

https://www.travel-advisor.eu/trendovi-u-avio-industriji-2020/

https://www.travel-advisor.eu/najbolji-dani-za-put-avionom/

 

Nove objave