Search
Close this search box.

Baden Baden je kupalište od doba Rimljana

Autor članka:
Podijeli:

Kako samo ime govori Baden Baden je poznato banjsko lječilište na obroncima Schwarzalda u pokrajini Baden-Wurttemberg.

Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao jedno od 10 banjskih lječilišta Europe. Još su stari Rimljani otkrili ljekovitu moć termalne vode izuzetno bogate raznim mineralima. Danas je to prekrasan gradić s 55.500 stanovnika, prepun parkova, idealan za šetnju, jogging, hiking i biciklizam po obroncima planine u čijoj je kotlini nalazi. Kroz njega protiče riječica Oos. Grad je to za one s dubljim džepom. Tome svjedoče skupi hoteli i vile, kockarnica, veliko kazalište, golf igrališta, staze za jahanje. Zimi je popularno nordijsko trčanje, mada je klima izuzetno blaga.

 

Lako avionom iz Zagreba

Iz Zagreba leti Ryanir na aerodrom koji se zvanično zove Karlsruhe-Baden Baden. Ustvari je svega 13 km udaljen od Baden Badena. Sa njega vozi bus 285 do glavne željezničke stanice, koja je udaljena desetak minuta vožnje od centra grada, pa treba sjesti na gradski autobus do trga Leopoldsplatz. Ja sam u povratku spavao u B&B hotelu na aerodromu radi ranojutarnjeg leta. Oriznahem da je i cijena noćenja bila skoro upola nego u gradu.

 

Kurgarten

Baden Baden

Obilazak započinjemo prekrasno uređenim parkom Kurgarten s šarenim cvijećem, brojnim lokalima i zgradom za brojne koncerte pogotovo ljeti. Zimi je to mjesto za božićni sajam. Tu je još ljepša 90 metara duga, uska zgrada s arkadama Trinkhalle, gdje su gosti mogli piti ljekovitu vodu iz termalnog izvora. Nekada se to smatralo dobrim za zdravlje. Danas medicina kaže da baš i nije. Pored 16 korintskih stupova ukrašena je s 14 murala s mitskim prizorima iz ove oblasti. Izgrađena le 1842. godine kao dio kompleksa zajedno s velikom zgradom Kurzhaus u kojoj su butici i kafići, veliki restoran i najljepši casino Europe. U njega obavezno treba ući i probati sreću. Čak ako i izgubte koji euro vrijedilo ga je pogledati iznutra, jer je slikanje zabranjeno. Sa svojih 8 velikih sala Kurzhaus je čest domaćin mnogih kongresa, sajmova i izložbi. Između kompleksa zgrada je velika aleja s brojnim terasama kafića. Do njega je velika zgrada opere s 2500 mjesta. Iza opere počinje 800 metara duga šetnica Kaiserin-Augusta-Weg koja vodi do parka s ružama. Posebno je lijep u proljeće i ljeto kada su sve u punom cvatu. ima oko 400 raznih vrsta. Nažalost nisam stigao i tamo.

 

Lichtenatler Alee

LICHTENTALER ALLEE

Mnogo poznatija je 2,5 km duga šetnica Lichtentaler Allee uz riječicu Oos kojom nastavljam obilazak. Napravljena je još polovinom 17.stoljeća. Oko nje su posvuda prekrasno njegovani parkovi, razni spomenici, fontane, mostići. Ustvari to je botanički vrt s preko 300 vrsta raznog drveća. Oko parka su prekrasne vile i palače u kojima su uglavnom luksuzni hoteli. Uz šetnicu je par muzeja. U prvom je mala izložba o ženana ubojicama i kriminalnog una. Najznačajniji je Muzej moderne umjetnosti Frieder Burda u zanimljivo koncipiranoj zgradi. Pored te moderne zgrade je i stara zgrada gradske galerije. U njoj je trenutno bila izložba instalacija zvuka s radovima Jana St.Wernera. Šetajući kroz prazne sobe mogu se poslušati razni s zvukovi i pratiti svoja sijena na zidovima. Nešto dalje je Gradski muzej, koji govori o povijesti grada kao banjskom lječilištu još od rimskog doba s posebnim naglaskom na 19.stoljeće u koji nisam zavirio. Stižem i do maloga parka Gonneranlage s fontanom i mnoštvom ruža i cvijeća. Kralj kave ga je podario svojoj ženi. Kasnije je dobio ime po poznatom gradonačelniku. Na kraju još jedan prekrasan pogled sa mostića Bellevue Brücke (Most lijepog pogleda). Tko voli šetati, može nastaviti dalje duž ostale 2/3 šetnice sve do Kloster Lichtenthal iz 1245.godine. Kome je dosta šetnje može i autobusom. Tu su se sahranjivali badenski markgrofovi. U njemu se cisterciti mole, pjevaju stare pjesme i djeluju već 775 godina. Nedaleko odatle je mali muzej posvećen slavnom kompozitoru Brahmsu u kući gdje je desetak godina provodio ljeta i gdje je skladao neka od svojih poznatih djela.

Augustplatz

Augustplatz

Vraćam se ka centru i prvo nailazim na malu rusko-ortodoksnu crkvu podignutu polovinom 19.stoljeća. Priča je toliko komplicirana, ali se vrti oko princeze Marije Maksimilijanovna od Badena i veze nje i njene obitelji s carskim ruskim dvorom. Put me vodi do velikog trga Augustplatz s evangelističkom crkvom grada i modernim zdanjem u staklu kongresne dvorane. Na trgu je velika fontana a ispod parkiralište za one koji dolaze u centar grada. Trg okružuju prekrasne palače i hoteli kao uvod u stari grad.

 

Alstadt

Baden Baden

 

Stari barokni grad počinje s Leopoldplatzom, polaznim trgom današnjeg obilaska. To je veliki trg s koga polazi nekoliko prekrasnih uskih pješačkih ulica s još ljepšim zgradama s trgovinama i ugostiteljskim objektima. Ako i ne planirate kupovati vrijedi ih temeljito obići. Sa trga kreće i velika aleja Sophienstrasse, s robnim kućama i hotelima. Pri kraju je Faberge muzej s kolekcijom slavnih jaja i nakita poznatog ruskog draguljara. Cijena ulaznice astronomska za tri sobice nakrcane eksponatima. Čak se dobar dio može vidjeti iz hodnika gdje je kasa. Ulica završava trgom koji vodi ka slavnim lječilištima.

Friedrichsbad i Caracalla

Baden Baden

Na kraju trga je mala katolička crkva i dvije impozantne zgrade. Desno je moderno zdanje Termi Caracalla, koje se prostire na 4000m2. Ima dva kružna vanjska bazena, veliki unutarnji sa središnjom fontanom, vruće i hladne kamene špilje, whirlpoole, bazene, saune, strujni kanal i vodene mlaznice. Sve se napaja sa 800.000 litara vode izvire iz dubina zemlje na temperaturi od 69oC. Na suprotnoj strani trga, iza Samostana Svetog groba, je staro zdanje termi Friedrichsbad s freskama i impresivnom kupolom iz 19. stoljeća. Ovo je kutak za one s dubljim džepom. Cijena kreće od 100€ za jedan ulazak i kupate se goli.
Sa stražnje strane na platou iznad termi je trg Romerplatzgdje se nalazie ostaci rimskih termi. Grad se tada zvao Aquae Aureliae. Ispred ulaza su tri rimske amfore koje stoje na visokim motkama. Do termi je velika gotička crkva Stiftskirche s kamenim križem iz 1467.godine i grobom markgrofa Ludwiga Wilhelma.

Dvorci

Baden Baden

Tik iznad starog grada, na brdu Florentinerberg se uzdiže srednjevjekovni Novi dvorac (Neues Schloss), bivša rezidencija Markgrofova Badena. podignut je krejem 15.stoljeća. Nažalost radi neriješenih imovinsko pravnih odnosa je zatvoren i propada. Njegova kompletna unutrašnjost je rasprodana 1995.godine na aukciji u Sotheby-u. Potom ga 2003.godine kupuje firma iz Kuwaita s namjerom da bude luksuzni hotel. Odozgo je prekrasan pogled na grad i vrijedi se popeti stepenicama s trga Romerplatz ili ići prilaznom cestom kojom smo se vratili u stari grad.
Ako volite planinariti može i do Starog dvorca (Altes Schloss) Hohenbaden, visoko u brdima sjeverno od grada. Ili osobnim autom, jer javnog prijevoza nema. Izgrađen je 1102. godine od markgrofova od Limburga (kasnije nazvani markgrofovi od Baden-Badena). Gotički donji dio dvorca dograđen dva stoljeća kasnije. nekada je imao 100 prostorija, a danas ruševina (kažu romantična). Možete posjetiti tamnice i popeti se na toranj za panoramski pogled na Schwarzwald i dolinu Rajne. Proizvođač harfi Rüdiger Oppermann je 1999. godine izgradio četverometarsku harfu u bivšoj Viteškoj dvorani, čije najlonske žice sviraju na dovoljno jakom vjetru. Zbog lošeg vremena posjeta je izostala kao i ove u nastavku.

Paradies cascade

Treba posjetiti još neka prekrasna mjesta van centra grada. Jedno je prekrasan park sa vodenim kaskadama Paradies casdade izgrađen 1925.godine na obronku brda. Smatra se jednim od prvih takvih projekata u Njemačkoj. Voda dolazi iz podzemnog izvora, čija voda pada 40 metara duž stepenastih kasada. Može se doći pješece uzbrdo iz centra. Može i autobus.

Merkur Funicular

Nakon kaskada istim busem se nastavlja autobusom do polazišta za Merkurovu uspinjaču, Najdužu i najstrmiju u Njemačkoj s nagibom 23% do čak 58%. Na vrhu, na visini 668 metara, možete se popeti liftom do vidikovca 23 metra visokog kamenog tornja Merkur. Odozgo se vidi gornji tok Rajne, planina Schwarzwald, pa čak i gradovi Karlsruhe i Strasbourg u Francuskoj.

Boris Pletikosa

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Posjetio sam Frankfurt na Majni

Nove objave