Posjetio sam Frankfurt na Majni

Autor članka:
Podijeli:

Autor teksta: Boris Pletikosa


Frankfurt na Majni najveći je grad u pokrajini Hessen i četvrti po veličini u Njemačkoj

Frankfurt na Majni je nekadašnji slobodni carski grad i krunidbeno mjesto njemačkih careva, a od srednjeg vijeka se razvio u jedno od najvažnijih europskih prometnih, trgovačkih i financijskih središta. To je grad banaka i sjedište Europske centralne banke. Ima najveći i najprometniji aerodrom Europe odmah iza Londona. Frankfurt je poznat i po najvećem svjetskom sajmu automobila Frankfurt motor show i sajmu knjiga Frankfurter Buchmesse. Mnogo je i drugih sajmova. I ja sam došao u grad posjetiti jedan. U gradu živi preko 750.000 stanovnika. Zovu ga europski Manhattan jer je nakon savezničkih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu obnovljen modernim zgradama i najvišim  neboderima Europe.

Pogled s visine

Stižem u grad na željeznički kolodvor s prekrasnom starom zgradom izgrađenom od čelika i stakla s kamenom fasadom. Zamijenila je 1888. godine tri još starije stanice grada. Prometnom avenijom Kaiserstrasse stižem do dijela s neboderima. Najljepši pogled na grad pruža se s vrha Maintowera. Visok je 200 metara, a vidite nebodere, rijeku Majnu i stari dio grada. Ljeti je otvoren od 10.00 do 21.00, a petkom i subotom do 23.00, pa se može uživati u svjetlima velegrada. Između nebodera je veliki park. Nisam se penjao gore jer oblaci i kiša ne nude dobar pogled.

Goethe

Goetheplatz

Nastavljam do trga Goetheplatz, sa spomenikom ovom književniku. Na njega se nadovezuje veliki trg Roßmarkt, nekadašnje sajmište, sa spomenikom Gutenbergu, koji je prvi tiskao jednu knjigu. U blizini je Goetheova rodna kuća koju se može posjetiti. Ustvari, njegova kuća je srušena u ratu, a na tom je mjestu izgrađena moderna zgrada. Jedan dio je muzej koji ima originalni namještaj, slike i Goetheove knjige.

Opera

Opera

Ulicom gdje se naveliko prodaje nakit i skupa brendirana roba dolazi se do Operaplatza sa starom zgradom opere otvorene 1880. godine, Mozartovom operom Don Giovanni. Srušena je u ratu i obnovljena 1981. godine s autentičnom fasadom i modernom akustikom unutrašnjosti. Može se obići vođenom turom u trajanju od 90 minuta. Trg i njegova fontana su okupljalište mladih i starih.

Šoping zona

Shopping centar

Obližnji trg Hauptwache (Glavna straža) je jako prometno čvorište. Dalje se nastavlja najpoznatija pješačka zona s trgovinama i robnim kućama Ziel još od 19. stoljeća. Nazivaju je i njemačkom Petom Avenijom. Shopping centar My Zeil smatra se jednim od najvećih arhitektonskih djela moderne gradnje Frankfurta. Diče se najdužim pokretnim stepenicama Nemačke, koje vode direktno na vrh s restoranima Foodtopia. U Njemačkoj robne kuće često imaju jeftine, a dobre restorane. Tako se ovdje u Galeriji Kaufhof s otvorenom terasom može uzeti dnevni meni i slikati s neboderima u pozadini, a može se i samo popiti piće.

Stari grad

Prolazim pored MMK, Muzeja moderne umjetnosti, koji ponedjeljkom ne radi, kao i svi muzeji grada. Stižem do katoličke katedrale izgrađena u gotičkom stilu na trgu Domplatz. Ova potiče iz 1400. godine, kada je zamijenila staru koju je izgradio Karlo Veliki 794. godine na mjestu crkvice iz 260. godine. Bila je mjesto krunidbe careva Svetog Rimskog Carstva. Ova zadnja je dva puta rušena i obnavljanja. Impresivan je 100 metara visoki zvonik, s kojeg se pruža prekrasan pogled. U modernoj zgradi Haus am Dom je muzej katedrale.

Stari grad

Najljepši trg grada i među najljepšim Europe je Romerberg. Zovu ga srcem Frankfurta. Tipične njemačke kuće, šarenih fasada, šiljastih krovova skladno uokviruju trg. Pored se nalazi mali dio trga s fontanom i Novom vijećnicom Neues Rathaus. Mnogo impresivnija je Stara vijećnica Altes Rathaus  iz 1405.godine u kojoj je 1612. godine izgrađena Kaisersaal, velika dvorana u kojoj su se održavale krunidbe i gozbe. I danas je sjedište gradonačelnika. Na trgu je i evangelistička crkva Alte Nikolaikirche izgrađena sredinom 15. stoljeća. Prekrasna izvana i iznutra. Na susjednom trgu se nalazi protestantska crkva Paulkirsche iz 1833. godine u kojoj se sastala prva njemačka nacionalna skupština koja je prethodila današnjoj Njemačkoj. Na obližnjem trgu kroz koji prolazi još jedna pješačka ulica s trgovina je katolička crkva Liebfrauenkirche s prekrasnim orguljama i vitražima.

Muzeji

Pogled s Majne

Oko trga Romerberg je nekoliko muzeja. Najveći je Schirn Kunsthalle Frankfurt s velikom staklenom kupolom s postavkama moderne umjetnosti. Struwwelpeter Museum je o bajkama kojima su se nekada odgajala ili bolje reći plašila djeca. Junges Museum (muzej mladih) dio je Povijesnog muzeja s idejom da se djeci na razumljiv način predstavi povijest od pojave nacizma do danas. Zgrada povijesnog muzeja je odmah prema rijeci. Pored rijeke Majne se nalazi preko 20 muzeja. Otišao sam do metalnog pješačkog mosta, odakle je prekrasan pogled na grad i nazad na vlak.


Autor naslovne fotografije: © Igor Flek from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave