Bahami su otočna država u Karipskom moru ukupne površine 13 940 četvornih kilometara. Okuplja oko 700 koraljnih otoka od kojih je tek 30-ak naseljenih, a koji se protežu istočno od obale američke Floride i sjeverno od Kube.kuća kraj plaže u sumrak

Na Bahamima živi nešto više od 300 tisuća stanovnika, a više od polovice naseljuje glavni grad i luku – Nassau – smještenu na otoku New Providence. Stanovništvo pripada nekolicini različitih etničkih grupa, a njihova kultura mješavina je europskih i afričkih utjecaja – što je rezultat nekadašnje trgovine robovima s Crnog kontinenta.

otočić

Zapadnim dijelom Bahama dominira najveći otok države – Andros, a među važnijima ističe se Grand Bahama na sjeveru s drugim najvećim gradom Freeportom, te Inagua na jugu. Njegovom arhipelagu pripada i otok San Salvador – prvo kopno na koje je naišao Kristofor Kolumbo tijekom svojih moreplovačkih pustolovina.

ležaljke na plaži

Bahami su se osamostalili od Velike Britanije tek 1973. godine, ali su i dalje članovi Commonwealtha s kraljicom Elizabetom II kao glavnom poglavaricom. Ona interese krune ostvaruje preko generalnog guverenera, dok izvršnu vlast u zemlji ima premijer kojeg bira bahamski parlament.

čovjek čisti školjke

Bahami su oduvijek privlačili svojim prirodnim ljepotama i tropskim podnebljem. Turizam je ovdje najrazvijenija gospodarska grana, a zapošljava gotovo polovicu radnog stanovništva.

Osim uživanja u prekrasnom moru i plažama, Bahame možete istražiti i kroz lokalne specijalitete koji se uglavnom pripremaju od svježe ribe i morskih plodova. Ako volite začinjeniju hranu – ovdje ćete uistinu doći na svoje!

svjetionik na obali

Znamenitosti i turističke atrakcije na Bahamima:

Špiljski sustav

U Nacionalnom parku Lucayan možete razgledati i istraživati zapanjujući podvodni špiljski sustav koji se proteže na oko deset kilometara. Slikovitim drvenim mostom prijeđite preko močvare i predahnite na klupama za piknik uz prekrasne pješčane plaže.

Ronjenje

UNEXSO Dive Centar u Royal Palmu pruža mogućnost ronjenja za iskusne i manje iskusne ronioce. Na raspolaganju vam je i plivanje s dupinima, ali budite svjesni da se takvi aranžmani rezerviraju unaprijed, jer su dupini često prezauzeti.

kućice uz plažu

Glavni grad

U Nassau svakako treba obići stari grad i vidjeti arhitekturu iz 18. stoljeća. S tornja Fort & Water pruža se prekrasan pogled na cijeli otok. Svakako posjetite tržnicu Straw Market te muzeje Pompey i Pirates Of Nassau.

Korisne informacije

Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo (94 posto)
Valuta: 1 bahamski dolar = 100 centi
Viza: za hrvatske državljane nije potrebna.
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom preko Miamija (SAD) do zračne luke u Nassau
Kada putovati: Izbjegavajte sezonu tropskih ciklona od lipnja do studenog.
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Hoteli: u Nassau su vam na raspolaganju: British Colonial Hiltons 3 zvjezdice (89 eura), Marley Resort and Spa s 4 zvjezdice (205 eura) i Graycliff Hotel s 4 zvjezdice (217 eura)
Restorani: U Nassau isprobajte talijanski restoran Café Matisse te resotran Montagu Gardens koji služi odličnu internacionalnu kuhinju.
Oprez!: Pijte isključivo flaširanu vodu i jedite u provjerenim restoranima. Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta. Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira izniman oprez na Bahamima  tijekom sezone tropskih ciklona tijekom kada su moguće velike poplave, odroni zemlje i jak vjetar te kiše. (M. T.)

raža u moru