Moja Afrika

Autor članka:
Podijeli:

Zamislite da se probudite u šatoru usred savane u zoru…

Parsaloi Nkurumwa vas čeka uz vatru dok se kava kuha i priprema doručak. Zora je najbolje vrijeme za safari. Životinje su aktivne dok ne započne vrućina. Velike mačke, ako su imale sreće, jedu ono što su ulovile noću. U tom spokoju prirodne ravnoteže možete samo udahnuti i pomisliti kako ste sretni da ste baš u tom trenutku ovdje u srcu Afrike.

Putovanje u Keniju

Maji Moto je Eco Camp koje vode Masai, točnije Purko klan. Nalazi se na brežuljcima Loita u jugozapadnoj Keniji oko 3 sata vožnje od Nairobija u rezervatu Masai Mara. Kamp je mali i vrlo „eco friendly“. Osim ljepote prirode u kojoj se nalazi možete mnogo naučiti i o kulturi ponosnog plemena Masai.

Ovaj kamp je jedna od stanica na kružnoj turi Kenijom. Ako želite doživjeti raznolikost prirode i životinja najbolje je posjetiti nekoliko rezervata i parkova i odmoriti se par dana na obali Indijskog oceana.

Putovanje u Keniju

Put počinje u Nairobiju. Mnogi se s nostalgijom sjećaju filma ili su čitali poznati roman Out of Africa. Spisateljica Karen Blixen živjela je u lijepoj ladanjskoj kući desetak kilometara udaljenoj od današnjeg Nairobija. Tada je to bilo daleko u divljini. Grad nije bio grad kao što je danas. Robert Redford i Meryl Streep su maestralno odglumili glavne uloge u filmu koji se gleda nekoliko puta.

Njen muzej nalazi se na putu prema Masai Mara pa se nakon razgledavanja i odmora kreće dalje prema rezervatu.

Maji Moto znači „vruća voda“ U blizini se nalaze izvori tople vode. Masai plesom dočekuju svoje goste i to je prilika za bolje upoznavanje kulture i načina života pripadnika plemena Masai. U sumrak se odlazi na noćni safari. Životinje, pogotovo velike mačke, su aktivne kad padne vrućina. Tada je vrijeme za lov. Vožnje po safari parkovima se nazivaju „game drive“ i najbolje su rano u jutro i u sumrak. Masai Mara je poznati rezervat, a dobio je ime po rijeci Mari koja je granica s Tanzanijom. S druge strane granice nastavlja se Serengeti. Rezervat je već petu godinu za redom proglašavan za najbolju safari destinaciju na svijetu.

Putovanje u Keniju

Da bi vidjeli jednu od najljepših planina svijeta – Kilimanjaro potrebno je voziti se nekih šest sati. Nacionalni park Amboseli nalazi se u podnožju planine, a pogled je impresivan. Samo brdo, kao da je izniklo iz ravnica koje ga okružuju, visoko je 5.895 m. U Amboseliju se mogu vidjeti veća krda slonova. Fotografije divljih životinja s Kilimanjarom u pozadini simbol su Kenije i Afrike.

Putovanje u Keniju

Drugi po veličini Nacionalni park u Keniji je Tsavo. Nalazi se na putu iz Amboselija prema moru. Tsavo West je poznat po velikoj raznolikosti vrsta ptica. Životinja ima zaista mnogo i ako do sada možda niste vidjeli sve od „Big 5“ u Tsavo se dopunjuje kolekcija trofeja. Naravno foto trofeja.

Putovanje u Keniju

Big 5 čine slon, buffalo, lav, leopard i nosorog. Leopard je životinja koju je najteže uočiti jer je vrlo plaha i uglavnom se zadržava u krošnjama drveća daleko od staza i puteva kojima se kreću ljudi. Lavova ima mnogo. Danju spavaju u hladovini pa im se može prići vrlo blizu, no to njih ne zanima i teško ih je probuditi. Ne diraj lava dok spava je možda i točna uzrečica, no do sada još nisam doživio lava koji se budi.

Putovanje u Keniju

Diani Beach je popularna plaža uz koju je mnoštvo hotela za odmor. Nakon safarija, koji može biti naporan zbog ritma ranog buđenja i vožnje u kombijima po neravnim i rijetko asfaltiranim cestama dobro dođe odmor uz ocean. Plaža je duga više od 25 km. Na njoj se nalazi Mombasa, drugi po veličini grad u Keniji. Stara luka je bila središte trgovine tijekom zlatnog doba jedrenjaka i parnih brodova. Za preporučiti je posjet gradu jer je drugačiji od ostalih. Zanimljiv izlet je i u Shimoni, mali Swahili grad pored granice s Tanzanijom.

Putovanje u Keniju

Marin park Kisite Mpungi je idealno mjesto za krstarenje arapskim dhow brodicom ili jedrenjakom. Ronjenje (snorkeling) uz koraljne grebene, a uz koje možemo vidjeti bogatstvo života morske faune kakvog nema ni blizu Europe. Kornjače, delfini i razne šarene ribice upotpunit će doživljaj Afrike koju treba posjetiti dok nije iskomercijalizirana do kraja.

Moja Afrika

Putovanje u Keniju te sličnadruga po najljepšim mjestima na svijetu organizira agencija iz Zagreba     A La Carte Travel.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Kada na safari?

Uganda – šetnja s gorilama

Je li je Kruger najbolji safari u Africi ?

 

Nove objave