Travel AdvisorTravel Advisor

Moja Afrika

Zamislite da se probudite u šatoru usred savane u zoru…

Parsaloi Nkurumwa vas čeka uz vatru dok se kava kuha i priprema doručak. Zora je najbolje vrijeme za safari. Životinje su aktivne dok ne započne vrućina. Velike mačke, ako su imale sreće, jedu ono što su ulovile noću. U tom spokoju prirodne ravnoteže možete samo udahnuti i pomisliti kako ste sretni da ste baš u tom trenutku ovdje u srcu Afrike.

Maji Moto je Eco Camp koje vode Masai, točnije Purko klan. Nalazi se na brežuljcima Loita u jugozapadnoj Keniji oko 3 sata vožnje od Nairobija u rezervatu Masai Mara. Kamp je mali i vrlo „eco friendly“. Osim ljepote prirode u kojoj se nalazi možete mnogo naučiti i o kulturi ponosnog plemena Masai.

Ovaj kamp je jedna od stanica na kružnoj turi Kenijom. Ako želite doživjeti raznolikost prirode i životinja najbolje je posjetiti nekoliko rezervata i parkova i odmoriti se par dana na obali Indijskog oceana.

Put počinje u Nairobiju. Mnogi se s nostalgijom sjećaju filma ili su čitali poznati roman Out of Africa. Spisateljica Karen Blixen živjela je u lijepoj ladanjskoj kući desetak kilometara udaljenoj od današnjeg Nairobija. Tada je to bilo daleko u divljini. Grad nije bio grad kao što je danas. Robert Redford i Meryl Streep su maestralno odglumili glavne uloge u filmu koji se gleda nekoliko puta.

Njen muzej nalazi se na putu prema Masai Mara pa se nakon razgledavanja i odmora kreće dalje prema rezervatu.

Maji Moto znači „vruća voda“ U blizini se nalaze izvori tople vode. Masai plesom dočekuju svoje goste i to je prilika za bolje upoznavanje kulture i načina života pripadnika plemena Masai. U sumrak se odlazi na noćni safari. Životinje, pogotovo velike mačke, su aktivne kad padne vrućina. Tada je vrijeme za lov. Vožnje po safari parkovima se nazivaju „game drive“ i najbolje su rano u jutro i u sumrak. Masai Mara je poznati rezervat, a dobio je ime po rijeci Mari koja je granica s Tanzanijom. S druge strane granice nastavlja se Serengeti. Rezervat je već petu godinu za redom proglašavan za najbolju safari destinaciju na svijetu.

Da bi vidjeli jednu od najljepših planina svijeta – Kilimanjaro potrebno je voziti se nekih šest sati. Nacionalni park Amboseli nalazi se u podnožju planine, a pogled je impresivan. Samo brdo, kao da je izniklo iz ravnica koje ga okružuju, visoko je 5.895 m. U Amboseliju se mogu vidjeti veća krda slonova. Fotografije divljih životinja s Kilimanjarom u pozadini simbol su Kenije i Afrike.

Drugi po veličini Nacionalni park u Keniji je Tsavo. Nalazi se na putu iz Amboselija prema moru. Tsavo West je poznat po velikoj raznolikosti vrsta ptica. Životinja ima zaista mnogo i ako do sada možda niste vidjeli sve od „Big 5“ u Tsavo se dopunjuje kolekcija trofeja. Naravno foto trofeja.

Big 5 čine slon, buffalo, lav, leopard i nosorog. Leopard je životinja koju je najteže uočiti jer je vrlo plaha i uglavnom se zadržava u krošnjama drveća daleko od staza i puteva kojima se kreću ljudi. Lavova ima mnogo. Danju spavaju u hladovini pa im se može prići vrlo blizu, no to njih ne zanima i teško ih je probuditi. Ne diraj lava dok spava je možda i točna uzrečica, no do sada još nisam doživio lava koji se budi.

Diani Beach je popularna plaža uz koju je mnoštvo hotela za odmor. Nakon safarija, koji može biti naporan zbog ritma ranog buđenja i vožnje u kombijima po neravnim i rijetko asfaltiranim cestama dobro dođe odmor uz ocean. Plaža je duga više od 25 km. Na njoj se nalazi Mombasa, drugi po veličini grad u Keniji. Stara luka je bila središte trgovine tijekom zlatnog doba jedrenjaka i parnih brodova. Za preporučiti je posjet gradu jer je drugačiji od ostalih. Zanimljiv izlet je i u Shimoni, mali Swahili grad pored granice s Tanzanijom.

Marin park Kisite Mpungi je idealno mjesto za krstarenje arapskim dhow brodicom ili jedrenjakom. Ronjenje (snorkeling) uz koraljne grebene, a uz koje možemo vidjeti bogatstvo života morske faune kakvog nema ni blizu Europe. Kornjače, delfini i razne šarene ribice upotpunit će doživljaj Afrike koju treba posjetiti dok nije iskomercijalizirana do kraja.

Putovanje u Keniju te sličnadruga po najljepšim mjestima na svijetu organizira agencija iz Zagreba     A La Carte Travel.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Kada na safari ?

Uganda – šetnja s gorilama

Je li je Kruger najbolji safari u Africi ?

 

Previous articleO tjestenini i par riječi o kuhanju
Next articleNajbolje povezane zračne luke