Bali: Opasno putovanje na vulkan koji je pun mafijaša, majmuna i turista

Autor članka:
Podijeli:

Bali je otok iznenađenja

Jedan od doživljaja koji se pamte na otoku Bali je uspon na 1701 m visok Mt. Batur. Na Sunrise trek Mt. Batur krenuli smo s našim vozačem iz Ubuda u 4h ujutro. Cilj je bio dočekati izlazak Sunca na vrhu vulkana. Kad smo stigli u podnožje planine morali smo uzeti lokalnog vodiča, tj. u našem slučaju vodičku, iako je staza dobro uočljiva i sigurna.

Na forumima sam prije uspona čitala o ‘Batur mafiji’ i zašto je poželjno platiti vodiča. Naime se ako pokušate sami popeti na vrh možete vrlo lako doći u (fizički) sukob s lokalnim ljudima koji od toga žive. I shvaćaju to dosta ozbiljno: kad sam se u par navrata prilikom uspona malo udaljila od svoje pratiteljice koja je imala sporiji tempo, odmah su me pitali s kim sam i gdje mi je vodič.

Uspon prije sunca

Mt.batur u zoru

Sam uspon nije pretjerano naporan, možda malo strmije pri vrhu. Trekking je prilično popularan i atraktivan. Dok je mrkli mrak, rijeka ljudi cik/cak osvjetljava put prema gore, kao lumino lava. Kad smo stigli na vrh bilo je hladno i vjetrovito tako da smo oduševljeno prihvatili vruću kavu i čaj iz malog drvenog skloništa. Budući da smo od uzbuđenja jureći savladali uspon stigli smo skoro pola sata prije zore i nije nam preostalo drugo nego naći najbolje mjesto u zavjetrini i uživati kako se iz mraka rađaju konture litica, jezera (unutra vulkana) i obližnjih zaseoka.

Društvo su nam osim ostalih turista planinara pravili i mnogobrojni majmuni koju su usavršili umjetnost neopaženog otuđivanja hrane. Naime, ostala sam bez sendviča i naravno banane, koje su mi ukrali iz ruksaka dok nisam gledala. No, kad sam vidjela kako slatko uživaju u hrani nisam se mogla ljutiti!

Photo by Aziz Homaily on Unsplash

Na kraju nismo imali baš sreće s vremenom, oblaci su bili dosta nisko, tako da smo nažalost ostali uskraćeni lijepim kadrovima zraka Sunca ali usprkos tome sam nas prizor nije razočarao. Prilikom spusta prolazili smo pored plodnih plantaža voća i povrća i malih potleušica gdje drže pijetlove za borbu.

Nakon mt. Batura izlet smo nastavili na degustaciji u farmi za organic kavu i kakao, tzv. Luwak kavu. Bali je pravo mjesto za kušanje te najskuplje kave.

Ja sam kao čajoljubac kupila razne čajeve, od limunske trave, manga, đumbira i riže, te začine poput chilija i cimeta.

A ako imate još energije možete se stati okupati na Tegenungan slapu i posjetiti fascinantan i meni najdraži Pura Gunung Kawi hram.

Putnici na Bali preporučuju ove otoke.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave