Travel AdvisorTravel Advisor

Bila sam u najljepšem hotelu ikada koji je samo dva i pol sata udaljen od Zagreba

Ugasi telefone i stopi se s prirodom!  

2020. nije mogla bolje početi. Za sve je kriva moja kći koja mi je na Instagramu pokazala profil Vile Planinke – boutique hotela koji se nalazi na granici sjeverne Slovenije i Austrije, sat vremena vožnje od Ljubljane i koji se stapa s prekrasnom i nedirnutom prirodom Gornjeg Jezerskog, doline koja se smjestila između ledenjaka Skuta i planina Grintovec i Kočna.

Šarm doline Jezersko  leži u njezinoj  jednostavnosti, pitoresknom krajoliku i mogućnostima za opuštanje ali i poneku planinarsku avanturu. Ovaj puta muž i ja  nismo namjeravali  planinariti ili  puno hodati već smo se došli odmoriti, opustiti i uživati u prekrasnoj nedirnutoj prirodi. Vila Planinka nam je to itekako omogućila. Ovdje vrijeme prolazi drugačijim tempom. Pravo otkriće. A i moje knjige su došle na svoje.

Hotel ima samo 23 sobe

Hotel koji ima samo 23 sobe u potpunosti se stopio s okolnom prirodom. Sve sobe, koje su dobile imena po životinjama i biljkama iz tog kraja, imaju velike prozore i balkone koji su okrenuti prema zelenilu i šumi.

Ne postoji nikakva urbanizacija, hotel poštuje lokalno stanovništvo i krajobraz i svojom prirodnošću se odlično uklopio u krajolik. Hotel na suptilan način sugerira da ne koristite elektroničke naprave a bežični internet dostupan je isključivo u lobbyju hotela. Oduševila me arhitektura i uređenje hotela. Sve je u drvu i  prirodnim materijalima. Pazilo se i na najmanji detalj.

Podovi, stolovi, police nisu lakirani. Boje se kreću od crne, smeđe, bež, sive, bijele. Sve je ujednačeno. Čim uđete u prostor dočeka vas topla i domaćinska atmosfera s puno jednostavnih a opet toliko maštovitih detalja. U kaminu gori vatrica. Police krase staklene tegle ispunjene domaćim i ručno branim biljem od kojeg će vam rado napraviti čaj.

Sve je prirodno

Na šanku se nalazi još jedna velika staklena tegla puna domaćih kolačića. Šank je dugačak i vrlo maštovito obučen u drveno šiblje. Rasvjeta je decentna kao i muzika.  Osoblje je ljubazno profesionalno i neprimjetno.

Osim nedirnute prirode, totalnog mira i tišine hotel još nudi i prostranu wellness spa oazu koja ima dvije velike saune i pred prostor za odmaranje koji je također okrenut  prema šumi i prirodi.

Domaća hrana

Nakon što smo ručali ajdove žgance z ocvirki i popili finu kavicu išli smo se napuniti posebnom energijom koja se nalazi u četiri energetske točke oko hotela.

Po tome je ovaj kraj poznat. Zatim smo krenuli u šetnju okolnim šumama koje su nas dovele do dražesnog Planšarskog jezera u obliku srca koje je ujedno i najatraktivnije mjesto u kraju. Bistra pitka voda izvire na sve strane i sa zadovoljstvom smo je konzumirali. Fotografiranje uz jezero je obavezno. Sve te poziva da klikneš i po deset puta istu scenu jer odsjaji vode i planina su nevjerojatni.

Hedonizam

Iza šetnje opuštali smo se u spa oazi, isprobali obje saune i čitali uz kamin u lobbyju hotela. Navečer nas je čekala fenomenalna večera od četiri slijeda koju je pripremio chef Jakob Jarala koji je kuhao po cijelom svijetu.

Vinsku palicu je preuzeo  vrsni sommelier Marko Koren. Obojica su se potrudila otkriti nam nešto novo, uvesti nas u  neistraženo  i pokazati nam skriveni kutak prirode čak i na tanjuru. Okusi su bili  čisti, netaknuti kao i okolina. Kuhinja, s druge strane (baš kao i filozofija cijelog hotela), zahtijeva nula otpada, što znači da svatko tko dostavi hranu predaje  ju direktno  u ruke kuhara i uzima ambalažu nazad sa sobom.

U hotelu nema ništa industrijsko. Fenomenalna tipična slovenska jela je pratila vinska ponuda  hotela koji broji oko 125 etiketa isključivo slovenskih vina. Za nas su za ovu večer predvidjeli samo slovenska organska vina biodinamičke proizvodnje po filozofiji Rudolfa Steinera.

 

Pili smo vina vinara čija je godišnja proizvodnja do najviše 1000 boca. Uz predjelo smo kušali MOVIA Chardonnay iz 2016. Za sljedećim jelima smo kušali Bartola, Fornazavića, a na kraju se rumeni muškat Stanka Čurina iz 2017. odlično sljubio s desertom.

Ne moram ni reći da je drugo jutro doručak bio najbolji koji sam ikad imala u jednom hotelu. Lokalni domaći proizvodi – od kruha, salame, jaja, šunke, zaseke, sireva, voća, orašastih plodova, sokova i čajeva su nam pružili nezaboravni užitak.

Ovaj kratki ali vrlo bogati  putopis završit ću citatom velikog Henrya Davida Thoreaua: “U šumu sam otišao jer sam želio živjeti sporo i promišljeno, suočavati se samo s onim što je u životu bitno i jer sam želio vidjeti mogu li iz toga naučiti nešto kako ne bih, kad mi dođe vrijeme za umrijeti, otkrio da nikada nisam ni živio.”

Bila sam u najljepšem hotelu. Zato posjetite i vi Gornje Jezersko. Osjetite tu nevjerojatnu energiju, uživajte u svježem zraku, živite u sadašnjem trenutku u čarobnoj Vili Planinki i napunite baterije za dalje. A mi ćemo se sigurno ubrzo vratiti. Želimo još ovakvog mira uz pravu dozu  hedonizma.

Travel AdvisorAlpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal

Previous articleTalijanska kuhinja: Talijanski kolači i slastičarne koje ih kriju
Next articleVinska karta Italije: Koja su talijanska vina najbolja i gdje se mogu naći