Bilogora na konju

Autor članka:
Podijeli:

Voliš jahati? Bilogora je za tebe!

 

Bilogora se može obići na konju. Staze povezuju seoska domaćinstva s bogatom gastronomskom ponudom autohtone hrane, vinarije Bilogorske vinske ceste, konjičke klubove, lovačke kuće, izletišta i brojne druge objekte u kojima možete stati, odmoriti se i uživati u blagodatima prirode i kulture. U tom vas otkrivanju prate certificirani konjički turistički vodiči koji vam pomažu i stoje vam na usluzi u novim avanturama.

 

Osim što moraju poznavati konje, opremu te biti iskusni jahači, vodiči se moraju brinuti o konjima, njihovom zdravlju, hrani i zbrinjavanju. No, moraju poznavati i prometne propise, biti upoznati s kulturom kraja kojim prolaze, poviješću, florom, faunom i divljači koja obitava u šumama kroz koje se prolazi. Moraju biti i izvrsni psiholozi te moraju voljeti raditi s ljudima.

Konjički turizam i turističko jahanje

 

Poseban je doživljaj jahati pokraj šumske ceste uz rub šume od Planinarskog doma Kamenitovac prema selu Šandrovac, gdje se nalazi park skulptura u drvetu pod nazivom „Svijetle pruge“ – jedina galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe. Izradili su ih studenti i profesori Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gosti studenti iz cijeloga svijeta, a u sklopu kiparskih kolonija organiziranih u ambijentu iste te šume.

Bilogora

Vojna povijesna postrojba „Bjelovarski Graničari – Husari 1756“ prenose duh tradicije i vojno-konjičke povijesti nastupima na brojnim manifestacijama te čuvaju kulturnu baštinu.

Bilogorski konji
Uz njih se veže i zanimljiva i rijetka pasmina konja gidran koji se koriste pri upoznavanju i istraživanju bilogorskog kraja Stazom. Vrlo zanimljiva i vrlo rijetka pasmina konja iz vremena Austro-Ugarske monarhije ima atraktivan izgled, alate boje, uz miran i hrabar karakter, a u to je doba vila namijenjena vojnim potrebama. Danas članovi Uzgojne udruge Gidran rade na njegovom priznanju kao hrvatske autohtone pasmine koja ima najbrojniju populaciju upravo u ovoj županiji.

Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar promovira turističku ponudu kraja i potiče mlade da se bave turizmom.

Bilogorski kvargl
Bjelovarski kvargl je sir zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla. Dobiva se od svježeg kravljeg sira koji se nakon cijeđenja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom . Oblikuje se u male stošce koji se suše i dime. Proizvodi se ručnom obradom.

Vrata Bilogore, Sveto Trojstvo
Naš posjet ovom kraju je počeo u Izletištu Vrata Bilogore Maglenča u Velikom Trojstvu. Lijepi objekt s dobrim pogledom na doline i brege: Kušali smo bilogorski doručak koji se sastoji od nekoliko vrsta sireva i suhomesnatih proizvoda. Taman za zagrijavanje uoči napornog dana. Na parkingu je bio postavljeno nekoliko štandova na kojima se moglo vidjeti i kupiti raznovrsni domaći proizvodi od sira, do meda, lavande i drugih.
S tog su mjesta jahači krenuli na svoj put kroz šume. Oni malo ljeniji su mogli birati između kočija i kombija. Prateći neko vrijeme jahače prošli smo kroz šume koje su u zlatnim bojama jeseni oduševile nas iz grada.

kočija

Šandrovac

Stali smo u selu Šandrovac gdje smo pogledali mjesnu crkvu koja se uzdiže nad pitomim krajem ovog dijela Bilogore.
Pored Šandrovca se nalazi drveni čardak. S njega se pruža pogled na livade i šume. Uz domaće proizvode je lako bilo pričekati karavanu konja koja je izašla iz šume i vijugala kroz livade prema čardaku.

Ana Kelek

Na malenom brijegu

Nakon svih napora valjalo je otiči na ručak. U selu Ribnjačka smo otkrili predivan restoran „Na malenom brijegu“ u kojem smo probali domaće specijalitete i zadržali se na terasi uz divan pogled na okolna polja i šume. Izletište je dobar izbor za obitelji s djecom, nedjeljne ručkove i kao bijeg u prirodu. Ima bungalov sa šest kreveta, a pred završetkom su još dva apartmana. Štala s konjima je dio ponude za probno i turističko jahanje.

Na malenom brijegu

Posjeti Bilogoru

Zanimljivo proveden dan u prirodi i druženju s konjima smo završili na kratkoj prezentaciji gdje smo naučili kako se ovim krajem može organizirano jahati i provesti nekoliko ugodnih dana. Saznali smo da postoji nekoliko dobrih lokacija na kojima se može spavati i jesti.

Bilogora jahanje

O konjima se brinu članovi udruge tako da je na jahačima samo da odaberu rutu te da s vodičem obiđu razne dijelove Bilogore. Ovakva ponuda je zasigurno dobro došla i drugačija je od uobičajene. Stranci su počeli dolaziti, a i sve je više jahača iz Zagreba i okolice. Bilogora ima zanimljivu ponudu.

konjičke staze Bilogore

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave