Search
Close this search box.

Brisel: 10 stvari koje morate vidjeti u glavnom gradu Europske unije

Autor članka:
Podijeli:

Glavni grad Belgije i Europe

Brisel (odnosno Bruxelles) je glavni grad Belgije, dom belgijske kraljevske obitelji, i glavni grad Europske unije. Grad je predivan i trebat će vam vremena da ga obiđete cijelog. Stoga smo napravili popis koje stvari morate vidjeti dok ste tamo.

Za razliku od izrazito turističkih Brugesa ili Ghenta, Brisel je glavni ekonomski i sveučilišni centar Belgije. Iako Brisel možda nema atrakcije poput ostalih belgijskih gradova, ima ih više nego dovoljno da bi posjetitelji bili zauzeti par dana.

Grand Place

Grand Palace

 

Grand Place ili Grote Markt je središnji gradski trg, a po mnogima i najljepši trg u gradu.
Pod UNESCO-ovom je zaštitom. Tu su i  poznate građevina, Gradska vijećnica i Maison du Roija ili kraljevske kuće. Okolne ulice popločene kamenom odaju dojam starih vremena.

Atomium

Atomium

 

Devet kugli, međusobno spojenih cijevima simbolizira strukturu atoma željeza. Do vrha se može liftom. Odavde je lijep pogled na obližnji Bruparc i Mini-Europe mjesto gdje se u omjeru 1:25 nalaze reprodukcije oko 350 građevina iz 80 europskih gradova. Postoji od 1958., kad je skulptura napravljena za potrebe Svjetske izložbe, trebao je poslužiti samo za privremenu namjenu, ali je ipak ostavljen trajno i svojevrsni je simbol modernog grada.

Jubelpark

Jubelpark

 

Parc du Cinquantenaire ili Jubelpark predivan je veliki park pokraj Europske četvrti. Ovdje je Slavoluk pobjede, izgrađen 1905. i  najdulji je slavoluk na svijetu. U parku su vrtovi i fontane i nekoliko muzeja.

Parlamentarium

Parlamentarium

Centar za posjetitelje Europskog parlamenta sa izložbom na 24 jezika i šest stalnih izložbenih postava. Cilj izložbe je upoznavanje s radom i funkcijom Europskog parlamenta od samih početaka do danas.

Mini Europe

mini europa

 

Mnogima najzanimljivija atrakcija u Bruxellesu, pa i u cijeloj Belgiji.  Park minijatura nalazi se u kod Atomiuma, a prikazuje minijaturne replike poznatih europskih znamenitosti u mjerilu 1:25. Prilika je ovo da vidite Eiffelov toranj, Big Ben, Berlinski zid i mnoge druge europske znamenitosti na jednom mjestu.

Manneken Pis

Manneken Pis

Manneken Pis mnogi smatraju simbolom grada. Radi se o brončanom kipu visine samo 61 cm, i iako nije toliko veliki i upadljiv, postoje mnoge legende o malenom dječaku koje su ga učinile popularnim.

Laeken

Bruxelles

 

Parc de Laeken najveći je park u gradu. Glavna koju ćete ovdje vidjeti je kraljevski dvorac Laeken, službena rezidencija belgijskog kralja i kraljevske obitelji. Dvorac je okružen vrtom i zaštićenim nekoliko kilometara dugim kamenim zidom.

Notre Dame du Sablon

brisel

 

Eglise Notre Dame Du Sablon krasi epitet najljepše crkve u Bruxellesu. Jedna je od znamenitosti koje svakako morate posjetiti ako vas put dovede u ovaj zanimljivi grad.

Katedrala

katedrala brisel

 

Posvećena sv. Mihovilu i sv. Guduli ova je gotička crkva osnovana 1225. godine, ali je završena tek u 15. stoljeću. Fasada je impresivna, diže se veličanstveno iznad širokih stepenica. Okrunjena je sa dva 69 metara visoka tornja koje je dizajnirao Jan van Ruysbroeck.

Muzej čokolade

muzej čokolada

Bruxelles je definitivno destinacija za sve ljubitelje čokolade. Belgijska čokolada slovi kao najbolja na svijetu. U Bruxellesu se čokolada može pronaći u svim oblicima, bojama i kombinacijama. Postoji i muzej za ljubitelje ove slastice za koju mnogi tvrde da je najbolja na svijetu upravo ona iz Brisela.
Nakon razgledavanja grada najbolje se odmoriti u nekom od ugodnih restorana ili kafića. Rue des Bouchers jedna od najpoznatijih četvrti u Bruxellesu kada je u pitanju hrana i piće. Svakako isprobajte ovdašnje specijalitete, a to su vafli, čokolada i praline. Želite li popiti belgijsko pivo posjetite trg Place St-Géry gdje se nalazi niz pivnica i barova.

Nove objave