Cordoba za uživanje

Autor članka:
Podijeli:

Provincija Cordoba je dio autonomne regije Andaluzije.

Najveći grad u regiji u sredini Andaluzije je Córdoba, glavni grad muslimanske Španjolske. Ovom pokrajinom od istoka prema zapadu prolazi rijeka Guadalquivir, koja navodnjava široku ravnicu u kojoj rastu žitarice, vinova loza i masline.
Krajolik postupno postaje brdovitiji prema sjeveru, dosežući vrhove Sierra Morene, gdje su guste šume i obilje divljači za lov.
Zemlja se postupno diže na jugu sve dok ne dosegne planinski lanac Subbética. Rasprostranjeni maslinici, bijela sela i plemićki gradovi s dobro očuvanom baroknom arhitekturom nalaze se u ovim krajevima s bogatom poviješću.

Tri kulture

Rimljani koji su je prvi osvojili su bili opčinjeni plodnom dolinom i njezinim slikovitim krajolicima. O njihovoj prisutnosti svjedoče brojne građevine koje su razasute pokrajinom. Teritorij carstva Al-Andalus u Cordobi razvio se u značajno središte za izvoz kulturnih i gospodarskih ideja u srednjovjekovnoj Europi nakon muslimanskog osvajanja Pirenejskog poluotoka. Danas je ovo područje Andaluzije dom neprocjenjive arhitektonske ostavštine koja će očarati i najprobirljivijeg putnika.

UNESCO

Andaluzija

Velika džamija u Cordobi poznata je u cijelom svijetu. Pod zaštitom UNESCO-a, stari grad je prepun šarmantnih trgova, dvorišta prepunih cvijeća i živahnih taverni u kojima možete gledati izvrsne izvedbe flamenka ili kušati lokalnu hranu.
Najbolje je posjetiti Cordobu u jesen zbog boja i u proljeće kada je miris cvjetova naranče i jasmina stalno prisutan, a posebno u svibnju kada se održavaju mnoge tradicionalne fešte u Cordobi.

Šetnja kroz povijest

Cordoba

Staru četvrt Cordobe najbolje predstavljaju Velika džamija, Alcázar de los Reyes Cristianos, sinagoga i rimski most. Grad prikazuje koegzistenciju kršćanske, islamske i židovske kulture tijekom svoje povijesti, kao i svoje rimske prošlosti. Židovska četvrt, toranj Calahorra, rimsko kazalište, Caballerizas Reales i Plaza de la Corredera su među mjestima koje treba vidjeti. Postojanje različitih kultura poput rimske Cordobe, Kalifatske ili Fernandinske srednjovjekovnih crkava su i danas oblikuju grad. Ruševine bivše prijestolnice kalifata, Medina Azahara, udaljene su samo 10 kilometara od grada i dostupne su izravnim autobusnim linijama. Medina Azahara je mjesto svjetske baštine od 2018.

Kako uživati u Cordobi

flamenco

U gradu postoje brojna jedinstvena iskustva i mjesta koja možete doživjeti, uključujući jedenje tapasa, kušanje regionalne kuhinje, učenje o jahačkim vještinama, gledanje flamenco showa u nekom od tradicionalnih “tablao” ili opuštanje u arapskoj kupelji. Povijesna četvrt, kao i četvrti San Lorenzo, San Andrés i Santa Marina, najpoznatije su po tapasima. Obavezno kušajte regionalne specijalitete kao što su mazamorra (hladna juha od badema), patlidžani s medom, flamenku (svinjski rolat pržen u krušnim mrvicama), salmorejo (hladna juha od rajčice), sir iz Zuherosa i vino Montilla-Moriles.
Uz predstave u Caballerizas Reales, tijekom cijele godine možete uživati u jahačkim vještinama i andaluzijskoj kulturi konja. U međuvremenu, u staroj gradskoj jezgri postoje brojni tablaoi s odličnim romskim družinama koji izvode Flamenco.

Španjolski pjesnik Federico García Lorca rekao je da je Cordoba grad u kojem čak i konji imaju svoju katedralu. Ovaj grad u kojem su tri kulture stoljećima živjele zajedno ima prekrasna mjesta za otkriti. UNESCO je prepoznao njegovu veliku umjetničku vrijednost s četiri oznake svjetske baštine.

Sevilla

Alhambra

Nove objave