Travel AdvisorTravel Advisor

Condé Nast: Tokio bi 2045. godine mogao imati neboder visok jednu milju

Condé Nast piše kako ambiciozni plan uključuje toranj visok 5.577 stopa

Condé Nast navodi kako bi 2045. godine Tokio mogao postati dom nebodera koji bi bio dvostruko veći od Burj Khalife!

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 2014. godine gradovi su činili 54% ukupne populacije, u odnosu na 34% iz 1960. godine. Ovaj uzlazni trend, zajedno s porastom razine mora zbog globalnog zatopljenja, može ostaviti neke od glavnih svjetskih metropola ranjivim na prenaseljenost i velike poplave, koji su samo neki među prirodnim problemima.

“Next Tokyo”

U Japanu su dužnosnici odlučili pokrenuti inicijativu pod nazivom “Next Tokyo”. Prema inicijativi, arhitekti će stvoriti futuristički mega-grad prilagođen klimatskim promjenama 2045. godine. Kohn Pedersen Fox Associates i Leslie E. Robertson Associates udružili su snage kako bi predložili svoju viziju novog grada u Tokijskom zaljevu. Njihov dizajn uključuje elemente koji poboljšavaju spremnost zaljeva za prirodne katastrofe (kao što su potresi i tajfuni). Također, dizajn uključuje i stambeni toranj visok jednu milju (oko 1,6 kilometara) te četvrt koja je dobro povezana javnim prijevozom. Strukture šesterokutnog oblika za razvoj vode, raspona od 500 do 5.000 stopa (od 152 do 1.524 metara) u širinu, zamišljene su u slojevima kako bi se minimizirali učinci intenzivnih valova iz zaljeva. Također, omogućili su i lak pristup i izlazak brodovima iz prometne luke.

Štoviše, neke bi strukture bile prethodno napunjene vodom, što bi omogućilo pristup otocima koji su javne plaže i urbana poljoprivredna zemljišta. Također, slana voda iz zaljeva zadržavala bi se za uzgoj algi, izvora obnovljivog i čistog goriva.

Sky Mile Tower

Komponenta plana koja je privukla veliku pažnju je neboder visok jednu milju – Sky Mile Tower. Ovaj toranj bio bi visok oko 5.577 stopa (oko 1.699 metara) i bio bi dvostruko višlji od Burj Khalife, trenutno najviše zgrade na svijetu.

© Condé Nast

U stambenom mega neboderu smjestilo bi se 55.000 ljudi, a imao bi višeslojna predvorja gdje bi stanovnici dijelili sadržaje kao što su trgovački centri, restorani, hoteli, teretane, knjižnice i zdravstvene klinike. Heksagonalni dizajn zgrade osmišljen je nakon što je niz ispitivanja vjetrom pokazao da je aerodinamika tog oblika dala rezultate koji su najotporniji na vjetar.

Koji su bili glavni izazovi arhitektima?

Jedna od glavnih briga za arhitekte bila je pumpanje i distribucija vode ljudima na tolikoj visini. Problem su riješili dizajnirajući fasadu koja bi mogla prikupljati, održavati i pohranjivati vodu na različitim razinama u tornju, oslanjajući se na gravitaciju kao prirodnu distribuciju. Predstavnici “Next Tokyo” vjeruju da bi vrijednost novih nekretnina na obali u Tokijskom zaljevu mogla pomoći u plaćanju izgradnje projekta, naravno, ako prijedlog prođe.

© Pascal Riben

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKako pokrenuti turizam usred pandemije: Hrvatska primjer u Europi
Next articleNovi vlak za spavanje povezat će europske gradove tijekom ljetnih putovanja