Travel AdvisorTravel Advisor

Slikoviti Cotswold

Udaljeno oko 140 km od Londona, Cotswolds je dio jugzapadni Engleske proglašen kao područje iznimne prirodne ljepote – Area of Outstanding Natural Beauty koje ne smijete propustiti unutar svog puta u UK.

Ovo je svakako jedna od najslikovitijih destinacija na kojoj ćete se naći, a očaravajuća priroda, mir i tišina koji će vas tamo dočekati apsolutno pune baterije za nastavak putopisnih avantura.

Jednodnevni izlet iz Londona sasvim je dovoljan da zakoračite natrag u vrijeme i otkrijete tipična engleska sela smještena na valovitim brežuljcima te šarmantne gradiće ukrašene bajkovitim kućicama i netaknutim zelenilom.

Unutar našeg putovanja u London, nakon 2 dana razgledavanja engleske prijestolnice, odlučili smo pobjeći od gradske verve i zaputiti se u Cotswolds.

Put do tamo je prilično jednostavan, postoji direktna linija vlakom od stanice London Paddington do stanice Moreton in Marsh, a vožnja traje cca sat i pol.

Prije samog puta rezervirali smo obilazak s lokalnim vodičima, supružnicima Lucy i Richardom, koji nude pakete obilaska Cotswoldsa po vrlo prihvatljivoj cijeni. Mi smo odabrali The Famous Cotswolds Tour koja uključuje obilazak nekoliko najpoznatijih mjesta Cotswoldsa za što smo izdvojili 45 £ po osobi.

Vodiči su zbilja uljudni i profesionalni i iako je njihova tura trebala početi 15ak minuta prije dolaska našeg vlaka, bez problema smo se dogovorili te nas je Richard pričekao s mini busom na samoj stanici s ostatkom ekipe iz drugih krajeva svijeta. (https://www.cotswoldsguidedtours.co.uk/)

Prvo smo se uputili u Lower Slaughter, mjestašce duž kojeg vijuga rijeka River Eye, a šetnica uz nju vodi sve do starog mlina koji datira iz 19. stoljeća. Danas je mlin u službi muzeja i malene suvenirnice, a pokraj njega možete okusiti i pravi homemade sladoled.

Putem šetnice protežu se kuće i kolibe koje su građene od lokalnog kamena kremastih boja – Cotswolds Limestone i po tome su karakteristične upravo za ovo područje.

Prvo što se primjeti u gradićima Cotswoldsa je upravo taj sklad i kontinuitet boja, arhitekture i uređenja što mu daje prepoznaljivi vintage i romantični štih, a da bi se to sačuvalo, u Cotswoldsu postoje stroge upute i restrikcije što se tiče nove gradnje te je propisana sva građa kao i boje kamena, krovova i ograda koje se smiju upotrijebiti.

Također, stanovnici Cotswoldsa veliku pažnju pridaju uređenju svojih okućnica pa se tako ispred svake kuće oko stazica i klupica zeleni i šareni raznoliko bilje i cvijeće. Tko nebi poželio jutarnji “Cup of tea” u takvoj idili vlastitog doma.

Također, u Lower Slaughteru možete vidjeti Lower Slaughter Manor, vilu koja datira iz 17. stoljeća, a koja danas djeluje kao luksuzni hotel s cijenama noćenja od 240 £ u prosjeku.

U ovom mjestašcu osim glavne šetnice postoji još nekoliko puteljaka, a ako se zaputite jednim od njih naići ćete na malena drvena vratašca nazvana The Kissing Gate, a kao simbol ljubavi na njima je postavljena pločica s imenima najpoznatijeg engleskog para i datumom njihovog vjenčanja.

Prepuni prvotnih dojmova iz Lower Slaughtera nastavili smo put prema pitoresknom selu Bibury.

Niz spojenih koliba poznat pod nazivom Arlington Row je ono po čemu je Bibury prepoznatljiv, a ujedno je to i najfotografiraniji motiv Cotswoldsa. Kolibe su sagrađene davne 1380. godine, a služile su za prozvodnju i trgovinu vunom.

U šetnji sa sladoledom u ruci po prekrasno uređenom parku kroz koji se grana River Colin i guštajući u bajkovitim prizorima, nailazimo na mali lokalni dućan suvenirima, gdje se odlučimo za parfem britanskog proizvođača H. Bronnleya, kako bi nas miris još jako dugo podsjećao na ovaj divan dan.

Nakon Biburyja, krećemo za Bourton on the Water, najpoznatije mjesto Cotswoldsa kojeg još nazivaju Venice of the Cotswolds zbog kamenih pješačkih mostova preko rijeke koja prolazi središtem sela.

Putem do tamo promatramo krajolik i mašemo mnogobrojnim ovčicama koje su simbol Cotswoldsa zbog svoje duge povijesti i tradicije u prizvodnji vune.

Kako smo se već donekle naviknuli na mir, spokoj i tišinu u prethodna dva selca, Bourton on the Water nas je iznenadio svojom živahnošću. Na livadi uz rijeku ljudi piknikiraju, dječica se bućka u vodi i trčkara uokolo, a restorani, slastičarnice, dućani i suvenirnice skrivaju se iza svakog ugla.

Bourton on the Water nudi za svakog ponešto, lokalnu farmu sa životinjama za one najmlađe ili pivovaru Cotswold Brewing Company za ipak nešto starije. Također, Cotswold Motor Museum koji je posjetio prijatelj, dok smo prijateljica i ja ipak izabrale Cotswold Parfumery.

Put završavamo u mjestu Upper Slaughter koji je često viđen u filmovima, od kojih svakako vrijedi spomenuti popularan BBC-ov Father Brown sniman upravo ovdje.

Krivudavom stazicom uz brežuljak dolazimo do anglikanske kamene crkve St. Peter iz 12. stoljeća okruženu starim nadgrobnim pločama.

Upper Slaughter spada u jedan od Thankful Villages of England and Wales što znači da su se svi njegovi pripadnici oružanih snaga vratili svojim kućama iz Prvog svjetskog rata. Tim više, ovom mjestu se dodaje slovo D kao Doubly Thankful, odnosno, njegovi vojnici su također preživjeli i Drugi svjetski rat.

Pred kraj obilaska, dok čekamo da nas Richard pokupi, sjedamo u jedan od lokalnih kafića i odlučimo se počastiti engleskim čajem i pecivom s maslacem i dzemom.

Apsolutno savršen završetak divnog dana na engleski način.

Za uspomenu sa sobom kući nosimo plišanu ovčicu – poklončić od naših dragih vodiča, pozdravljamo s ekipom iz minisbusa i odlazimo natrag po nove avanture u London.

 

 

 

 

 

Previous articleOsijek: Što sve nudi i što trebate vidjeti ako ga mislite posjetiti
Next articlePosjetite najmanji grad na svijetu!