Travel AdvisorTravel Advisor

Smije li se spavati na aerodromu ?

Smije li se spavati na aerodromu ?
Spavati na aerodromu se koji puta mora i nije uvijek samo zbog škrtosti ili ograničenog budgeta.
Koji puta treba prespavati iz nužde. Bilo da se radi o dugom čekanju i nemogućnosti izlaza bez vize ili kašnjenju zbog oluja, terorizma ili nekog drugog razloga.
Dobro je znati gdje se može naći miran kutak i opustiti se, ako takav postoji. Aerodromi kao poslovni modeli ne podržavaju spavanje na klupama pa sve češće stavljaju zapreke u vidu rukohvata. Neki imaju udobne fotelje za spavanje i prave loungeove za umorne putnike.


Naravno, dobro je otići u neki aerodromski hotel, ali nije uvijek moguće, a ni jeftino. Nove instalacije poput kapsula u kojima se nalazi krevet i tuš se mogu naći na sve više aerodroma. One se plaćaju na sat u njima se može potpuno odvojiti od vanjskog svjetla i ljudi.
Dobar izbor za srednje duga čekanja su lounge poslovnih i prvih klasa. Nekad su bili rezervirani samo za putnike s takvim avio kartama, no već neko vrijeme postoje oni u koje je moguće platiti ulaz. Cijene su od 25 E (ovisi o aerodromu) što je sasvim prihvatljivo jer se u unutra osim udobnog smještaja u foteljama može konzumirati jelo i piće koje zna biti sasvim dobre kvalitete. Za čekanje od oko 4 sata je to najbolji izbor. Neke kreditne kartice omogučuju korištenja lounge salona bez obzira imate li business klasu ili ne. Treba znati da to uglavnom nisu oni pravi luksuzni saloni, ali opet dobro dođe.

Neki su aerodromi vrlo zanimljivi i na njima se ima svašta za raditi kao na primjer Amsterdamski Schiphol, Singapore Changi ili Las Vegas s brdo slot mašina. Većina ih ipak nije takva i služi za brzi dolazak i odlazak.

Može li se spavati na aerodromu ? Može, ali ne na svima i treba biti pripremljen za to. Dobro je imati neki jastučić, jaknu za pokriti se jer uvijek je hladno i treba naći dobro mjesto. Važno je paziti na osobne dokumente i novac. Nikako se ne ostavlja ništa vrijedno u prtljagu. Sve treba imati na sebi. Dobro je imati vrećice oko vrata koje se stave ispod odjeće i u njih se stave dokumenti i novac. Kad zaspite tko zna što se događa oko vas.

Popis aerodroma na kojima se može spavati.

Najbolje je provjeriti prilikom kupovine takve karte koja uključuje čekanje preko noći, dopušta li aerodrom zadržavanje i spavanje.
Web stranica sleepinginairports.net je dobar izvor potrebnih informacija.


Najbolji aerodromi za spavanje su proglašeni od strane spavača: Singapore Changi, Seoul Incheon, Tallin International, Tokyo Haneda i Helsinki Vantaa. Najgore nećemo nabrajati jer ih je mnogo pa bi tu trebali biti i svi Hrvatski jer ni na jednom nisam vidio klupe ili odjeljke za spavanje. Najgori su Saudijski Jeddah i Londonski Luton i Stansted.
Smije li se spavati na aerodromu? To je vječno pitanje putnika. Kad se mora može, ali je najbolje kombinirati avio karte koje ne uključuju spavanje na aerodromu.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Veličanstveni prizori i spektakularna mjesta koja su zabranjena turistima

Evo zašto su danas putovanja avionom neugodnija, a kašnjenja letova sve češća

31 savjet – sve što morate na Baliju ili ne smijete

 

Previous articleLjubljana osvoji na prvi pogled
Next articleGlobalni turizam donosi napredak?