Search
Close this search box.

Veličanstveni prizori i spektakularna mjesta koja su zabranjena turistima

Autor članka:
Podijeli:

Čini se kako su se neke zemlje svoje najdragocjenije resurse ipak, na štetu vlastite ekonomije, odlučile sačuvati od horde turista. Postoje mnogi predivni prizori diljem svijeta koji golicaju maštu brojnih zaljubljenika u putovanja, no u nekima od njih više nećete imati priliku uživati. U nekim slučajevima se radi o potpunoj zabrani prilaska radi ekoloških ili religioznih razloga, dok će de druge pak moći vidjeti samo pod jednim uvjetom -da ne budete preblizu.

Boracay, Filipini

Otok Boracay je glasio svoju titul ‘rajskog otoka’ dobio 1980.-ih godina te je brzo postao turističko i ekonomsko središte Filipina. No velik broj turista, otpaci i nedovoljno razrađena strategija uzrokovali su ogromne štete moru, koje se, kako kaže filipinski predsjednik Rodrigo Duterte pretvorilo u ‘septičku jamu’. Zapravo, Duterte misli da su stvari toliko loše da je zabranio turizam narednih šest mjeseci, a mnogi misle da će zbog ekscentrične reputacije predsjednika, radovi potrajati i duže…

Mjesta koja su zabranjena turistima
@chriztiandeleon

Maya Beach, Tajland

Poznata kao plaža na kojoj je sniman film ‘The Beach’ s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi, Maya Beach na otoku Koh Phi Leh je također zabranjena turistima u naredna četiri mjeseca. U to vrijeme će lokalni autoriteti pokušati smanjiti učinjenu štetu i pokušati revitalizirati podvodni život. I jednom kada se plaža ponovno otvori, možete zaboraviti na masovni turizam. Primati će se 2000 turista dnevno, a svim brodovima će biti zabranjen pristup obali.

Mjesta koja su zabranjena turistima
@jordi_r86

Surtsey, Island

Surtsey je vulkanski je otok u Atlantskom oceanu. Tijekom njegove erupcije postao je meka istraživanja vulkanologa diljem svijeta, a nakon 1967. godine na otoku su se počele pojavljivati životinjske i biljne vrste te je postao zanimljiv i botaničarima i biolozima. Od 2008. godine nalazi se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine u Europi, a kako se njegov osjetljivi ekosustav ne bi poremetio, pristup otoku moguć je samo znanstvenicima.

@johannes_johannesson

Chichen Itza, Meksiko

Još je uvijek moguće posjetiti veliki pretkolumbovski grad Maya, koji je od 10. do 15. stoljeća bio glavni grad plemena Itzá u Meksiku – no možete zaboraviti na penjanje na njegovu centralnu piramidu. 30 metara dugačke stube su zatvorene za sve posjetitelje još od 2006. godine kada je žena uslijed pada s piramide poginula na licu mjesta.

@silkysattin

Ledenjaci Fox i Franz Josef, Novi Zeland

Ova dva ledenjaka nalaze se na zapadnoj obali južnog otoka na 300 metara nadmorske visine te su dio UNESCO-ove Svjetske baštine. Sve do nedavno bila su jako dostupna i primamljiva hajkerima, no 2006. godine zbog rapidnog povlačenja leda, proglašeni su preopasnima. Kako bi se zaštitili ledeni vrhovi, moguće ih je pogledati samo vožnjom helikopterom.

Mjesta koja su zabranjena turistima
@katieduncan_94

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

BiH je među zemljama kojima predviđamo procvat turizma

Vodič po Nepalu

https://www.travel-advisor.eu/proljece-u-japanu-spektakularni-cvat-tresnje/

Nove objave