Nacionalni park Đerdap – drugo lice Dunava

Autor članka:
Podijeli:

Nacionalni park Đerdap – drugo lice Dunava

Nacionalni park Đerdap nalazi se u istočnoj Srbiji, na dva sata vožnje od Beograda prema Rumunjskoj. Proteže se uz desnu obalu Dunava u duljini od oko 100 kilometara, od tvrđave Golubac do hidroelektrane Đerdap. Proglašen je nacionalnim parkom 1974. godine, a sjedište parka je u naselju Donji Milanovac, nakon kojeg Dunav skreće prema sjeveru. Od srpnja 2020. godine Đerdap je postao i prvi srpski Geopark, koje proglašava UNESCO (u Hrvatskoj imamo dva: Papuk i Viški arhipelag). S lijeve obale Dunave, one Rumunjske nalazi se park prirode Željezna vrata (Iron Gates ili rumunjski: Parcul Natural Porțile de Fier), drugi najveći park prirode u Rumunjskoj koji obuhvaća 18 različitih zaštićenih područja.

Đerdap

Dunav, druga po duljini rijeka Europe, izvire u jugozapadnoj Njemačkoj, protječe kroz deset europskih država te četiri glavna grada, a zanimljivo je da svi počinju na slovo B (Beč, Bratislava, Budimpešta, Beograd). Iako je u Hrvatskoj Dunav nizinska rijeka, u svojem gornjem i srednjem toku usijeca brojne klisure, od kojih je možda i najpoznatija ona Đerdapska. Na samoj granici Srbije i Rumunjske Dunav si probija put kroz planine rumunjskog Banata i planina istočne Srbije, prije nego što krene Vlaškom nizinom, na granici Rumunjske i Bugarske, prema Crnom moru.

Što vidjeti u NP Đerdap

Glavna posebnost parka je Đerdapska klisura, jedna od najvećih i najduljih u Europi. Poznata je i pod imenom Iron Gates, iako je na našim prostorima poznatija kao Đerdap. Smatra se da ime potječe od Perzijanaca koji su joj dali ime Girdap, što znači vir. S obzirom na duljinu Đerdap nije jedinstvena klisura, već se smjenjuje nekoliko tjesnaca i kotlina.

Golubac
Golubac

Tvrđava Golubac

Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru smjestila se srednjovjekovna tvrđava Golubac. To je spomenik prirode lepezastog oblika. Prvi se put spominje u ugarskom izvorima iz 14. stoljeća, dok se smatra da su je kasnije nadograđivali Srbi i Turci, koji su dodali kule radi bolje kontrole Dunava. Iznimno je važnog strateškog položaja, što znači da onaj koji je kontrolirao područje ujedno je i kontrolirao vodeni promet dva svijeta, onog istočnog i onog zapadnog. Zanimljivo je da ne postoje točni podaci o tome tko ju je izgradio, no postoje brojne legende oko njezina imena. Tvrđava je djelomično oštećena tijekom izgradnje ceste, no rekonstruirana 2011. godine. Danas u sklopu tvrđave postoji posjetiteljski centar s brojnim izložbama te arheološkim parkom.

Lepenski vir
Lepenski vir

Ovdje se nalazi i najvažnije arheološko nalazište u cijeloj Srbiji – Lepenski Vir, koji dokazuje o postojanje sela na tom lokalitetu već u 6. stoljeću prije Krista.

Trajanova ploča još je jedna zanimljivost ovog parka. Natpis je to uklesan oko 100. godine u jednom od đerdapskih tjesnaca, kao spomen na dva velika graditeljska pothvata – izgradnju ceste i rimskog kanala u blizini današnje hidroelektrane.

Hidroelektrana

Na izlasku iz Đerdapske klisure nalazi se hidroelektrana Đerdap, najveća na Dunavu. Sagrađena je 1970. godine prema dogovoru Rumunjske i tadašnje Jugoslavije. Uz samo hidroelektranu je i granični prijelaz Đerdap.

Kralj Decebal

S druge strane granice, u Rumunjskoj, u parku prirode Željezna vrata (Iron Gates) zanimljiva je u kamen uklesana glava posljednjeg kralja Dakije, Decebala. Priča o toj glavi neočekivana je i zanimljiva.

Đerdap

Kralj Decebal uspio je ujediniti plemena na prostoru današnje Rumunjske i dugo se sukobljavao s rimskom carom Trajanom, koji ga je na kraju ipak pobijedio te je Dakija postala rimska provincija. U Rumunjskoj Decebal se slavi kao nacionalni heroj zbog svoje dugotrajne borbe protiv neprijatelja. Starost ove glave možda nekima i ne bi bilo teško procijeniti, no vjerojatno bi pogriješili.

Decebal King

Naime glavu je dao u kamen uklesati rumunjski bogataš, koji zagovara dačansko porijeklo Rumunja. Glavu su radili klesari i alpinisti u razdoblju od 1994. – 2004. godine. Mjesto je vjerojatno izabrano jer se s druge strane Dunava nalazi Trajanova ploča. Tako da se dva neprijatelja nakon dvije tisuće godina opet gledaju preko moćne rijeke.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

 

Nove objave