Search
Close this search box.

Festa svetog Vlaha – Dan grada Dubrovnika

Autor članka:
Podijeli:

 

Ne zna se što je u Dubrovniku na sv.Vlaha ljepše i uzbudljivije. Pozornost plijeni šarenilo crkvenih barjaka, njihovo lepršanje na trgu iza Orlanda i skupina trombunjera, koji na ramenu nose kratke široke puške čijom su bukom nekad davno Dubrovčani plašili neprijatelje.

Dan dubrovačkoga parca, Svetoga Vlaha, starca koji na dlanu nosi Grad i čiji kipovi obilježavaju dubrovačke zidine i gradske ulaze, poseban je dan Dubrovnika još od daleke 972. Tada je ovaj svetac po vjerovanju spasio grad od Mlečana.

 

 

Festa svetog Vlaha - Dan grada Dubrovnika

Ova  je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a.

Tradicionalno slavlje započinje na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira ispred crkve sv.Vlaha. Svakog 2. veljače kad Dubrovnik proslavlja Gospu Kandeloru u narodu se ponavlja stara izreka: “Kandelora, zima fora, za njom ide sveti Blaž i govori da je laž.”

Ove godine će po 1046. put Dubrovnik prekrasnom tradicionalnom svečanošću počastiti svog zaštitnika Sv. Vlaha.

Uz crkvene svečanosti u Dubrovniku je u te dane organiziran i niz događanja namijenjenih stanovništvu i turistima. Restorani nude tipične zimske specijalitete, izložbe i koncerti posvećeni su sv. Vlahu, a šetnja zidinama otkriva više od stotinu kamenih obličja parca. Festa sv.Vlaha ujedno je i Dan grada Dubrovnika pa uz duhovni segment slavlja ti dani puni su i drugih događanja.

Festa svetog Vlaha - Dan grada Dubrovnika

U večernjim satima, kad padne mrak, a svečeve se moći odmaraju u riznici, gosti iz seoskih bratovština odlaze svojim kućama. Pred lijepim baroknim ulazom u svečevu crkvu zeleni se vijenac lovorike, blistaju vitraji pročelja, a sa zidina, raskošnih zgrada i crkve gledaju vas kipovi svetog Vlaha koji već stoljećima drži na ispruženoj ruci maketu Grada.

Dubrovnik možda više nema  kneza niti plemstvo, ali je kameni Knežev dvor još tu, uz njega barokna crkva svetog Vlaha, barokna katedrala. Ali za više od tisuću godina od kad  Grad pod Srđem slavi dan svoga zaštitnika, nije se puno toga promijenilo.Na sam dan feste, 3. veljače, u procesiji barjaka i mnoštva vjernika Stradunom i gradskim ulicama nose se moći sv. Vlaha  i najveća od svih relikvija dubrovačke katedrale – Isusova pelenica.

Festa svetog Vlaha - Dan grada Dubrovnika

Ispred crkve svetoga Vlaha barjaci se na poseban način izvijaju i klanjaju iskazujući poštovanje svecu. Prigoda je to pokazivanja ovog posebnog umijeća, ali i zaista predivnih svečanih narodnih nošnji.

Dani Feste Sv.Vlaha nude niz koncerata, izložbi, predstavljanja knjiga, kazališnih gostovanja. Idealno su vrijeme za posjetiti Dubrovnik, u vrijeme kada nije preplavljen turistima.

 

Nove objave