Fragonard u Grasseu: Prijestolnica parfema i najvažnijih noseva na svijetu

Autor članka:
Podijeli:

Zadnje dane na Azurnoj obali odlučila sam iskoristiti za posjetu poznatoj Fragonard tvornici smještenoj u francuskom gradiću Grasse. Ovaj grad poznat je većini umjetnika te predstavlja i svjetsku prijestolnicu parfema koja je nezaobilazna stanica svakog turista na francuskoj rivijeri.

Carstvo triju sestara

Tvornica Fragonard, jedna od važnijih znamenitosti grada Grassea, ističe se po tome što je u obiteljskom vlasništvu u kojoj se proizvode vlastiti parfemi. Poznata tvornica 1926. godine dobila je ime po slavnom francuskom slikaru Jean-Honoreu Fragonardu čiji je osnivač bio Eugen Fush. Danas ovo carstvo vode tri sestre, a njihove glavne poslovnice nalaze se u Grasseu, Ezeu i Parizu.

Diljem cijele Francuske možete pronaći njihove butike i kupiti željene parfeme. Kada smo ušli dočekala nas je ljubazna djelatnica tvornice i odvela u grupni obilazak pokazujući nam najvažnije stvari velikog obiteljskog carstva. Pažljivim slušanjem možete naučiti nešto više o samoj povijesti tvornice, procesima koji su važni za dobivanje jedinstvenih parfema, načine na koji se proizvode i saznati koje biljke te iz kojih dijelova svijeta se stavljaju u određene parfeme.

parfem

Najvažniji nosevi na svijetu

Ono što mi je posebno ostalo u sjećanju je informacija da svoje sirovine nabavljaju iz svih dijelova svijeta, a da iz naše Hrvatske uvoze mirtu. Najvažnije osobe u tvornici zovu se “nosevi” koje odlučuju o tome kakav će biti novi parfem te od kojih biljnih esencija će se sastojati. Taj posao je vrlo zahtjevan, školovanje je teško i traje nekoliko godina. Nakon završenog školovanja potrebno je provesti tri godine u praktičnom dijelu da bi tek nakon toga mogli započeti sa radom.

U tvornici Fragonard nalazi se posebna prostorija za kušače parfema koji tamo dnevno provode svega nekoliko sati. Najpoznatiji parfem dotične tvornice nosi naziv “Fragonard”.

Što kupiti za obitelj?

Nakon završenog obilaska djelatnica nas je dovela do prostorije u kojoj nam je pokazala postojeće parfeme, informirala nas o cvjetnim, voćnim i orijentalnim mirisima, a za kraj pokazala na koji način možemo “osmisliti” i vlastiti parfem. Prije samog odlaska prolazite kroz zadnju prostoriju gdje možete kupiti razne poklone za svoju obitelj, prijatelje ili sebe. Osim parfema u ponudi imate raznovrsne sapune, losione za tijelo, kreme za lice i ostalo.

Nemoguće je izaći iz tvornice, a da ne kupite nešto od proizvoda iz ponude. Potrebno je reći da oko 80% cijene parfema koju plaćate otpada na dizajn bočice i sam marketing koji je potreban za promociju parfema. Važno je napomenuti da ako želite nešto fotografirati ili snimati, naglasite to na info pultu. Uživajte u obilasku!

Nove objave