Glamping u Hrvatskoj

Autor članka:
Podijeli:

 GLAMPING – ŠTO JE TO? I GDJE JE TO?

Glamping u Hrvatskoj

Glamping ili glampiranje , još uvijek je u Hrvatskoj turističkoj ponudi “novotarija” za koju mnogi nisu sigurni što znači, no sve češće se susrećemo s tim pojmom.

Potaknuta posjetom Glamping resortu Olimia Adria village u Podčetrteku u Sloveniji, odlučila sam istražiti što je točno Glamping i koliko je prisutan u ponudi hrvatskih turističkih kuća i kakav je odaziv pojedinaca.

GLAMPING je na prvi pogled nemoguć spoj glamuroznog odmora i kampiranja. No iako zvuči nemoguće, glamping je upravo to i sve veći je interes za takav način odmora.  Što se tiče glampinga, kod nas je za razliku od svijeta, situacija tek u povojima. U svijetu je popularan već duže vrijeme, ali u Hrvatskoj se javlja unazad godinu-dvije i koliko vidim, dobro je prihvaćen. Taj način kampiranja obuhvaća kombinaciju luksuza i boravka u prirodi. Sve je veći broj onih koji ga izabiru, jer omogućava potpuni odmor i bijeg iz urbanog okruženja a opet sav potreban komfor koji pružaju ovakvi luksuzni šatori. Osnova je boravak u šatoru , kao kada kampirate, no šator je opremljen kao da se nalazite u luksuznom apartmanu – imate sve : od sanitarnog čvora, opremljene mini kuhinje, spavaćeg i dnevnog prostora, najčešće trijem s ugodnim ležaljkama, pa do sitnica kao sto je električno kuhalo za vodu, fen ili recimo klima i TV.     Mnogi će reći ” pa nije to odmor u šatoru kao nekada u kampu”- i nije , jer nije kamping , nego glamping.

Kod nas je ponuda glampinga još uvijek oskudna, ali što se tiče kvalitete poprilično je šarolika, kao i sve vezano uz turizam – proteže se od  stvarno luksuznih šatora koji su bolje opremljeni od apartmana u hotelima,  preko nešto slabije uređenih šatora koji pružaju sve potrebno ali možda nisu toliku luksuzni no nalaze se na sjajnim lokacijama, pa do tek do nešto uređenijih šatora ( poput onih što npr. Nijemci nabriju u običnim kampovima).

Postoje li glamping centri u Hrvatskoj?

Postoje. Ovo su trenutno najpopularniji od njih.

-Kamp Lanterna, Poreč

Unutar kampa nalazi se 14 luksuznih šatora koji se nalaze u Tarskoj vali.  Iz naselja imate pogled na more i Novigrad. Na raspolaganju vam je i bazen. Šatori su raspoređeni na plaži i iznad nje. Svaki šator može primiti 6 osoba i velik je oko 35 m2.

– Kamp Arena Stoja, Pula

Kamp se nalazi 3 km od središta Pule. Svi su šatori veličine 35 m2 i mogu primiti do 5 osoba. U potpunosti opremljeni svim potrebnim sadržajima i imaju prostranu otvorenu terasu od oko 15 m2.

– Kamp B Village; Fažana

Do nedavno običan kamp, sada nudi i luksuzne šatore smješteni unutar kampa, koji se nalaze u blizini restorana, igrališta i dućana. Šatori se nalaze unutar kampa uz bazen. Veličina im je oko 30 m2 i prima do 5 osoba.

  • Kamp Krk – po meni najbolji

Ovo je zbilja luksuzan prostor. Šatori mogu primiti do 6 osoba nalaze se u blizini plaže, bazena i svih drugih sadržaja kampa. Svaki šator se sastoji od tri spavaće sobe (dvije veće s bračnim krevetima te jedne dječje s dva kreveta), kuhinje, dnevnog boravka sa satelitskom TV i kupaonice.  S terase se pruža pogled na more

– Zaton Holiday Resort

Zaton u ponudi ima 10 luksuznih šatora koji imaju po dvije spavaće sobe, kuhinju, dnevni boravak, tuš, te prostranu terasu. U potpunosti su opremljeni svim što je potrebno za potpunu uživanciju.

– Kamp Čikat, Lošinj

Unutar kampa Čikat nalaze se dva glamping naselja. Prvo glamping naselje Wild smješteno je na jednoj od najljepših lokacija u kampu, u sjeni starih borova, s pogledom na borovu šumu i more. Drugo glamping naselje Aquapark nalazi se pored novoizgrađenog vodenog parka Aquapark Čikat. Šatori su veliki oko 25 m2 i imaju terasu od 15 m2. Opremljeni su u potpunosti.

– Otok Biševo

Ovaj glamping je za one koje se u potpunosti žele odmaknuti od urbanog odmora te za razliku od drugih on nije luksuzan, nego ima potpun dodir s prirodom. Nema opreme i luksuza. Šator prima 2-4 osobe. Prilikom dolaska potrebno je ponijeti sve potrebno za odmor: od hrane, vode za piće, lampe a savjetuje se i da ne zaboravite trekking cipele. U blizini, oko 250 metara, nalazi se restoran koji nudi organsko povrće, vegetarijanske obroke, ribu.   Iako se svrstava u glamping odredišta , ne odgovara ponudi koja je za glamping uobičajena – luksuz u šatoru.

Za kraj jedan poseban glamping centar – posebno sam ga izdvojila, jer me dragi prijatelj podsjetio na njega.

Sjećate li se Otoka mladosti? Nama, djeci sedamdesetih i osamdesetih jako je dobro poznat. Tada su njime kao putnici-početnici vladali IZVIĐAČI – mladi putnici ne samo iz bivše Juge nego cijeloga svijeta. Šatori nisu bili luksuzni, ali je užitak bio vrhunski – Otok mladosti je otok prvih ljubavi, avantura u prirodi i “čvrste” izviđačke stege. Tamo su mnogi prvi put vidjeli kompas ili simpatiju u kupaćim gaćama.                                                      Govorim o Obonjanu, otoku u blizini Šibenika, koji opet postaje jedan od najpoželjnijih malih hrvatskih otoka.

– Šibenik, Obonjan

Ovaj kamp ima i manje šatore koji su jednako luksuzni kao i veliki. Luksuzno opremljeni šatori mogu primiti od 2 do 4 osobe, smješteni su među visoka stara stabla. Opremljeni su klima uređajima, kompletnom rasvjetom, luksuznim namještajem i imaju sjajnu vanjsku terasu. U cijenu koju dajete za smještaj uključeni su i sadržaji kao što je grupna meditacija, joga, kino na otvorenom, radionice, koncerti  i slične aktivnosti Provjerit ću ga osobno ako uspijem još do kraja ovoga ljeta ili jeseni.

Koliko glamping košta?

Iako je glamping u Hrvatskoj novija ponuda, cijene su pristojno visoke. Cijene u navedenim glamping naseljima , kreću se od 450 kn do 1.550 kn za noć, što ovisi o veličini šatora/ broju osoba koje prima, lokaciji i opremljenosti. Neki šatori opremljeni su kompletnim kuhinjama i obroke možete pripremati sami. Neki u sklopu glamping centar imaju jedan ili više restorana. Gotovo svi imaju neki dućan. Tome pridodajte cijenu puta do odredišta i voila! Imate cijenu!

Nije džabe, ali ja se uvijek držim one – radimo da bismo živjeli, a ne nikako obrnuto!

Ugodno glampiranje !

Tomislava Milušić je provjerila za Travel Advisor postoji li glamping u Hrvatskoj .

https://www.travel-advisor.eu/solta-otok-pored-braca/

Poželjni Hvar

Mostar – skrivene ljepote za koje rijetki znaju

 

Nove objave