Travel AdvisorTravel Advisor

Globalni turizam donosi napredak?

Prema nekim podacima turizam je najjača grana ekonomije. Jača od nafte. Više od 1,4 milijarde turista godišnje kruži svijetom. Brojka nije mala i raste. Svake godine sve više.

Znamo li da još uvijek većina svjetske populacije nema putovnice i ne putuje daleko, brojka će biti još veća. Globalni turizam je pokret, neki bi rekli okupacija.

Uzmimo primjer Venecije. Gradić od 55.000 stanovnika godišnje posjeti 20 milijuna turista. Gdje su tu domaći? Kakav im je život ili bolje rečeno naravno da ne vole turiste.

Erozija kvalitete života, ali i kulture te normalnog života. Ekonomska eksploatacija i uništavanje eko sustava na mikro lokacijama. Svaki kvadratni metar je u službi businessa. Airbnb, hoteli, suveniri, loša hrana, bilo što, samo da donosi novac.

Nekada je Venecija bila grad u kojem su živjeli ljudi, a danas je veliko poduzeće poput Disneylanda ili neke slične atrakcije.

Stanovnici su odselili na kopno i pitanje je kakva ih budućnost očekuje. Vjerojatno će se grad pretvoriti u zabavni park za koji će se plaćati ulaznica.

Veliki dio “talijanskih” restorana je u vlasništvu Kineza koji nude svakakvu hranu. Najveći problem je komunalna infrastruktura koja u sezoni treba biti višestruko veća nego što je inače broj građana. To se najbolje vidi kod nas.

Nisu u pitanju samo konobari i kuhari. Gdje su ti sezonci doktori, medicinske sestre, policajci, vatrogasci i svi ostali potrebni za normalan život? Gdje bi oni trebali biti van sezone da se vrate odraditi “na sezonu”?

Slično bi se moglo dogoditi i na drugim mjestima pa i kod nas. Dubrovnik, Split, Trogir, Rovinj…plaćanje “uspjeha” opadanjem kvalitete života domaćeg stanovništva. Ako mislite da je prognoza pretjerana onda se samo sjetite ljetnih gužvi u nekom od tih gradova.

Stanovnici se bune u Barceloni, Salzburgu, Beču i tko zna gdje još. Neka mjesta su već zatvorena za turiste poput plaže Maya na Phi Phi otoku koja je postala mega popularna nakon filma The Beach.

Slično se događa i na većem prostoru. Lani je primjerice američku saveznu državu Kaliforniju posjetilo više od 281 milijuna turista. To je kao da preselite stanovništvo Indonezije, četvrte najmnogoljudnije zemlje u Kaliforniju.

Putovanja su ovisnost i to snažna. Kao i svi drugi i sam želim posjetiti još mnogo toga. Dok je moguće i dok traje. Sjećam se Phuketa i Balija osamdesetih kada su stvarno bili rajski otoci, a ne konglomerati milijuna ljudi kao danas. 5 Terre su bila mala, skoro napuštena, ribarska sela i da ne nabrajam dalje.

Demokratizacija putovanja, cijena i ponude je dovela do toga da svjetsko stanovništvo krene na put.

Je li to dobro i kakav će globalni turizam ostaviti trag na najljepšim mjestima na svijetu je već drugo pitanje na koje je teško odgovoriti pozitivno.

Travel Advisorbusiness

Pretplatite se na naš YouTube kanal

travel-advisor

Turistički business mijenjaju velike kompanije

Trendovi u avio industriji 2020.

 

Previous articleSmije li se spavati na aerodromu ?
Next articleKako krenuti na putovanje bez nervoze i straha od mučnina?