Search
Close this search box.

Göbekli Tepe

Autor članka:
Podijeli:

Göbekli Tepe je drevno arheološko nalazište smješteno na jugoistoku današnje Turske

Nalazi se blizu grada Şanlıurfa. Smatra se jednim od najvažnijih arheoloških otkrića na svijetu, jer rasvjetljava rani razvoj ljudske civilizacije.

 

Nalazište se procjenjuje na više od 11.000, a možda i petnaestak tisuća godina starosti. Sastoji se od niza kružnih i pravokutnih kamenih struktura koje su raspoređene u skupinama. Točno značenje struktura u Göbekli Tepeu nije poznato, ali se vjeruje da su korištene u ritualne i religijske svrhe. Ukrašene su složenim rezbarijama životinja, uključujući lavove, zmije i lešinare te ljudskim figurama i razim simbolima. To ukazuje na neku vrstu kulturnog i religijskog značenja, no i dalje se samo nagađa o svrsi građevina. Budući da na nalazištu nije pronađen dokaz stalnog naseljavanja, pretpostavlja se da su strukture bile namijenjene isključivo za obrede i ritualne svrhe, a ne za stalno stanovanje ili druge redovne aktivnosti. Budući da nema pisanih zapisa iz tog vremena, ovo su samo pretpostavke i još uvijek postoji mnogo tajni koje okružuju Göbekli Tepe.

Göbekli Tepe

Postoji nekoliko tajni i nepoznanica koje okružuju Göbekli Tepe. Evo nekih od njih:

Tko je izgradio Göbekli Tepe? Budući da je star preko 11.000 godina, a ljudi su u to vrijeme imali vrlo primitivnu tehnologiju, mnogi se pitaju tko je mogao sagraditi tako složene i velike strukture. Pretpostavlja se da su korištene u ritualne i religijske svrhe, budući da na nalazištu nije pronađen dokaz stalnog naseljavanja. Nalazište izaziva tradicionalno razumijevanje ljudske civilizacije, koje sugerira da je razvoj poljoprivrede doveo do stvaranja naseljenih društava i pojave religije.

Koja je bila namjena struktura u Göbekli Tepeu? Ukrašene su složenim rezbarijama životinja i raznih simbola, što ukazuje na neku vrstu kulturnog i religijskog značenja. Međutim, točno značenje struktura i simbola još uvijek nije poznato.

Kako su graditelji transportirali i podizali velike kamenje? Blokovi koje su graditelji koristili za gradnju struktura teži nekoliko tona, a tehnologija iz tog vremena bila je vrlo primitivna. Stoga je nejasno kako su graditelji transportirali i podizali ove ogromne kamene blokove bez moderne mehanizacije.

Zašto je Göbekli Tepe napušten? Iako nije poznato kada je točno napušten, čini se da je Göbekli Tepe napušten nakon puno vremena. Postoje razne teorije o tome što je moglo uzrokovati napuštanje mjesta, uključujući klimatske promjene, ratove ili prirodne katastrofe.

Zaključak

Otkriće areheološkog lokaliteta je otvorilo nova pitanja, ali i ponudilo ideje za razumijevanje ranih faza ljudske civilizacije. Izazvalo je tradicionalna vjerovanja o podrijetlu religije i naseljenog društva. Tehnologija iz tog vremena bila je primitivna, pretpostavlja se da je gradnja zahtijevala veliku količinu radne snage i organizacije, ali tko su bili graditelji ostaje tajna.

Gobekli Tepe je pronađen 1963. godine od strane turskog arheologa Kahramaan Taha Şerifa. Međutim, ozbiljnija istraživanja ovog lokaliteta započela su tek 1990-ih godina kada su ga ponovo otkrili njemački arheolozi Klaus Schmidt i Joris Peters. Schmidt je nastavio raditi na ovom lokalitetu sve do svoje smrti 2014.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave