Search
Close this search box.

Gdje je najstarija tržnica sireva ?

Autor članka:
Podijeli:

Davne godine gospodnje 1395. su seljaci iz okolnih farmi počeli donositi svoje sireve pred gradsku vječnicu u Goudu. Sir i nije imao neko posebno ime, zvali su ga jednostavno sir. Taj sir nije bio običan, bio je dobar pa se ubrzo pročulo i ljudi su počeli dolaziti iz daleka da bi kupili sir prozvavši ga po gradu Gouda.

Kaasmarkt četvrtkom u Goudi je u među vremenu postala turistička atrakcija, no industrija proizvodnje sira je i danas ponosna na tu tradiciju.

Danas za Goudu svi znaju, ali ne znaju da se izgovara – HOW DA i da je najpoznatija vrsta sira koja se najviše konzumira na svijetu. Kažu više od 50% svih sireva. Ova prava iz Goude ima bolji okus od one industrijske koja se može nabaviti kod nas. Ta se radi is pasteriziranog mlijeka dok se ova prava radi od svježeg mlijeka krava koje žive na paši. Da je to istina lako je vidjeti oko grada na poljima u “Dolini sireva” gdje žive tisuće krava na otvorenom.

Gouda je smještena u pokrajini Južna Holandija između velikih gradova Utrechta i Rotterdama i den Haaga iz kojih se gradskim prijevozom stigne za nekih pola sata. Petnaestak minuta duže traje put iz Amsterdama.

Gdje je najstarija tržnica sireva ? U Goudi.

Travel Advisor vam donosi još jedan video iz naše produkcije. Pratite nas na YouTube kanalu.

Nove objave