Travel AdvisorTravel Advisor

Grad inspiracije i umjetnika koji je ne tako davno bio utvrda na granici

Antibes

Grad inspiracije i umjetnika koji je ne tako davno bio utvrda na granici

Antibes je grad skupocjenih mega jahti, inspiracija umjetnicima i mondeno ljetovalište. Sve u jednom. Istražiti Antibes je ugodan, ali i zahtjevan posao jer toliko toga ima za vidjeti i okusiti.

Za početak krenite stopama poznatih umjetnika

Ovaj mediteranski gradić bio je inspiracija umjetnicima sve od Monetove slike Cap d’Antibes iz 1888. Toliko renomiranih umjetnika zaljubilo se u ovaj obalni grad. Lako možete otići na ista mjesta gdje su Monet i Picasso postavili svoje štafelaje i slikali prekrasne prizore.

Uzmite kartu i vodič za Antibes u turističkom uredu Antibes Juan-les-Pins, a zatim krenite prema lokacijama zaustavljajući se na svim mjestima važnima za umjetnost u ovom gradu.

Pablo Picasso je obožavao Antibes

Godine 1946. je transformirao Château Grimaldi iz 14. stoljeća u svoj osobni umjetnički studio. Danas dvorac služi kao prvi muzej umjetnosti posvećen Picassu. Dom je za 245 slika i skulptura, od kojih mnoge odražavaju svjetlost i život ovog malog primorskog gradića. Sam Picasso darovao je muzeju veliki broj umjetničkih djela, a njegova supruga Jacqueline Picasso je donirala ostatak nakon Picassove smrti.

Antibes Vieille

Sama šetnja starim dijelom grada je umjetnički doživljaj. Uske, kamenom opločene ulice, vijugaju među lijepim fasadama boje meda s kojih u slapovima pada raznobojno cvijeće. Jarko obojene drvene grilje, poneki živopisni trgić na kojima se odvija gradski život, zidine prema moru i uvijek famozna tržnica. Šarmantni Antibes treba otkriti, a najbolje je šetnjom kroz grad.

Provansalska tržnica je izvor užitka. Lokalni proizvodi od mesa i mlijeka, bogata ponuda povrća te dnevni ulov riba – sve se može naći na jednom mjestu i sve bi najradije kupio i odnio kući u Zagreb. Tržnica je otvorena svaki dan osim ponedjeljka zimi. Popodne je mjesto na kojem lokalni umjetnici i obrtnici izlažu i prodaju svoje rukotvorine.

Muzej Apsinta

Poseban doživljaj je trgovina/muzej Apsinta. Prostor u podrumu je dio stare rimske cisterne. Za kušati se nude razne vrste ovog pića toliko popularnog među umjetnicima. Slikari Manet, Degas, Verlaine i mnogi drugi su ga ispijali do 1915.kad je zabranjena konzumacija zbog lošeg utjecaja. Biljka od koje se destilira sadrži thujone – specifičan opijat koji djeluje na svijest. Danas se smije proizvoditi, ali pod opisnim imenom kao alkohol koji se radi od Apsinta.

Cap d Antibes

Možda najljepši dio je mondeni Cap d Antibes. Poluotok na kojem se nalaze neke od najskupljih vila na Mediteranu. Nisu uz samo more nego unutar velikih posjeda i parkova s bogatom šumom. Uglavnom se ne vide jer su daleko od ceste skrivene među borovima. Hotel du Cap – Eden Roc koji je smješten na dijelu koji gleda prema zapadu je jedan od najluksuznijih legendarnih hotela na Azurnoj obali. U svojoj 150 godina dugoj pojesti je ugostio gotovo sve svjetske državnike, glumce i kraljevske obitelji. Danas je u vlasništvu Oetker Collection grupe.

Vila Eilenroc

Posjetili smo vilu Eillenroc koja je smještena u predivnom parku uz rub zaljeva milijardera. Prvi susjed je ruski tajkun Abramović. Ulaz u vilu i parkove je slobodan. Naročito je zanimljiv ružičnjak s brojnim vrstama ruža koje su dobile imena prema slavnim ljudima iz svijeta zabave. U vili se održavaju prijemi za vrijeme filmskog festivala u obližnjem Cannesu.

Juan les Pins

Dio grad s dugom pješčanom plažom je Juan les Pins. Tu se nalaze najviše hotela i restorana te ostali turističkih sadržaja. Središnje mjesto je park Jardin de la Pinede. Na njegovom rubu prema moru se nalazi prostor s pozornicom na kojem se svakog ljeta održava jedan od najpoznatijih svjetskih jazz festivala. Prema starom dijelu grada vodi ulica Predsjednika Wilsona. Do Nice se lako dolazi vlakom čija se stanica nalazi blizu središte.

Juan les Pins

Antibes je mediteranski gradić koji je prerastao u grad zadržavši umjetnički šarm. Rado ga posjećuju i u njemu borave umjetnici i svjetski bogataši, selebritiji i obični ljudi željni dobre zabave i gastronomskih užitaka. Ljeti je popularna kupališna destinacija kao i sva druga mjesta duž Azurne obale. Marina Antibes je jedna od največih na Mediteranu.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNa cijepljenje u javnu kuću uz besplatnu seansu
Next articlePeru: mistična zemlja u Andama