Travel AdvisorTravel Advisor

Grad iz bajke – Tallinn

Tekst i foto: Marina Lutalić

Ako vas put odvede prema sjeveru, Tallinn je grad koji ne biste smjeli zaobići. Često uz njega dolazi opis grad iz bajke – Tallinn , a u to sam se i uvjerila nakon samo jednog posjeta. Većina znamenitosti smještena je na uskom području, što ide u prilog svima koji se ovdje nađu barem u jednodnevnom posjetu.

Kamene uličice Staroga grada, koji je ujedno i jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova Europe, vodit će vas kroz  posebnu priču.

Krenimo kroz glavna gradska vrata Viru,  lako prepoznatljiva po  dvjema prekrasnim kulama. Šetajući prema glavnom trgu i gradskoj vijećnici, sigurna sam da ćete uočiti jedan od brojnih natpisa ispred restorana koji na jelovnicima nude meso medvjeda. Osobno sam ih zaobišla u širokom luku, ali treba spomenuti i taj dio. Tu se nalazi i jedan od najpoznatijih restorana, Olde Hansa, u kojem možete probati lokalne specijalitete. Ipak, ono što ga čini posebnim je uređenje u srednjovjekovnom stilu, kao i paprene cijene, u modernom stilu.

Na trgu ćete pronaći i drugačije uređene restorane, no ono što ih sve čini sličnima su cijene, koje u tom dijelu sežu do nebeskih visina. Dakle, što se tiče hrane i pića ipak preporučujem lagano udaljavanje od trga.

No, prvo treba potrošiti malo energije i penjati se jer gore možete doživjeti još malo bajkovitih građevina, kao i odličan pogled na grad…

Tallinn treba pozorno promatrati kako ne biste ostali uskraćeni za neku od brojnih legendi koje priča grad. Počevši od slabo uočljive srne koju se , prema legendi, povezuje s nastankom i imenom grada…

…pa do svih onih koje kriju uske uličice. Meni su posebno ostale u sjećanju 2 priče. Prva o tzv. đavoljem vjenčanju. Čovjek je skupo platio iznajmljenu sobu uz uvjet da nitko ne prisluškuje, no znatiželjni vlasnik je provirio. Lokaciju ćete prepoznati ako pažljivo gledate prozore jer je prozor ove sobe zazidan, a nacrtan je zamjenski prozor. Druga je vezana za zgradu na čijem gornjem uglu možete uočiti kip starijeg čovjeka.

Prema legendi, tu je živjela mlada žena sa suprugom koja je uočila starog čovjeka kako ju promatra iz zgrade s druge strane te se požalila suprugu. On je angažirao kipara koji mu je napravio kip starog čovjeka te ga postavio na vrh svoje kuće kako bi se starac suočio sa svojim ”blizancem” svaki put kad dođe do prozora.

Postoje legende i o detalju na vrhu gradske vijećnice, kao i o gradnji crkve sv. Olafa, no to vam ostavljam da sami istražite.

Svakako impresivna građevina je i Katedrala Aleksandra Nevskog:

Volim zabilježiti izloge u pojedinim gradovima, a u suvenirnicama u centru može se naći raznih čudesa i po povoljnim cijenama.

Bili smo smješteni u centru u Welcome Hostelu koji zaslužuje svaku preporuku po pitanju uređenosti, lokacije i čistoće. Osobno volim potražitI manje uočljive kafiće/restorane pa sam tako pronašla i simpatični Woodstock bar u kojem sam isprobala svoje prvo estonsko pivo i komad pite. Tradicionalno piće je liker, no ja ipak nisam za takve stvari.

Ipak, ako želite osjetiti pivski raj, a uz to pojesti dobru klopu, svakako preporučujem Hell hunt pub. Grad iz bajke – Tallinn.

Tekst i foto: Marina Lutalić

 

Smještaj  potražite na Booking.com

Travel AdvisorYouTube kanal.

Kada završite obilaziti grad iz bajke – Tallinn, iskoristite blizinu i odite trajektom posjetiti Helsinki ili neki od obližnjih gradova.

Pet sjajnih destinacija za city break

Besplatne atrakcije u Londonu – 6 prijedloga

Bratislava: Neistraženi dijamant Istočnog bloka

Previous article7 razloga zašto bi Beijing trebao biti na Vašoj listi putovanja
Next article10 stvari kojima putnici najviše živciraju stjuardese