Graševina –  prva dama naših vinograda! 

Autor članka:
Podijeli:

Na kušanju naslijepo otkriva se sva raskoš najpopularnije hrvatske sorte 

Graševina je bila tema nedavne degustacije u restoranu Trilogija Fino i vino”, na Kaptolu 10, u kojemu se na vinskim srijedama” kuša, uči i sljubljuju vina s hranom. Voditeljica projekta je Marija Vukelić, vlasnik restorana je sommelier i zaljubljenik u vina Krešimir Šesnić, a kuhar Marin Galinac vješto prati ritam vina i uvijek ugodno iznenadi goste jednostavnim, a ukusnim zalogajima. 

Graševina je svima izazov i ponovno otkriće, jer ona je sorta koja može sve! Od pjenušavih vina, preko mladih i odležanih, do predikata. Izbor za prvu degustaciju s graševinama (najavljene su još dvije) nije bilo lak, pa je najbolji ključ bila kombinacija poznatih i manje poznatih vinarija. Vina su servirana u parovima, a polaznici su, kušajući “naslijepo”, prepoznavali arome, note, okuse, pogađali vinogorja i terroire.

Graševina u čaši
© Julio Frangen

Za početak su servirani pjenušci, prvi napravljen charmat metodom, Today Blanc vinarije Enosophia, lagan i veseo, citrusne svježine, pravi aperitiv. Slijedio ga je kompleksniji Jazz, vinarije Josipović, kombinacija graševine i malo rajnskog rizlinga, ugodnoga mirisa na brioš, sitnih, postojanih mjehurića. Uz pjenušce su servirani slanci najstarije zagrebačke pekarnice Trajković, iz obližnje Nove vesi.

Svježa vina iz 2022. bila su erdutska, vinarija Antunović i Brzica. Na njima se doista moglo naučiti kakve su bazne arome graševine – zelena jabuka je dominirala, a oba vina pokazala su mineralnost i pitkost.

Iz 2021. servirano je čak sedam vina, uz koja je kuhar Marin servirao ukusnoga dimljenoga šarana Orahovice, u sredini degustacije su se grickali domaći čvarci, a pri kraju fino pečeno carsko meso. Predstavnici 21. godišta bile su vinarija Papak iz Iloka, Orahovica iz Orahovice, Kalazić iz Baranje, Stanić iz Slavonskoga Broda, Trs No.5 iz Enosophie (Feričanaca), Petrač iz Zagorja i Adžić iz Kutjeva.

Šaran
© Julio Frangen

Srijemska graševina vinarije Papak pokazala je uz voćne i nešto cvjetnih nota; Orahovica uz zelenu jabuku mirisala je na bijelo cvijeće i medaste tonove; baranjaska graševina Kalazić uz jabuku nudila je mirise vinogradarske breskve i ugodnu gorčinu na završetku; brodsko vinogorje predstavila je graševina Stanić intenzivnijim voćnim mirisima i izraženom sortnom gorčinom. Feričanski Trs. No 5 dopao se mnogima zbog živahne voćnosti, a Petračeva graševina je pokazao da je i Zagorje dobro vinogorje za svježe i citrusne graševine. Prvi predstavnik Kutjeva bila je graševina Adžić Hrnjevac sa slatkastim, zavodljivim nijansama, koja je došla s tog posebnoga i cijenjenoga položaja Hrnjevac… 

Od vina iz 2021. najviše simpatija dobile su vinarije Enosophia i Orahovica, vina su odisala svježinom i lakoćom ispijanja, što je možda i “plod” nove energije i znanja mladih enoloških snaga koje su odnedavno u stvaralačkom timu obiju vinarija.

Iz 2020. došla je graševina Perak s vinograda na Mitrovcu, raskošna i kompleksna, kako i dolikuje tom poznatom kutjevačkom položaju, a njezin par je bila graševina iz Srbije, Grašac 26a vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, intenzivnih mirisa žute breskve, jabuke, uz začinske note vanilije koje otkrivaju odležavanje u drvetu, što se gostima baš svidjelo (neki su čak prepoznali srijemsko vinogorje!).

Graševine
© Julio Frangen

Još odležanija i kompleksnija, a pritom elegantna i ženstvena pokazala se Graševina Tradition 2017 vinarije Antunović, otkrivajući suptilnost ženske mašte i kreativnosti njezine autorice, vinarke Jasne Antunović. Zanimljiva barikirana graševina došla je i iz Međimurja, istoga godišta, vinarije Tomšić koja je nedavno osvojila zlatne 4 zvjezdice na ocjenjivanju Vinske zvijezde “Jesen u čaši”.

Klasik je došao iz Baranje –  Enjingi  Graševina 2015, vino prepoznatljivog stila, bogato i snažno na mirisu i okusu, s aromama zrelih jabuka i krušaka, bijelog cvijeća i meda, uz užitnu kiselinu i mineralnost. Kompleksno vino dugog završetka. Uz kompleksnija vina poslužen je i domaći slavonski kulen, poklon Ive Brzice, iz erdutske vinarije Brzica.

Kulen i graševina
© Julio Frangen

Još jedna nagrađivana i posebna, pri samom kraju, bila je Graševina Papak IBPB (izborna berba prosušenih bobica) iz 2015. Ovo predikatno slatko vino dobiveno je od grožđa ubranog koncem studenog 2015. godine kada je bilo u prosušenom stanju i zaraženo plemenitom plijesni. U mirisu dominiraju predikatne note, u okusu slatko, puno, kremozno, ali ugodnih kiselina što vino održava svježim unatoč slatkoći. Za sam kraj – još jedan predikat: Josić IBPB Superior 2009. Mednih, orašastih nota sušenoga voća, poslužena je uz desert – domaću orahnjaču ili talijanske kolačiće s pistacijem.

Zanimljiva radionica mnogima je otvorila neke nove vidike za graševinu, pa se svi raduju nastavku radionice (Graševine – 2. dio) početkom nove 2023. godine. Dodatna atrakcija ovih radionica su nagradne butelje vina za one koji prepoznaju (ili pogode) terroire ili vinare – ovaj put čak su 4 boce poklonjene – darove su sponzorirale vinarije Stanić iz Slavonskog Broda i Brzica iz Erduta.

Butelje graševina
© Julio Frangen

Pratite  obavijesti na Facebook stranici Abeceda finih Zalogaja – i sudjelujte na edukativnim vinskim degustacijama. 

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave