Travel AdvisorTravel Advisor

Hei iz zemlje okovane ledom

Putopis iz Finske (Saariselka, Laponija)

Hei! – finski izraz za bok!

Kako moja bliska prijateljica živi u srcu finske tundre u malom mjestu Saariselka te nas već godinama poziva u svoj dom. Napokon se sve poklopilo pa smo se 14.1.2023. godine zaputili prema našoj snježnoj destinaciji.

Ukupno smo bili na putovanju sedam dana

Postoji nekoliko opcija kako doći do Ivala (aerodroma u Laponiji), no mi smo se odlučili za
najbržu opciju, s minimalno presjedanja. Postoji direktna linija koja jednom tjedno ide iz
Frankfurta za Ivalo te smo preko Lufthanse kupili karte. Povratna karta Zagreb-Frankfurt-Ivalo je iznosila 322 € po osobi.

S aerodroma u Ivalu polazi autobusna linija koja prati red slijetanja te se za 10-tak eura može doći do Saariselke koja je inače udaljena 30 km od Ivala.
Saariselka je malo turističko mjesto ili boljerečeno selo koje nudi pregršt opcija za turiste.

Isprobali smo sljedeće saktivnosti:

HUSKY SAFARI

Generalno, postoji nekoliko turističkih agencija koje nude slične ili iste aktivnosti, no mi smo najviše koristili agenciju Lapland Safaris jer su se pokazali najprofesionalnijima i
najljubaznijima. Pri odabiru safarija možete birati dužinu ture. Primjerice od jedan do dva sata vožnje saonicama do tri. četiri sata sa uključenim ručkom. Bookirali smo turu od 10 km koja traje oko sat vremena. Prije početka ture dobiju se detaljne upute kako upravljati saonicama. Jedna osoba iz para stoji, upravlja i vodi pse sa saonicama dok druga osoba fino sjedi i uživa.

Psi su predivni i iz njih pršti snaga i želja za utrkivanjem te neumorno laju dok saonice ne krenu. Tijekom ture možete se zamijeniti u paru tako da i druga osoba vodi saonice. Na kraju ture, postoji opcija za grijanjem u koti (finski izraz za kolibu-utočište) i kušanjem domaćeg čaja od šumskog voća. Cijena husky safarija ovisi o dužini ture, no u prosjeku se kreće oko 185 € po osobi.

VOŽNJA SNOWMOBILOM

U agencijama se može bookirati tura s vodičem koji vozi ispred vas te vi u koloni s drugim
turistima vozite iza. Posjetite zaleđeno jezero, pecate i sl. Ture s vodičem su podosta
skupe te ste limitirani grupom i načinom vožnje.
Mi smo u agenciji Polar Creek iznajmili sami snowmobil na tri satai uživali na maksimum.

Finska je općenito odlično umrežena stazama za snowmobile, svako malo imate kartu s putokazom ili možete skinuti kartu na mobitel. Vozili smo po šumi i brežuljcima. Snowmobile je lako za voziti. Limitirani su na 50-60 km/h tako da je zaista sigurno. U agenciji dobijete termo odijela, tople čizme, kacige, znači ful opremu. Cijena za tri sata uključujući snowmobile dozvolu i gorivo je iznosila 150 €.

ICE KARTING

Klasični karting je out! Tko je ikad čuo za karting u snijegu i ledu?! Frozen Ring Ice Karting upravo nudi ovu aktivnost i ako ste ljubitelj utrka, automobila i adrenalina ovo bi mogla biti aktivnost za vas. U cijenu su uključena termo odijela i ostatak opreme. Cijena varira o duljini vožnje. Najjeftinija opcija je vožnja od 15 min za 65 €.

FINSKA SAUNA & HLADNI ŠOK

Gotovo svaka kuća u Finskoj ima saunu, to je posve normalna pojava. Kako prijateljičina kuća nije iznimka od tog pravila, jedno jutro na -16 °C testirali smo hrvatsku izdržljivost na
hladnoću. Nakon početnog grijanja u sauni, bacili smo se vani u snijeg. Hladno je, ali ništa
strašno jedino što se osjećaj u nogama tek vratio nakon 30 minuta. Usporedbe radi i što
je kulturološka razlika, to isto jutro vidjeli smo susjeda Finca kako u kratkim rukavima (da,
kratkim rukavima) džogira.

SKIJAŠKO TRČANJE (CROSS-COUNTRY SKIJANJE)

Skije smo iznajmili za 20 € po osobi na tri sata u agenciji Lapland Safaris. Zabavna aktivnost koja na prvu izgleda lagano, ali se pošteno razgibate u par sati. Lijepo su označene staze i ako ste imalo sportski tip, ovo je pun pogodak.

SNOWSHOES (SNJEŽNE KRPLJE) & IZLET U ŠUMU

Krplje smo također uzeli u Lapland Safaris agenciji. Zanimljivost u Finskoj je što je država
osigurala prenoćišta tj. male kolibice u šumi kao mjesto za odmor za planinare i izletnike te
logorska mjesta gdje su unaprijed pripremljena drva za vatru. Iznajmili smo jednu večer
krplje i zaputili se u dubok snijeg tražeći upravo jedno takvo logorsko mjesto za roštiljadu
kobasica.

SPIZA

Jedna vrsta delikatese je sob kojeg možete vidjeti kako lunja po cesti, ali možete ga vidjeti i na tanjuru u restoranu. Probali smo soba u burgeru i sobasauteee, ukusniji je bio u burgeru. Također, postoji kao opcija za desert sladoled od borovih iglica.

VRIJEME

Bili smo pripremljeni na niske temperature jer u siječnju minusi mogu ići i do -20 ili -30°C. Na sreću, najniže što smo iskusili je bilo oko -15 što je zaista podnošljivo. Normalno, potrebno se dobro pripremiti s termo tajicama i čarapama, ski odijelima i bucama. Uz svaku aktivnost često dobijete u cijeni i termo odijela plus se krećete pa nije tako strašno. Osjećaj hladnoće je drukčiji jer je zrak suh i bez vlage.

CIJENE

Finska ima visok standard, that’s a fact. Ako se u formulu ubaci Finska, snijegom i ledom
izolirana područja i turizam, dobije se ekstra skupo za hrvatske pojmove. Prosječno
glavno jelo u restoranu se kreće oko 20-30 €, vruća čokolada je 4-5 €, kruh u trgovini je 2-3 € i sl.

Vidjeti tamošnju divlju prirodu, uključujući snijegom pokrivene šume, ledom okovana jezera i predivne vidike, bio je zaista neprocjenjiv doživljaj. Oduševilo me je što sam to sve mogla doživjeti u tišini i miru, udaljena od svakodnevne gradske vreve. Saariselkaka slovi kao turističko mjesto, S više ljudi sam se susrela u Zagrebu u susjedstvu nego u samoj Saariselki.
Finci su često proglašavani kao najsretniji narod na svijetu i kad se vidi kako žive u sinergiji s prirodom te koliko postoji opcija za doživljaj u prirodi, nije ni čudo zašto su proglašavani
sretnicima.
Putovanje u Saariselku je za mene bilo jedno od najboljih u mojem životu.
Preporučujem ga svakome tko želi doživjeti pravu finsku avanturu u srcu tundre.

Kiitosos (finski: hvala) Ana na gostoprimstvu, you’re the best

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

Previous articleKako naučiti sve što vas zanima o maslinovim uljima
Next articleDegrassijev Syrah Contarini Riserva 2012 najbolje je ljubavno vino za Valentinovo!