Travel AdvisorTravel Advisor

Kako je nastao ovaj poznati brend

Hennessy je jedan od najpopularnijih konjaka na svijetu.

Ako i malo volite to plemenito piće onda ste ga sigurno kušali.

Irski aristokrat Richard Hennessy koji je služio u francuskim snagama osnovao je 1765. godine Eaux-de–vie kompaniju u Cognacu. Više od dva stoljeća i osam generacija obitelji Hennessy grade svoj brend. S njima je i obitelj Fillioux već sedmu generaciju kao Master Blenderi. Tradicija je sve.

 

Prilikom obilježavanja 250 godina kompanije je istaknuto: “Rezultat vrijednosti koje je naša Kuća podržavala od svog stvaranja: jedinstveni savoir-faire, stalna potraga za inovacijama i nepokolebljiva predanost stvaranju, izvrsnosti i nasljeđu”, kaže Fillioux. “Ovdje u Hennessyju i od 1765. godine stvaranje konjaka shvaćamo vrlo ozbiljno i nastavljamo to raditi s pogledom u budućnost.”

Što je zapravo konjak?

Hennessy konjak je proizveden od grožđa, u osnovi je destilirano vino. Bazični Hennessy je kombinacija 40 destilata, koje odležavaju u bačvama od francuskog hrasta. Eaux-de-vie su iz pojedinačnih berbi destilirani su iz grožđa ubranog u samo najfinijim regijama u Cognacu.  Pomno se miješaju kako bi se stvorili Hennessy konjaci. V.S., V.S.O.P., X.O. su oznake koje znače “Very Special,” “Very Special old Pale” i “Extra Old,”

Eaux-de-vie su žestice pojedinačne berbe destilirane iz grožđa iz samo najfinijih regija u konjaku, koje potom odležavaju u bačvama od francuskog hrasta i pomno se miješaju kako bi se stvorili Hennessy konjaci.

 

U vlasništvu njegova sina Jamesa kompanija se rapidno proširila i dobila ime Jas Hennessy & CO 1813.  Od tad su imena Hennessy i Cognac zauvijek povezana. Danas je Hennessy neosporan lider u proizvodnji konjaka; V.S, V.S.O.P, X.O, Paradis, Paradis Imperial i Richard linije su u paleti proizvoda koje su istodobno mjerilo izvrsnosti u svijetu te ikone profinjenosti i luksuza. Izvrsnost proizvoda nadahnjuje zapanjujući niz načina da uživate u konjaku Hennessy – tradicionalno ispijanje čistog konjaka, s kockom leda, ili kao dio koktela.

U dvotrećinskom je vlasništvu LVMH grupe od spajanja 1988 te su time najveći konglomerat luksuznih brendova (Louis Vuitton, Hennessy i Moët & Chandon) .

 

Hennessy Very Special jedan je od najpopularnijih konjaka na svijetu. Pretežno dozrijevan u novim hrastovim bačvama, snažnog i osvježavajućeg okusa i mirisa.

Ovaj temeljni Hennessy  pronašao je svoje mjesto u različitim povijesnim razdobljima, kombinirajući svoj zavodljivi karakter i intenzitet. Hennessy Very Special moderni je ekvivalent originalnom Hennessy konjaku s tri zvjezdice, oznakom koja je predstavljala njegovu iznimnu kvalitetu i skladnost.

 

Hennessy V.S.O.P Privilège (Very Special Old Pale) nastao je još davne 1818. godine za princa od Walesa, kasnije kralja Georga IV.

Predivna, bistra boja mahagonija i izuzetna postojanost, ravnoteža i snaga, zaštiti su znak ovog konjaka. Arome slatkih začine isprepliću se sa suptilnim notama vanilije i duhana, uz note drveta i tosta, koje su pridodane s njegovim dugim i postojanim dozrijevanjem u bačvama. Na nepcu  harmoničan i vrlo skladan, sa suptilnim notama smeđeg šećera, kandiranog voća i slatkih začina koje mu daju dodatnu kompleksnost. Punog tijela, savršeno zaobljen i dobro uravnotežen, napravljen od preko 60 komponenti (Eaux-de-vie) starosti od 5 do 15 godina.

 

Hennessy X.O Cognac stvorio je Maurice Hennessy 1870. godine za svoj uži krug prijatelja te tako predstavio novi stil konjaka. Hennessy X.O je legendarni simbol Hennessy kuće. Ozbiljan i moćan, zahvaljujući njegovim Eaux de vie koje odležavaju u mlađim bačvama, čime dobivaju jačinu ali i sposobnost postizanja sjajne zaobljenosti kroz vrijeme. Hennessy X.O objedinjuje više od 100 pomno odabranih Eaux de vie, starih do 30 godina.

Tamne i intenzivne jantarne boje s odsjajima mahagonija. Vrlo uravnotežen na nepcu na kojem dominira crni papar, kakao te note sušenog voća. Harmoničnog i elegantnog završetka, s lagano začinjenim završetkom.

 

Prilikom svakog kušanja Hennessy X.O, javlja se čitava paleta kompleksnih okusa i doživljaja poput jedinstvene odiseje. Sedam osjetilnih nota, „sedam svjetova“ za istraživanje, sedam nezaboravnih doživljaja sadržanih u svakoj kapljici ovog nevjerojatno bogatog i kompleksnog konjaka.

Hennessy konjak –  V.S, Black i V.S.O.P Privilège možete uživati same ili s ledom te u čitavom spektru miješanih pića.

U jednom intervjuu je Maurice Hennessy, osma generacija obitelji izjavio:

„Svi se borimo za svoj udio, konjak općenito predstavlja jedva jedan posto svjetskog tržišta alkoholnih pića. Mi smo vrlo mali, ali konjak se uvijek smatra onim što ste u životu morali probati, pomalo je poput šampanjca.“

Tvrtka Miva od 2010. uvoznik je programa Moët Hennessy, koji uključuje najpoznatije svjetske šampanjce: Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart, Krug i Dom Perignon, single malt whisky Ardbeg i Glenmorangie, konjak Hennessy, te votku Belvedere.

Posebna zahvala Kruni Filipoviću na iscrpnim objašnjenjima. Naučili smo nešto novo.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel AdvisorWine & Gastro

Previous articleAustrija: gradovi i pokrajine gdje se božanstveno jede i pije
Next articleKakva je budućnost europskih noćnih vlakova?