Travel AdvisorTravel Advisor

Hintertux – Zimska čarolija u Zillertalu

365 dana snježne zabave na ledenjaku Hintertux

Hintertux je jedino austrijsko skijalište koje ljubiteljima zimskih sportova tijekom cijele godine nudi savršeno njegovane staze, snijeg 365 dana u godini, izvrsnu hranu i fascinantno iskustvo prirode na visinama do 3.250 metara. Nigdje drugdje u Austriji skijanje nije toliko raznoliko i ugodno kao u tirolskoj dolini Zillertal, a visokoalpsko skijalište od milja zvano Tux, nalazi se na samome kraju ove veličanstvene doline.

Zanimljivo je da se na početku nove sezone, posebno u rujnu i listopadu, mogu sresti mnogi poznati skijaši zato što na Hintertuxu treniraju reprezentacije. Redoviti su gosti i naša skijaška reprezentacija te Cro Demo team našeg hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja.

© Cro Ski

Od svih, nama dostupnih, ledenjačkih skijališta ovo je najveće, s više od 60 kilometara uređenih staza na kojima mogu uživati početnici, ali i iskusni skijaši i snowboarderi. Najviša gornja stanica žičare Hintertuxer Gletscherbahn vozi na 3.250 metara. Zimi je Hintertux dio jedne od najvećih skijaških regija austrijske doline Zillertala, za koju vrijedi jedinstvena skijaška karta Zillertal Superskipass. Posebno u jesen, ledenjak Hintertux je idealno mjesto za sve koji ne mogu dočekati nadolazeću zimsku sezonu.

Sva skijališta nisu povezana žičarama i prostiru se na pedesetak kilometara udaljenosti. Ukupni kapacitet žičara je više od dvjesto tisuća skijaša na sat što znači da nikada nema gužve iako je skijaša mnogo. U samoj dolini se nalazi 25 većih ili manjih sela u kojima se može pronaći smještaj za svaki džep. Naravno, najskuplji je smještaj bliže donjim stanicama žičare. Cijene su pristojne, malo niže nego u drugim razvikanim skijalištima Tirola. Kroz dolinu voze skijaški autobusi, koji povezuju sva skijališta.

© Zillertaler Gletscherbahn

Skijališta

Najveće mjesto u dolini je Mayrhofen i tu se može pronaći najveća ponuda trgovina, smještaja, restorana i drugih mjesta za zabavu. Uz samo se mjesto nalaze dva skijališta: Penken Horberg (2.500 m) i manji Arhorn (1.965 m). Do Penkena se može doći žičarama iz mjesta Schwendaua, Finkenberga i Tux Vorderlanersbacha. Iznad Lannersbacha se nalazi manje skijalište Eggalm, a Hintertux je na samome kraju doline. Posebna poslastica za znalce je spust Harakiri Abfahrt s nagibom od 78%, a zbog toga predstavlja najstrmije uređenu stazu u Austriji.

© Mayrhofner Bergbahnen

Drugo veliko mjesto je Zell im Zillertal u kojem se nalazi ishodište u sustav žičara Zillertaler Arena. Tim su sustavom spojeni Gerlos i Königstein.

Područje Lärmstange je idealna atrakcija za ljubitelje dubokog snijega gdje mogu uživati u free ride stazama. U Betterparku Hntertux na 3.200 metara, snowboarderi i freerideri mogu pronaći brojne mogućnosti slobodnog stila.

Idete li u Zillertal zimi bolje je boraviti u nekom od mjesta u dolini Mayrhofenu ili u okolici jer na samome ledenjaku zna biti vrlo hladno. Zimi se Hintertux kombinira s ostalim skijaškim planinama (Eggalm, Rastkogel, Finkenberg, Penken/Mayrhofen i Ahorn) sve do skijališta Gletscherwelt Zillertal 3000. Sa samo jednom skijaškom kartom se može uživati u ukupno 202 kilometra staza.

© Mayrhofner Bergbahnen

Od veljače je Hintertux odličan izbor, pogotovo ako je vrijeme lijepo. Ljeti skijaši i snowboarderi doživljavaju dvije sezone odjednom – očekuje ih fantastičan panoramski pogled od Großglocknera preko Dolomita do Zugspitzea i jedinstveno ljetno skijalište. Na vrijeme naročito treba pripaziti zato što na visinama može biti vrlo hladno i sunce brzo zamjenjuje snježna oluja.

Hintertux

Hintertux je dobro skijalište, ledenjak je veći nego nama bliži Kitzsteinhorn (Kaprun) ili Mölltal, a staze su puno duže i ima ih više. Budući da se ledenjak miče i da u godini može prijeći i četrdeset metara, na njemu su postavljene vučnice čiji se stupovi svake sezone sele. S vrha puca prekrasan pogled na sve strane, od Njemačke do Italije. Led je na nekim mjestima debeo 120 metara i stariji od tisuću godina. Bez obzira na to staze su većinom pokrivene snježnim topovima koji noću osnježavaju površinu. Snowpark je zanimljiv i dobro uređen.

Kad smo gledali druge skijaše, bilo je očito da je malo početnika. Uglavnom su to bili dobri skijaši koji su, kao i mi, jedva dočekali prvi snijeg. Većina gostiju su Nijemci kojima je Hintertux blizu. Nama je daleko, gotovo sedam sati vožnje od Zagreba, no za dobro skijanje se isplati potegnuti.

© Zillertaler Gletscherbahn

Zabave u Zillertalu ne manjka

Zabava po après ski barovima svake je večeri u punom zamahu. Tirolski jodler rock standardi tipa Anton aus Tirol trešti sa svih terasa. Diskoteka Tux 1 glavno je mjesto za kasnonoćni izlazak. Pivo teče potocima i unatoč jodlerskom disco trashu, zabava je odlična. Tu po zabavu dolaze svi profili skijaša – od bogatih Rusa do borderskih frikova, koji ni na disko vrućinama ne skidaju vunene kape.

Glavna zvijezda diskoteka i après ski barova je Helmut aus Mallorca, koji uz poznate hitove uveseljava publiku. Hochenhaus Tenne je mjesto prvog okupljanja nakon skijanja. U dolini se nalazi više od dvije tisuće ugostiteljskih objekata. Specijalitet doline je Zillertaler Krapfen, tijesto punjeno krumpirom i sirom.

© Zillertaler Gletscherbahn

Istaknuti zabavni sadržaji

Ostala sportska ponuda sastoji se od staza za skijaško trčanje, sanjkanje i šetnju, bazena s termalnom vodom, dvorane za tenis i squash te kuglane.

Treba istaknuti Betterpark Hintertux koji je jedan od najviših mjesta za slobodni stil u Austriji i mnogi ga smatraju najboljim snježnim parkom u Alpama. Bit će otvoren od sredine rujna pa sve do prosinca. Možete posjetiti i Penken Park koji ima šest različitih područja. Tu je i zabavna staza Funslope Hintertux koja će omogućiti avanture na Sommerbergalmu na 2.100 metara. Snježni puževi, valovite staze i još puno zabavnih sadržaja jamče posebno uzbuđenje za cijelu obitelj.

© Mayrhofner Bergbahnen

Ledenjak Flea Luis mjesto je na kojemu se nalazi Kidsslope Hintertux. Radi se o stazama koje su idealne za najmlađe skijaše i graničare koje se poziva na turneju otkrivanja staza izvan uobičajenih padina. Atrakcija je idealna za početnike i nalazi se na laganom i ravnom području u zimskom skijalištu Sommerbergalm. Jedinstvene avanture djeca mogu doživjeti i na Kidsslope Rastkogel koji se nalazi u Zillertal 3000, a mogu posjetiti i Flohpark Hintertux koji je savršena lokacija za početak obećavajuće skijaške karijere.

© Zillertaler Gletscherbahn

Na ledenjaku Hintertux možete pronaći i sigurnosnu radionicu koja je povezana uz slobodno skijanje. Freeride skriva mnoge opasnosti i zato je najvažnije ispravno procijeniti opasnosti od terena i lavina. Zato na ovom skijalištu možete pronaći školu skijanja Tuxertal gdje ćete pronaći stručnjake koji osiguravaju najbolju moguću pripremu.

Doručak u gondoli

Jedinstven doživljaj i savršen početak dana pruža ekskluzivni doručak u gondoli! U gondoli Gefrorene Wand s deset sjedala očekuje vas bogato postavljen stol čija će vas ponuda oduševiti: kava, čaj, pjenušavo vino, svježe kiflice i peciva, veliki izbor kobasica i sireva, razni namazi, jaja, svježe voće, žitarice i jogurt. Nezaboravni jutarnji sati i kulinarske delicije s fantastičnim panoramskim pogledom jamče vam udobnu vožnju gondolom i jedinstveno iskustvo.

© Zillertaler Gletscherbahn

Kako doći?

Iz Zagreba se dolazi kroz tunel Karavanke prema Lienzu pa kroz drugi tunel, Felberatauern i preko prijevoja Gerlosa. Udaljenost je 470 kilometara. Brza, ali duža varijanta je autocestom preko Salzburga (A9) i Njemačke prema Innsbrucku (520 km).

Iz Rijeke se ide istim putem.

© Mayrhofner Bergbahnen

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articlePark prirode Medvednica
Next articleKonačno dobra vijest za “letače” iz regije