Travel AdvisorTravel Advisor

Je li ovo naljepše mjesto u Normandiji?

Honfleur bi mogao biti najljepše mjesto u Normandiji

Honfleur je strateški odlično smješten blizu ušća rijeke Seine, a stoljećima je bio najvažnija trgovačka luka Pariza. Osnovan je prije dolaska Vikinga, tj. Normana te je često bio žrtva divljih barbara sa sjevera. Međutim, kada su se doselili i skrasili ubrzo je postao njihova glavna luka.

Poznat je po višekatnicama u samom središtu. Vlasnici su bili bogati trgovci koji su tako mogli nadgledati svoje brodove koji bi donosili bogate terete s prekomorskih putovanja. U vrijeme impresionista ovdje je živjelo i radilo mnogo slikara od Maneta i Moneta pa na dalje, tako da se nalazi na mnogim slikama. U gradu ima zanimljivih galerija.

© Nicolas Savignat from Unsplash

Danas je pravi turistički gradić u kojem je svaka kuća u nekoj funkciji. Brojni restorani, trgovine rukotvorinama i suvenirima te onim što Francuzi najviše vole lokalnim specijalitetima. Među posjetiteljima najpopularniji su turistički meniji. Za 15 do 20 eura dobije se najpopularnije, a to su oštrige ili morski puževi za predjelo te dagnje s pomfritom za glavno jelo. Uz sve je servirana majoneza ljutkastog okusa kao da je miješana s Dijon senfom.

© edmondlafoto from Pixabay

Pije se Cider – jabukovača iz boca poput šampanjskih koja ima vrlo sličan okus slađim šampanjcima i nakon par pokušaja dobro se složi s morskom hranom tog tipa. U Normandiji nema vinograda te se od davnina u ovom kraju pije jabukovača ili pivo. Jedna od Normandijskih regija se zove Calvados. Od tuda i ime poznatom dižestivu od jabuka.

Kada sam posjetio Honfleur u mjestu je bilo nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama. Najpoznatiji je Sa.Qua.Na. na trgu Hamelin. U blizini je i La Terrasse et L’Assiette koji servira modernu normandijsku kuhinju. Primjerice školjke s pireom od šunke i klica. Cijena za dva jela je oko 55€ po osobi.

© Gunther Bauer from Unsplash

Parking je dobro organiziran uz rub središta grada koji se obilazi pješke.

Honfleur je atraktivno mjesto u Normandiji koje svakako treba posjetiti.

Previous articlePokažite sportske vještine na prvom Dalmatia Šibenik Outdoor Festivalu
Next articleCondé Nast odabrao najljepše male gradove u Europi