Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li da postoje Indijansko pleme Croatoan?

Indijansko pleme Croatoan

Znamo da su Dubrovčani kroz povijest bili najveći putnici. Kao mornari I kapetani prošli su u doba otkrivanja svijeta gotovo sva mjesta. U 14. I 15. Stoljeću je Dubrovnik bio uz Genovi I Veneciju najveća pomorska sila Mediterana. U 16.su imali čak 180 brodova pa su možda bili I prvi I uz Nizozemsku I Španjolsku bili među prvima u svijetu. Putovanja su ih odvela u sve kutke, tada, poznatog svijeta. Slavne admiralske porodice su nosile imena Držić, Gundulić, Miloslavić, Lovrić, Gojsalić, Bunić, Đurinić, Gozze I druga. Zanimljivo je I da je prvi poznati pomorski priručnik – De navigator napisao Benedikt Kotruljević iz Dubrovnika 30 godina prije otkrića Amerike 1492. Danas se original tog spisa čuva na Univerzitetu Yale.

Sve nas navodi do nevjerojatne priče i događaja koji su se dogodile na obali Amerike, točnije kraja danas poznatog kao država Sjeverna Karolina. Božidar Ručević navodi kako Englezi koji su prvi puta stigli na te obale 1584. zatekli neobično pleme Indijanaca među kojima je bilo bjelačke djece. Prilikom kontakta su saznali da nisu prvi bijelci I da su ih već vidjeli prije. Indijanci su naseljavali dva otoka Croatan I Roanoke.

Croatoan i Roanoke

Nekoliko obitelji Engleza je ostalo te osnovalo naselje koje više nije pronađeno. Šest godina kasnije, prilikom sljedećeg dolaska broda iz Engleske, više nije pronađeno te su označeni kao “Lost Colony” Na nekoliko debla su pronađeni natpisi Cro, Croatan, Croatoan.

Istraživač John Lawsone je u svojoj knjizi “A new Voyage to Carolina” 1709. napisao kako među Croatan Indijancima postoji legenda o brodolomu bijelaca koji su ostali živjeti s njima. Tako se tumači pojava bijelih Indijanaca koja dokazuje da je legenda istinita. Svijetle oči i kosa nisu pronađene nigdje drugdje među Indijancima, a niti na Mediteranu osim na jadranskim obalama. Jedna legenda kaže da je veliki duh Manitou pozvao Bijelog proroka s istoka. Jednog su se dana pojavili brodovi čiji se vođa zvao Wissakae Yunoke. On je Indijance naučio mnogim vještinama te moralu i časti. Njegovo ime u biti znači Visoki Junak.

Josip Cuculić dubrovački doseljenik u USA je proučavao indijanske riječi te pronašao mnoge sličnosti:
Chovan – čoban
Nause – naše
Pokochen – pokošen (trava, livada)
Potomac – potomak
Sat – vrijeme
Wissakae – visok
Te riječi nemaju nikakve veze s ostalim indijanskim riječima, a imaju isto značenje kao i kod nas.

Stoga, nekoliko dokaza postoji da su u 16.stoljeću u Karolini bili Hrvati nazivani Croatan. Osim riječi zapaženo je bilo i mnogo bijele djece svijetlih očiju. Prema njima se pleme nazvalo Croatan. Kasnije je postalo Lumbee prema rijeci Lumber. Danas je s oko 55.000 članova najbrojnija indijanska zajednica u Sjevernoj Karolini. Prva škola sagrađena 1887.se zvala Croatan Normal Indian School. Neka mjesta se i danas imaju riječ Croatan u imenu kao recimo Croatan National Forest, Croatan Sound, Croatan Township itd.
Neki od poznatih ličnosti su Henry Lowrie (Lovrić ?) i glumica Heather Locklear koja je možda porijeklom Indijanka Hrvatica.

Hrvastki moreplovci

Adam Eterović navodi kako se prema talijanskim, španjolskim francuskim povjesničarima Kraj poznat danas kao država New England se u početku zvao New Dalmatia prema istraživaču Verrazzanu 1524. On je hrvatskim otocima je nazvao neke lokalne npr. Isola Lunga = Dugi Otok = Long Island. Verrazzano je otkrio New York te kasnije doživio brodolom kod Karoline što bi mogao biti dio legende o dolasku Croata u taj kraj. Hrvati su mogli doći i kao roblje. Mnogi veliki veziri i kapetani na turskim brodovima su bili iz područja Hrvatske. Sir Francis Drake ih je doveo na svom brodovlju do Kariba. Mnogi su se istakli u pljačkanju španjolskih naseobina te bivali oslobođeni. Neki su ostali, a neki se vratili u Europu.

Priča je zanimljiva, možda i istinita. Prosudite sami. U enciklopediji Sjeverne Karoline sam naišao na Indijansko pleme Croatoan Indijanca, no nigdje se ne spominju Croati po kojima bi dobili ime. Povijest pišu pobjednici. Englezi su bili najbrojniji među doseljenicima na Istočnoj obali Amerike pa je tako zapisano. Što se događalo prije njih ne znamo.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleHidracija kože je važna bez obzira na doba godine
Next articleJedna adresa za Hrvatsku