Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li da postoji Indijansko pleme Croatoan?

Indijansko pleme Croatoan

Znamo da su Dubrovčani kroz povijest bili najveći putnici. Kao mornari i kapetani prošli su u doba otkrivanja svijeta gotovo sva mjesta. U 14. i 15. stoljeću je Dubrovnik bio uz Genovu i Veneciju najveća pomorska sila Mediterana. U 16. stoljeću su imali čak 180 brodova pa su možda bili prvi uz Nizozemsku i Španjolsku. Putovanja su ih odvela u sve kuteve tada poznatog svijeta. Slavne admiralske porodice su nosile imena Držić, Gundulić, Miloslavić, Lovrić, Gojsalić, Bunić, Đurinić, Gozze i druga. Zanimljivo je da je prvi poznati pomorski priručnik – ‘De navigator’ napisao Benedikt Kotruljević iz Dubrovnika i to 30 godina prije otkrića Amerike 1492. godine. Danas se original tog spisa čuva na fakultetu Yale.

Sve nas navodi do nevjerojatne priče i događaje koji su se dogodili na obali Amerike, točnije kraju koji je danas poznat kao Sjeverna Karolina. Božidar Ručević navodi kako su Englezi, koji su prvi puta stigli na te obale 1584., zatekli neobično pleme Indijanaca među kojima je bilo bjelačke djece. Prilikom kontakta su saznali da nisu prvi bijelci te da su ih već vidjeli prije. Indijanci su naseljavali dva otoka Croatan i Roanoke.

Croatoan i Roanoke

Nekoliko obitelji Engleza je ostalo te osnovalo naselje. Šest godina kasnije, prilikom sljedećeg dolaska broda iz Engleske, naselje više nije pronađeno te su označeni kao “Lost Colony”. Na nekoliko debla su pronađeni natpisi Cro, Croatan, Croatoan.

Istraživač John Lawsone je u svojoj knjizi “A new Voyage to Carolina” 1709. napisao kako među Croatan Indijancima postoji legenda o brodolomu bijelaca koji su ostali živjeti s njima. Tako se tumači pojava bijelih Indijanaca koja dokazuje da je legenda istinita. Svijetle oči i kosa nisu pronađene nigdje drugdje među Indijancima, a niti na Mediteranu osim na jadranskim obalama. Jedna legenda kaže da je veliki duh Manitou pozvao Bijelog proroka s istoka. Jednog su se dana pojavili brodovi čiji se vođa zvao Wissakae Yunoke. On je Indijance naučio mnogim vještinama te moralu i časti. Njegovo ime u biti znači Visoki Junak.

Josip Cuculić, dubrovački doseljenik u SAD, proučavao je indijanske riječi te je pronašao mnoge sličnosti:

  • Chovan – čoban
  • Nause – naše
  • Pokochen – pokošen (trava, livada)
  • Potomac – potomak
  • Sat – vrijeme
  • Wissakae – visok

Te riječi nemaju nikakve veze s ostalim indijanskim riječima, a imaju isto značenje kao i kod nas.

Stoga, postoji nekoliko dokaza da su u 16. stoljeću u Karolini bili Hrvati nazivani Croatan. Osim riječi, zapaženo je bilo i mnogo bijele djece svijetlih očiju. Prema njima se pleme nazvalo Croatan. Kasnije je postalo Lumbee prema rijeci Lumber. Danas je s oko 55.000 članova to najbrojnija indijanska zajednica u Sjevernoj Karolini. Prva škola sagrađena 1887. zvala se Croatan Normal Indian School. Neka mjesta i danas imaju riječ Croatan u imenu, kao recimo Croatan National Forest, Croatan Sound, Croatan Township itd.

Neki od poznatih ličnosti su Henry Lowrie (Lovrić ?) i glumica Heather Locklear koja je možda porijeklom Indijanka Hrvatica.

Hrvatski moreplovci

Adam Eterović navodi kako se prema talijanskim, španjolskim i francuskim povjesničarima kraj, danas poznat kao država New England, u početku zvao New Dalmatia prema istraživaču Verrazzanu 1524. On je otocima dao neke poznata imena npr. Isola Lunga = Dugi Otok = Long Island. Verrazzano je otkrio New York te kasnije doživio brodolom kod Karoline što bi mogao biti dio legende o dolasku Croata u taj kraj koji su kao pomorci bili na njegovom brodu.

Hrvati su mogli doći i kao roblje. Mnogi veliki veziri i kapetani na turskim brodovima bili su iz područja Hrvatske. Sir Francis Drake ih je doveo na svom brodovlju do Kariba. Mnogi su se istakli u pljačkanju španjolskih naseobina te bivali oslobođeni. Neki su ostali, a neki se vratili u Europu.

Priča je zanimljiva, možda i istinita.

Prosudite sami. U enciklopediji Sjeverne Karoline sam naišao na Indijansko pleme Croatoan Indijanca, no nigdje se ne spominju Croati po kojima bi dobili ime. Povijest pišu pobjednici. Englezi su bili najbrojniji među doseljenicima na Istočnoj obali Amerike pa je tako zapisano. Što se događalo prije njih ne znamo.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKako izgleda moj život: Izvrsna skijašica Zrinka Ljutić
Next articleAlhambra: palača koja oduzima dah