Travel AdvisorTravel Advisor

Ischgl – Zima u dolini Paznaun

Ischgl u Paznauntalu je jedinstvena destinacija za odmor

Ischgl se nalazi usred planina Silvretta i Verwall. Tamo vas očekuje zimski odmor iz snova, a energični gosti mogu birati između bezbroj aktivnosti. Za vrijeme hladnijih mjeseci ovaj se gradić od 1.600 stanovnika pretvara u savršenu destinaciju za odmor, a on je u dolini Paznauntal vrlo bogat ponudom. Više od 300 kilometara različitih staza spojenih u jedan sustav žičara čini to skijalište jednim od najvećih u Austriji. Reklamira se kao Silvretta Arena, a nalazi se na austrijsko-švicarskoj granici.

© TVB Paznaun – Ischgl

Najpoznatija mjesta u dolinama oko skijališta su Ischgl i Samnaun. Ischgl je nadaleko poznat po mnogim atributima. Možda je najvažnije to što je posebna mikroklima Silvretta Alpa zaslužna za velik broj sunčanih dana pa je često da u okolici pada snijeg, a na skijalištu je sunce. Nadalje, snijeg je zagarantiran od studenog pa sve do početka svibnja iako je najviši vrh žičare, Palinkopf, na „svega“ 2.872 metara. Tamo ćete vidjeti i 1.100 strojeva za stvaranje snijega, staze duljine i do 11 kilometara te brojne druge padine i snježne parkove koji će tvom odmoru dati obilje raznolikosti.

© TVB Paznaun – Ischgl

Ischgl na drugačiji način

Čekaju te savršeno njegovane padine i lijepo praćene staze za trčanje te duboki snijeg koji se spušta daleko od padina. Pronaći ćeš i restorane za uživanje u kulinarskim delicijama te planinske kolibe i restorane s autentičnim štihom Paznauna.

Skijališta kojima ćeš se uvijek vraćati

Uživat ćeš na 239 kilometara savršeno njegovanih staza, a čeka te i 45 najmodernijih žičara. Oko 20 plavih, 40 crvenih i 25 crnih staza i spustova čine skijalište Silvretta Arena u Tirolu savršenom regijom za zimske sportove. Idealno je za početnike i one koji se žele vratiti sportu, ali i za strastvene, iskusnije skijaše i snowboardere.

© TVB Paznaun – Ischgl

Staze na nižim predjelima pokrivene su snježnim topovima tako da je spust do Ischgla (1.400 m) uvijek moguć. Srce skijališta je Idalp, do kojeg voze gondole Silvretta i Fimbabahn. Tu je i mjesto okupljanja skijaških škola, a žičare vode na sve strane. Žičarom Idjochlift dolazi se na samu granicu, s koje se može spustiti prema švicarskoj dolini Talkessel. Kada se skija na tu stranu treba pripaziti na vrijeme polaska zadnjih žičara jer je put cestom iz Švicarske dalek, a ako nemate putovnicu, gotovo nemoguć. Iako rijetko, na prelasku iz Švicarske u Austriju skijaše može zaustaviti austrijska policija i tražiti dokumente. Žičarom s Idalpa može se dignuti i na Pardatschgrat, s kojeg vodi predivan spust kroz kanjon Velilltal do Ischgla.

Žičarom Flimjochbahn skijaški border frikovi stižu do velikog i odlično uređenog snow parka. Sa švicarske strane iznad Samnauna također su lijepa skijališta oko vrha Alp Trida. Ljubitelji skijanja po dubokom snijegu tu će doći na svoje. Kao rijetko gdje u Austriji, tu se mogućnosti otvaraju na sve strane pa je Ischgl postao poznato okupljalište skijaša sa širokim skijama i naprtnjačama s ugrađenim zračnim jastucima za lakše preživljavanje u slučaju lavina.

© TVB Paznaun – Ischgl

Ponuda sportskih sadržaja

Osim 239 kilometara padina, Ischgl u netaknutom prirodnom krajoliku nudi gotovo jednako veliku količinu ostalih zimskih sportskih aktivnosti. Nije bitno jeste li u dolini ili na planini jer u Ischglu svaki gost može pronaći idealnu aktivnost za sebe. Možete pješačiti s krpljama kroz krajolike koji oduzimaju dah ili se odlučiti za skijaško trčanje kroz zimsku zemlju čudesa u Paznaunu. Isprobajte i sanjkanje na jednom od najdužih noćnih sanjkališta u Alpama, prirodno klizalište u središtu grada Ischgla ili vožnju saonicama. Ovisnicima o adrenalinu preporučujemo Ischgl Skyfly koji je otvoren tijekom cijele godine i jamči obilje akcije. Za one kojima niti čitav dan skakutanja po pistama nije dovoljan, u središtu će grada pronaći centar Silvretta u kojem se nalaze bazeni, saune i ostali wellness sadržaji. Najpoznatiji hotel u Ischglu je Trofana Royal s 5 zvjezdica.

© TVB Paznaun – Ischgl

Zabava, zabava i zabava

Posljednji, ali ne i najmanje važan atribut Ischgla, koji od milja zovu Ibizom Alpa, jest zabava, zabava i zabava. Tulumi počinju u rano popodne. Après ski ugrijavanje događa se u Paznauer Taji, gdje lokalne DJ zvijezde podižu temperaturu. Ples u skijaškim cipelama i skijaškim odijelima? Vrlo moguće i sasvim normalno, a za vrućih ritmova počinje i svlačenje pa je posve normalno vidjeti skijašice i skijaše u dugim gaćama. U Taji se mogu vidjeti najnoviji modeli dugih gaća poznatih modnih marki. Tko preživi, nastavlja u obližnjem Trofana Almu i Kuhstallu, lokalu znakovitog imena (štala za krave). Ponuda večernje zabave također je bogata. Mlađi odlaze u Feuer und Eis, a malo stariji u Paschu, lokal koji se proslavio po tome što je prvi na skijalište doveo go-go plesačice.

Možete posjetiti i neki od 15 planinskih restorana i koliba koji vas sigurno neće ostaviti praznog želudca. Osim što ćete uživati u prirodi na 2.000 metara nadmorske visine, uživat ćete i u ukusnim tirolskim specijalitetima i međunarodnoj hrani.

© TVB Paznaun – Ischgl

Novosti na skijalištu

Paznaun-Ischgl se za nadolazeću zimu fokusira na sveobuhvatne zdravstvene i sigurnosne standarde. Osmišljen je paket mjera kako bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost gostiju, zaposlenika i mještana. Sezona 2020./21. počinje 26. studenog, kao što je i planirano. Međutim, tradicionalni koncert „Vrh planine“ (Top of the Mountain Concert) koji se održava na početku sezone, ove se godine neće održati, ali se radi na alternativi. Želja im je da se gosti fokusiraju na prirodu i vrhunsko skijalište.

Après ski će također biti ograničen. Svi su se organizatori složili oko planiranih mjera koje se tiču zabave u Ischglu. To znači da će biti značajno smanjeno i ove ga zime neće biti u obliku kakav je postojao do danas.

© TVB Paznaun – Ischgl

Kada izuzmemo trenutnu situaciju s pandemijom, u Alpama gotovo da ne postoji zabavnije skijalište, samo treba odlučiti je li vam važniji dan ili noć. Oboje svakako nije za preporučiti zbog većih opasnosti od ozljeda.

Kako doći?

  1. Iz Zagreba do Ischgla se dolazi autocestom kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku pa natrag u Austriju preko Innsbrucka – udaljenost oko 700 km
  2. Iz Rijeke je kraći put preko Trsta i Brenner autoceste – udaljenost oko 600 km
© TVB Paznaun – Ischgl

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleNova palačinkarnica u Zagrebu!
Next articleOvaj grad nudi 100.000 kuna obiteljima koje dosele