Travel AdvisorTravel Advisor

Island kao da nije na našoj planeti

7 dana islandskog Ring roada

Island je otočna država u sjevernom Atlantiku iznimno popularna zadnjih desetak godina. Nije prepoznat kao jeftina destinacija, no Wizzairov direktan let iz Budimpešte do Reykjavika zasigurno je ovaj otok približio mnogima. Površinom je duplo veći od Hrvatske (a ipak ima kraću obalnu liniju), s nešto više od 300 000 stanovnika (od kojih dvije trećine živi u glavnom gradu i okolici) najrjeđe je naseljena zemlja Europe. Iako izrazito gospodarski razvijeni, liberalni, obrazovani, hladna klima je razlog malog broja stanovnika. Zime su duge, mračne i hladne, a temperatura ljeti rijetko doseže 20-ak stupnjeva. Mnogi su savjeti za posjet Islandu već poznati, no treba ponoviti: obavezno ponijeti vodonepropusnu i vjetronepropusnu odjeću, više novca na kartici nego u gotovini, pratiti prohodnost i stanje cesta (osobito zimi) te upoznati se sa simpatičnom rozom svinjom, što je logo najjeftinije islandske trgovine.

Reynisfjara

Island je zemlja vrijedna posjeta, osobito za ljude sklone prirodi, ako su vam ciljevi vezani isključivo za gastronomiju (jesti i piti), sigurno ima boljih destinacija, iako je noćni život Reykjavika vrlo živ i raznolik. No alkohol je u kafićima skup, a u trgovini se može kupiti samo u onim specijaliziranima u državnom vlasništvu.

  Po Islandu se može i auto stopom

Velik broj turista koji dođe na Island obiđe Zlatni trokut, odnosno slap Gullfoss, gejzir Strokkur i nacionalni park Thingvellir, no ako imate više od 7 dana preporučamo cijeli Ring road.

Što je Ring road

Ring road (cesta 1) je glavna islandska cesta koja obilazi cijeli otok u dužini većoj od 1300 km, nedaleko koje se i nalaze važne turističke atrakcije. Dovršena 1974. godine cesta je većinom asfaltirana, no još uvijek ima makadamskih dijelova, koji su uglavnom dobro održavani. Ako putujete između listopada i svibnja poželjno je imati auto s 4×4 pogonom, dok po ljeti to nije nužno. Ostale islandske ceste nose nazive po brojevima, ako ispred broja imaju slovo F (obično u unutrašnjosti) zabranjene su za vožnju s automobilima s pogonom na dva kotača. Nemojte se iznenaditi kada vam u rent-a car kompaniji ponude nadoplatu za zaštitu od šljunka, vjetra ili vulkanskog pepela. Island je kao svijet za sebe, i neki poznati obrasci ovdje ne vrijede.

Upoznajte Island u 7 dana

Dan 1 – Reykjavik

Rejkjavik – Koncertna dovrana Harpa

Reykjavik je najsjeverniji glavni grad na svijetu i u prijevodu znači „dimni zaljev“ zbog brojnih geotermalnih izvora. Prođite šarenim ulicama, posjetite zanimljive muzeje, kao npr. Perlan, marinski muzej ili onaj falološki, odnosno muzej penisa. Prođite gradskom lukom gdje se možete počastiti svježom ribom u nekom od brojnih restorana.

Islandski umjetnici vrlo često crpe ideje za svoja djela iz prirode, u pjesmama, književnosti i arhitekturi, a s obzirom na raznolikost i ideja im sigurno ne nedostaje. Tako je luteranska crkva Hallgrimskirkja inspirirana bazaltnim stupovima slapa Svartifoss, a neki kažu i gejzirima. Nova je građevina dovršena prije 30-ak godina, a ispred nje je kip Leifuru Eiriksenu, prvom Europljaninu za kojeg se smatra da je prvi došao do Amerike. Koncertna dvorana Harpa čelične konstrukcije podsjeća na santu leda, sa staklenom fasadom koja reflektira svjetlost grada.

Dan 2 – Zlatni trokut

Gejzir Strokkur

Reykjavik je zanimljiv, no ovdje smo zbog prirode. Obiđite Zlatni trokut, odnosno gejzir Strokkur, slap Gullfoss i nacionalni park Thingvellir.

Prostor nacionalnog parka pod zaštitom je UNESCO-a i mjesto je to prvog islandskog parlamenta još iz 9. stoljeća. Ono što ćete ovdje vidjeti je razdvajanje sjevernoameričke i euroazijske litosferne ploče što i je razlog za islandsku vulkansku aktivnost. Naime, dvije ploče se razmiču, što uzrokuje izlazak magme na površinu, stvarajući brojne vulkane, a kao popratne vulkanske pojave i brojne gejzire te geotermalne izvore. Za one hrabrije preporučujemo zaron između dvije ploče u pukotini Silfra. Odmičući se od granice ploča, Island postaje pitomiji, crna i crvenkastosmeđa boja stvrdnutih izljeva lave često prekrivenih mahovinom, ustupaju mjesto zelenim pašnjacima i padinama planina ispresijecane brojnim slapovima.

Slap Gullfoss

Dan 3 – poluotok Snaefellsnes i Zapadni fjordovi

Za poluotok Snaefellsnes se kaže da je Island u malom zbog velike raznolikosti prirode na malom prostoru. Ljubitelji Julesa Verna uživat će na pogled na vulkan kroz koji su njegovi junaci otišli na „put u središte Zemlje“. Ovdje također vrijedi vidjeti i planinu Kirkjufell i malo selo Budir.

Popodne se uputite prema Zapadnim fjordovima, najizoliranijem dijelu Islanda. Put do najvećeg grada regije Isafjodura vodi obalom kroz nekoliko fjordova, ako vam takva vožnja ne djeluje primamljivo, ovu regije preskočite. Isafjodur je simpatičan gradić tipično sjevernjački s oko 3000 stanovnika. Tijekom ljeta na Islandu gotovo da nema prave noći, Sunce zađe oko ponoći, da bi već oko 3 ujutro ponovno zasjalo, što je idealno za maksimalno iskoristiti vrijeme za posjećivanje.

Island

Dan 4 – Akureyri

Putem prema Akureyriju posjetite mali gradić Holmavik i muzej čarobnjaštva te Hvitserkur, bazaltnu hrid. Tijekom vožnje primijetit ćete brojne osamljene farme gdje se uzgajaju uglavnom konji i ovce. Potonje životinje nerijetko se sreću na cesti te stoga treba biti izuzetno oprezan tijekom vožnje.

Akureyri je drugi najveći grad na Islandu, kada se odmaknemo od okolice glavnom grada. Važna je luka i ribarsko središte, a posebno je zanimljiv za posjetiti muzej kitova i botanički vrt. Ovdje također kreću brojni izletnički brodovi koji nude promatranje kitova.

 

Dan 5 – Dan za slapove i vulkane

Dva su slapa koja vrijedi posjetiti na putu prema istoku Islanda – Godafoss i Detifoss, kod kojeg će vas zapanjiti količina vode. Područje oko jezera Myvatn važno je močvarno područje, posebno značajno za ljubitelje promatranje ptica. Za one ostale, ponesite sprej za komarce. U širem području jezera brojni su pseudokrateri (udubine od nekoliko metara u promjeru, slično našim ponikvama) koji su nastali kada je lava prelazila preko vlažnog područja što je uzrokovalo slijeganje tla. Pritisak je rastao što je dovelo do eksplozije nakon čega se formirao krater.

Godafoss

Također možete posjetiti špilju Grotjagu (za ljubitelje Igara prijestolja, Johna Snowa i Ygritte), krater Viti ili Namafjall geotermalno područje.

Ovo je područje duž Ring roada i najrjeđe naseljeno te se može dogoditi da na desetke kilometara nema niti jedne kuće, farme, benzinske postaje i slično. Trebat će neko vrijeme da se naviknete na takve prizore, na prostore nepromijenjene ljudskom rukom.

Dan 6 – Seydisfjordur

Preslatki gradić istočnog Islanda mjesto je dolaska trajekta koji iz Danske preko Farskih otoka stiže do Islanda. Putem prema jugu krajolik se mijenja, ovo više nije vulkansko područje, a i možete očekivati toplije vrijeme.

Jug Islanda nudi pregršt sadržaja: od Jokulsarlon lagune, Dyrholaeya i plaže Reynisfjara do slapa Svartifoss (crni pad) koji je ime dobio prema bazaltnim stupovima.

Plaža Reynisfjara prepoznatljiva je po crnom vulkanskom pijesku i po mnogobrojnim nesrećama kada su se ljudi previše približili moru te su ih struje odnijele.

Dan 7 – Vik – Plava laguna – Reykjavik

Vik je još jedan simpatičan gradić na moru, na samom jugu. Od Vika prema Reykjaviku može se posjetiti još dva lijepa slapa: Skogafoss i Seljalandsfoss, a također ćete proći i pored najslavnijeg vulkana iz 2010. godine – Eyjafjallajokulla preko puta kojeg je i muzej otvoren u čast erupciji.

Za potpuno opuštanje prije povratka kući možete posjetiti Plavu lagunu, vjerojatno najpoznatije toplice na svijetu. Velik dio svoje energije Islanđani dobivaju iz geotermalnih izvora, odnosno vruće vode iz Zemljine unutrašnjosti. Njome griju stanove, koriste u poljoprivredi za grijanje staklenika, čak i cesta da se ne smrzavaju zimi te za dobivanje električne energije. Voda u Plavoj laguni zapravo je „otpadna“ vode iz obližnje geotermalne elektrane.

Ako želite uštedjeti onda ništa manje zanimljivo nije kupanje u Reykjadalur termalnoj rijeci. Nužno je pogoditi pravo mjesto, ako ste previše nizvodno voda će se već ohladiti, a ako odete previše uzvodno bit će prevruća. Doživljaj kupanja u vrućoj rijeci je neopisiv, osobito u zimskom dijelu godine.

      Kada je najbolje posjetiti Island ?

Ovo je samo vrh ledenog brijega od onoga što Island nudi. Brojne su mogućnosti u organizaciji lokalnih turističkih agencija. Zemlja vatre i leda izgleda još će dugo biti veliki turistički potencijal.

Travel Advisor – Europa

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleSusak bi mogao biti najčudniji otok na Jadranu
Next articleZašto morate odmah posjetiti Brač