Travel AdvisorTravel Advisor

Istražiti Cres: još nekoliko razloga za to

Otok Cres, na samom sjeveru Jadranskog mora, jedan je od najljepših otoka u Hrvatskoj.

Istražiti Cres je izazov. Masline i vinogradi stvaraju idiličnu atmosferu na cijelom otoku, a prekrasne šume privlače ljubitelje prirode. Otok Cres privlači i ljubitelje povijesti, jer je poznato da se ovo naselje razvijalo već u kamenom i brončanom dobu. Područje Cresa je u svojoj povijesti bilo u rukama Rima i Bizanta, a Slavenski narod je također imao veliki utjecaj na karakter ovoga kraja. Vladavina Venecije i Austro-Ugarske su jako bitne epohe u povijesti otoka i zahvaljujući njima Cres danas oduševljava svojim jedinstvenim karakterom.

Grad Cres

Gradić Cres je najveće mjesto na otoku Cresu i broji oko 2500 stanovnika. Grad ćete najbolje upoznati ako počnete šetnjom kroz staru jezgru grada – uske i visoke kuće se naslanjaju jedna na drugu i čine pravi labirint uskih ulica i uličica. Na nekim pročeljima zgrada ćete naići na stare grbove koji su označavali zanimanja ljudi koji su u njima živjeli. U prošlosti je stara jezgra bila opasana visokim zidinama i u grad se moglo ući kroz 3 gradska vrata. U sredini grada se nalazi glavni gradski trg koji je u prošlosti, a i danas centar svih kulturnih i društvenih zbivanja u gradu. Na trgu se nalazi i gradska loža gdje su se u prošlosti čitali proglasi, sklapali ugovori te odvijala trgovina. Gradska loža ima i stup srama gdje su prijestupnici bili vezani i na kojem se još uvijek vide tragovi okova. U današnje vrijeme svakog jutra ispod lože možete vidjeti Cresane koji prodaju svoje lokalne domaće proizvode. Danas je Cres okrenut razvoju turizma, čiji počeci sežu u daleku 1845. godinu, što ga čini drugim mjestom s najdužom turističkom tradicijom na Jadranu. Kvarner je destinacija čiji se gosti vraćaju ponovno i ponovno.

Još daleke 1844. godine počinje povijest Hrvatskog turizma u Opatiji gradnjom vile Angioline te uskoro zatim i gradnjom prvog hotela, hotela „Kvarner“. Paralelno s turističkom afirmacijom Opatijske rivijere, teče i razvoj turizma u ostatku regije. I to prvo na otocima. Već u lipnju 1845. parobrodima iz Rijeke na Cres se iskrcava oko dvije stotine izletnika. Krajem 19. stoljeća otvoren je i prvi creski hotel Miramar. To se ujedno smatra i početkom modernog turizma na Cresu i tako Cres počinje pomalo graditi svoju turističku povijest. Svojom raznovrsnom turističkom ponudom, gastronomijom, manifestacijama, kulturnim i povijesnim spomenicima Cres se može svrstati u sam vrh hrvatskog turizma.

Beli

Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Beli je osnovan prije 4.000 godina. Na tom području pronađeni su ostatci prethistorijskih gradina i debelih suhozida a župa je osnovana prije točno 1.000 godina (1018 godina). Iliri su bili prvi za sad poznati stanovnici Belog čijih tragova ima po cijeloj Tramuntani. Naselje se najviše razvija u doba Rimskog carstva jer ovdje grade jednu od svojih utvrda za kontrolu pomorskog prolaza između Cresa i Krka. Tada se Beli zvao Caput Insulae sto znaci Glava otoka. Caput Insulae spadao je u one gradove koji su u okviru Rimskog carstva imali potpunu autonomiju i nosili naslov republike. U Belom se nalazi “Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli“. Samo jedano od mejsta u misiji koja se zove “Istražiti Cres”.

Valun

Valun je malo slikovito primorsko naselje ribara i težaka koje se smjestilo između dvije prekrasne šljunkovite plaze južno od grada Cresa. Nastao je kao luka starog naselja Bućev, čiji su ostaci nadjeni kod crkve sv. Marka. U crkvi sv. Marka pronađena je Valunska ploča iz 11. st., jedan od najstarijih glagoljskih spomenika koji se danas čuva u župnoj crkvi u Valunu. Uz crkvu sv. Marka i “Valunsku ploču” iz 11. st. zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana koji pokazuje kopije najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Lubenice

Lubenice su malo mjesto na otoku Cresu, smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. U srednjem vijeku mjesto je bilo jedno od središta arhipelaga koje je imalo geostrateški značaj. U mjestu se nalazi srednjovjekovna utvrda te ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice. Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće imaju samo brojeve od jedan do četrdeset i dva. Podno Lubenica, nalazi se plaza sv. Ivan koju je njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaza na svijetu.

 Na ovom linku ima još Cresa

A najfascinantnija je svakako Plava Grota, morska spilja koja se nalazi na rubu plaze, podno mjesta Lubenice, u stijeni te ima dva ulaza. Spilja je duga oko 20 metara i ima veliki zračni prostor. U unutrašnjosti spilje je mala šljunčana plažica. Kroz pukotine u stijenama dopire svjetlost koja čini ovu spilju posebnom i stvara poseban doživljaj igra svjetla i vode, što reflektira prekrasnu plavu boju u različitim nijansama.

Vransko jezero

U sredini otoka se nalazi Vransko jezero iz kojeg se gradovi Cres, Veli i Mali Lošinj snabdijevaju pitkom vodom. Postoje mnoge priče i legende o postanku Vranskog jezera, a najpoznatija je da je tu bilo veliko polje u vlasništvu dviju sestara od kojih je jedna bila bogata, a druga siromašna. Bogata sestra je počela otimati posjed siromašnoj pa je na nju pala božja kazna, došlo je do potresa i potopa, a ostaci njenog zamka se i danas nalaze na dnu jezera.

Belej

Mjesto Belej nalazi se točno na rubu urbanog područja Malog Lošinja, u središtu visoravni, čija se zapadna strana lagano spusta prema moru, dok istočna strana strmo pada prema moru. Stanovnici Beleja su se oduvijek bavili uzgojem ovaca, a svoje kuće su gradili na poseban način, sto je povezano s lokalnom tradicijom prirodnog kamena. Zahvaljujući sugestivnoj geometriji slagali su kamenje jedan na drugi i tako izrađivali suhe zidove (gromače). Iz Beleja vodi cesta do slikovitog, skrovitog zaljeva Koromačno, koji ostavlja
bez daha ljepotom bijele plaže, a spuštanje ovom cestom je apsolutni highlight otoka Cresa. Istražiti Cres je užitak.

Travel Advisor Hrvatska

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleMedijska kampanja „We are Europe“ ujedinila Europu kao turističku destinaciju
Next articleNekoliko razloga zašto je Samobor super ideja za vikend izlet