Travel AdvisorTravel Advisor

Istražiti Cres: još nekoliko razloga za to

Otok Cres, na samom sjeveru Jadranskog mora, jedan je od najljepših otoka u Hrvatskoj.

Istražiti Cres je izazov. Masline i vinogradi stvaraju idiličnu atmosferu na cijelom otoku, a prekrasne šume privlače ljubitelje prirode. Otok Cres privlači i ljubitelje povijesti, jer je poznato da se ovo naselje razvijalo već u kamenom i brončanom dobu. Područje Cresa je u svojoj povijesti bilo u rukama Rima i Bizanta, a Slavenski narod je također imao veliki utjecaj na karakter ovoga kraja. Vladavina Venecije i Austro-Ugarske su jako bitne epohe u povijesti otoka i zahvaljujući njima Cres danas oduševljava svojim jedinstvenim karakterom.

Grad Cres

Gradić Cres je najveće mjesto na otoku Cresu i broji oko 2500 stanovnika. Grad ćete najbolje upoznati ako počnete šetnjom kroz staru jezgru grada – uske i visoke kuće se naslanjaju jedna na drugu i čine pravi labirint uskih ulica i uličica. Na nekim pročeljima zgrada ćete naići na stare grbove koji su označavali zanimanja ljudi koji su u njima živjeli. U prošlosti je stara jezgra bila opasana visokim zidinama i u grad se moglo ući kroz 3 gradska vrata. U sredini grada se nalazi glavni gradski trg koji je u prošlosti, a i danas centar svih kulturnih i društvenih zbivanja u gradu. Na trgu se nalazi i gradska loža gdje su se u prošlosti čitali proglasi, sklapali ugovori te odvijala trgovina. Gradska loža ima i stup srama gdje su prijestupnici bili vezani i na kojem se još uvijek vide tragovi okova. U današnje vrijeme svakog jutra ispod lože možete vidjeti Cresane koji prodaju svoje lokalne domaće proizvode. Danas je Cres okrenut razvoju turizma, čiji počeci sežu u daleku 1845. godinu, što ga čini drugim mjestom s najdužom turističkom tradicijom na Jadranu. Kvarner je destinacija čiji se gosti vraćaju ponovno i ponovno.

Još daleke 1844. godine počinje povijest Hrvatskog turizma u Opatiji gradnjom vile Angioline te uskoro zatim i gradnjom prvog hotela, hotela „Kvarner“. Paralelno s turističkom afirmacijom Opatijske rivijere, teče i razvoj turizma u ostatku regije. I to prvo na otocima. Već u lipnju 1845. parobrodima iz Rijeke na Cres se iskrcava oko dvije stotine izletnika. Krajem 19. stoljeća otvoren je i prvi creski hotel Miramar. To se ujedno smatra i početkom modernog turizma na Cresu i tako Cres počinje pomalo graditi svoju turističku povijest. Svojom raznovrsnom turističkom ponudom, gastronomijom, manifestacijama, kulturnim i povijesnim spomenicima Cres se može svrstati u sam vrh hrvatskog turizma.

Beli

Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Beli je osnovan prije 4.000 godina. Na tom području pronađeni su ostatci prethistorijskih gradina i debelih suhozida a župa je osnovana prije točno 1.000 godina (1018 godina). Iliri su bili prvi za sad poznati stanovnici Belog čijih tragova ima po cijeloj Tramuntani. Naselje se najviše razvija u doba Rimskog carstva jer ovdje grade jednu od svojih utvrda za kontrolu pomorskog prolaza između Cresa i Krka. Tada se Beli zvao Caput Insulae sto znaci Glava otoka. Caput Insulae spadao je u one gradove koji su u okviru Rimskog carstva imali potpunu autonomiju i nosili naslov republike. U Belom se nalazi “Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli“. Samo jedano od mejsta u misiji koja se zove “Istražiti Cres”.

Valun

Valun je malo slikovito primorsko naselje ribara i težaka koje se smjestilo između dvije prekrasne šljunkovite plaze južno od grada Cresa. Nastao je kao luka starog naselja Bućev, čiji su ostaci nadjeni kod crkve sv. Marka. U crkvi sv. Marka pronađena je Valunska ploča iz 11. st., jedan od najstarijih glagoljskih spomenika koji se danas čuva u župnoj crkvi u Valunu. Uz crkvu sv. Marka i “Valunsku ploču” iz 11. st. zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana koji pokazuje kopije najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Lubenice

Lubenice su malo mjesto na otoku Cresu, smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. U srednjem vijeku mjesto je bilo jedno od središta arhipelaga koje je imalo geostrateški značaj. U mjestu se nalazi srednjovjekovna utvrda te ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice. Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće imaju samo brojeve od jedan do četrdeset i dva. Podno Lubenica, nalazi se plaza sv. Ivan koju je njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaza na svijetu.

 Na ovom linku ima još Cresa

A najfascinantnija je svakako Plava Grota, morska spilja koja se nalazi na rubu plaze, podno mjesta Lubenice, u stijeni te ima dva ulaza. Spilja je duga oko 20 metara i ima veliki zračni prostor. U unutrašnjosti spilje je mala šljunčana plažica. Kroz pukotine u stijenama dopire svjetlost koja čini ovu spilju posebnom i stvara poseban doživljaj igra svjetla i vode, što reflektira prekrasnu plavu boju u različitim nijansama.

Vransko jezero

U sredini otoka se nalazi Vransko jezero iz kojeg se gradovi Cres, Veli i Mali Lošinj snabdijevaju pitkom vodom. Postoje mnoge priče i legende o postanku Vranskog jezera, a najpoznatija je da je tu bilo veliko polje u vlasništvu dviju sestara od kojih je jedna bila bogata, a druga siromašna. Bogata sestra je počela otimati posjed siromašnoj pa je na nju pala božja kazna, došlo je do potresa i potopa, a ostaci njenog zamka se i danas nalaze na dnu jezera.

Belej

Mjesto Belej nalazi se točno na rubu urbanog područja Malog Lošinja, u središtu visoravni, čija se zapadna strana lagano spusta prema moru, dok istočna strana strmo pada prema moru. Stanovnici Beleja su se oduvijek bavili uzgojem ovaca, a svoje kuće su gradili na poseban način, sto je povezano s lokalnom tradicijom prirodnog kamena. Zahvaljujući sugestivnoj geometriji slagali su kamenje jedan na drugi i tako izrađivali suhe zidove (gromače). Iz Beleja vodi cesta do slikovitog, skrovitog zaljeva Koromačno, koji ostavlja
bez daha ljepotom bijele plaže, a spuštanje ovom cestom je apsolutni highlight otoka Cresa. Istražiti Cres je užitak.

Travel Advisor Hrvatska

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleCafé de Flore je kultna kavana u kojoj u Parizu treba popiti kavu
Next articleNekoliko razloga zašto je Samobor super ideja za vikend izlet