Izumi koji su promijenili svijet putovanja zauvijek: Velika djela znanstvenika i izumitelja

Autor članka:
Podijeli:

Koji su to izumi koji su promijenili svijet? Među njima su sigurno stvari poput vatre, interneta, automobila, aviona i pametnih telefona. No, mi nećemo puno pričati o izumima koji su promijenili svijet općenito. Više ćemo pričati o onima koji su promijenili svijet putovanja, za nas jednu od bitnijih stavki života, zauvijek. Bez ovih velikih djela znanstvenika i izumitelja bi moderno putovanje bilo nezamislivo.

Izumi koji su promijenili svijet:

Atlas

Gerardus Mercator, kartograf, je u šesnaestom stoljeću počeo upotrebljavati riječ Atlas za knjigu mapa. U to doba je izrada atlasa bila skupni posao matematičara, astronoma, kartografa i umjetnika (morska čudovišta u oceanima).

atlas

Karte su bilo vrlo skupe, a pomorske nacije poput Španjolske i Portugala su ih čuvale kao nešto najvrjednije tako da su bile omiljeni plijen gusara. Često su se namjerno izrađivale krive karte kako bi navele suparnike na krivi put. Karte su mnogima i danas prvi korak pri planiranju novog putovanja. No ne samo to, bez tih starih mapa i merkatorske projekcije, GPS nikada ne bi bio moguć.

Kreme za sunčanje

Stari Egipćani, drevni Kinezi, Grci, Rimljani su se zgražali izlaganju lica ili, ne daj bože, tijela suncu. Potamnjela put je bila odlika seljaka i robova koji su morali raditi na poljima. Blijeda boja kože je označavala status plemstva. U srednjovjekovnoj Engleskoj su se nosile maske kako sunce ne bi položilo svoje zrake na blijedu put dvorskih dama.

krema za sunčanje

Dolaskom industrijske revolucije kada su se seljaci transformirali u radnike, prestali raditi vani i preselili se u zagušljive i mračne tvornice, sunčanje dolazi u modu. Od tada brončani ten označava one koji imaju godišnji odmor ili ne moraju raditi. Tek 1929. su dizajnirane prve sunčane naočale za šetnje po Atlantic Cityu, a 1936. je kompanija L’Oreal lansirala prvu kremu za sunčanje, Danas je to posao u kojem se okreću milijarde.

Cjepivo

Putovanja su idealan način za pokupiti egzotične boleštine. Preko devedeset posto lokalnog stanovništva pred Kolumbovske Amerike je bilo potpuno nespremno imunološki na dolazak osvajača. Oboljelo je i umrlo od različitih boleština koje su sa sobom donijeli španjolski konkvistadori.

cjepivo

U Europi je tek 1721. Lady Montague, supruga britanskog ambasadora na Otomanskom dvoru predstavila pracjepivo zapadu. Danas se cijepljenjem sprečava mogućnost zaraze u najopasnijim područjima svijeta i nikada do sada medicina nije pružala toliko zaštite pred nekim od najsmrtonosnijih bolesti.

Bikini

Na udaljenim Marshallovim otocima postoji mali atol Bikini. Nakon rata 1946., godine je taj mali atol postao poznat po testiranjima nuklearnih bombi. Toga ljeta na vrhuncu sezone u Cannesu se pojaviše male krpice povezane špagicom. Bikini je rođen na užas puritanaca kojima je i kostim Esther Williams nalik na atletski dres bio izvan pojma o ćudoređu.

bikini

Pravi proboj u svijet mode je doživio osam godina kasnije kada ga je režiser Roger Vadim poklonio tada nepoznatoj starleti Brigitte Bardot poslavši je na sunčanje na Rivijeru u St.Tropez. Monokini je dizajniran kasnije i to u Austriji šezdeset i četvrte no nikada nije doživio slavu svog oskudnog prethodnika.

Fotoaparat

Od davnina kada su pećinski praljudi umočili prst u prah pomiješan bojom i na zidu nacrtali prizore iz lova na mamute, ljudska bića žele zabilježiti ono što su vidjeli. Kasnije su kroz stoljeća slikari bili glavne zvijezde. Tek je izum fotoaparata demokratizirao bilježenje trenutka i napravio umjetnike od sviju nas.

žena koristi fotoaparat

Prva fiksirana fotografija je nastala iz camere obscure tek 1827. god. Postupak je mnogo puta poboljšavan pa su krajem stoljeća putnici već donosili prve dagerotipe (po imenu Daguerre, slikaru koji je najviše radio na procesu) s putovanja po Egiptu. George Eastman, koji je izumio prvi film, a kasnije i foto aparat za masovno tržište je početkom prošlog stoljeća lansirao reklamni slogan : « Vi fotografirajte, a mi ćemo učiniti ostalo ». Danas su samo umjetnici nasljednici Kodak frikova. U doba potpune povezanosti procjena je da se dnevno podigne na društvene mreže oko 1.8 milijardi fotografija dnevno.

Svi ovi izumi koji su promijenili svijet, nisu samo promijenili način na koji putujemo, nego načine na koje razmišljamo, dijelimo stvari s drugima i živimo. Zato trebamo biti zahvalni što živimo u dobu nakon svih ovih velikih znanstvenika i izumitelja koji su nam to omogućili.

Nove objave