Janjetina i vino 

Autor članka:
Podijeli:

Uskrsni stol  – janjetina i vino

 

Janjetina! A vino?  Često ukrašava obiteljske stolove u doba slavlja, a može je se nazvati i „službenim“ uskrsnim jelom. Meso je to s puno karaktera i njegovi izraženi okusi nježno i trajno zavode nepce. Za one koje/koji ga vole – ukusno janjeće meso nema premca. Koji dio najviše volite? Plećku, rebarca ili kotlete? Kotleti su nadaleko poznati po svojoj mekoći i finoj teksturi. Koje vino otvoriti da se idealno spoji s ovim sočnim jelom?

janjetina i vino

Dobar francuski crnjak?

Ne bojte se uzeti jače crno/crveno vino! – preporučuju francuski sommelieri. Jaki okus janjetine neće pokleknuti pred vinom punoga tijela. Osim toga, pečeni kotlet kupa se u svom sočnom soku koji raznježi tanine i donosi ravnotežu jelu. Potražimo strukturirana, duboka, bogata vina: naći ćemo ih u Bordeauxu na apelacijama Saint-Estèphe – Médoc, i – u apelaciji Pauillac. Znate li da je janjetina iz Pauillaca vrlo poznata u Francuskoj i vina iz te regije savršeno je prate. Ako više volite Rhonu, tu je Cornas ili Côte-Rôtie. Ljubitelji syraha ovdje također neće pogriješiti – naći će svoj savršeni par!

Dobar hrvatski crnjak!

crnjak

Hrvatska crvena vina također lijepo prate janjetinu – ako krenemo od regije gdje je janjetina najpoznatija – creska, krčka, paška – onda je izbor jednostavan, uz nju ću svakako odabrati naš izvorni kvarnerski sansigot, Dobrinčić ili Katunar, vino srednjega tijela, lijepe aromatike, ugodne trajnosti – i primorskoga karaktera koji je uz janjetinu idealan regionalni spoj. Ako pokušam kopirati Francuze, moj izbor bi bio ipak mekši merlot – erdutski Brzica ili iločki Buhač su prvi koje bih izabrala, ako bih se odlučila na cabernet sauvignon, istarski Poletti je moj prvi izbor – a za syrah bih isto ostala u Istri – Degrassijev me osvojio na prvu. Putem prema jugu, izbor plavaca je doista impozantan! Uz janjetinu bih ipak spojila one nježnije strukture, s notom elegancije a ti su s Hvara (Pavičić, Tomić) ili Komarne (Rizman, Volarević).

Carić

Naravno, ovisi i o prilozima, začinima, dodatcima – vjerujem da bi se i svaki jači plavac mali snašao uz svoj uskrsni recept za janjetinu koji bi obilovao mediteranskim začinima, zanimljivim umacima – te tako zaoblio i smekšao tanine i južna, većinom jaka i alkoholna vina. Ako volite cuvée, tu je moj favorit – hvarski Jubo’v Carić (spoj plavca malog, cabernet sauvignona, merlota i syraha) te poseban i (još) neotkriven dragulj vrgoračkog vinogorja Brankić Govorko, spoj plavine, plavca malog uz malo vranca.

Mediteranski ili dalmatinski rosé, zašto ne?

rose i janjetina

Zanimljiva je opcija, a preporučuju je i Francuzi, odmaknuti se od tradicionalnoga – i uz tople, proljetne sunčane dane uz uskrsnu janjetinu poslužiti rosé. Janjeći kotleti s češnjakom ili janjetina na mediteranski (recept iz Nice sa tikvicama, rajčicama, paprikama, timijanom) zanimljivi su francuski recepti uz strukturirane rosée iz najpoznatijih apelacija Bandol i Tavel. Hrvatska ružičasta vina s juga također su karakterna, posebice od izvornih sorti – zanimljiva je srednja Dalmacija sa sortama plavina i lasina (Sladić), južniji roséi od plavca malog (Deak) ili od tribidraga/zinfandela (Kairos) imaju lijepo tijelo za janjetinu. Od kontinentalnih svakako kušajte rosé od frankovke – Orahovica i Feravino su izvrsna vrijednost za novac!

rebarca

Foto: Julio Frangen

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave