Top 8 jesenskih izleta u prirodu

Autor članka:
Podijeli:

Ideje za jednodnevni izlet: Top 8 jesenskih izleta u prirodu – Hrvatska

Jednodnevni izleti u prirodu koje ne smijete propustiti! Donosimo vam naših TOP 8 jesenskih izleta u Hrvatskoj, a inspirirala nas je Facebook grupa „Savjetnik za putovanja“ sa svojim prijedlozima. Svaki dio Hrvatske krije nešto posebno i vrijedno posjete. U nastavku pročitajte koji su nam jesenski izleti na listi želja.

1. SLUNJČICA: Hiking staza do izvora

Sve nas je očarala staza do izvora Slunjčice, a znamo da će i vama biti na listi želja za izlet u prirodi. Nedaleko od Rastoka, smjestila se staza do izvora Slunjčice. Izvor je u obliku malog jezerca koje se nalazi 5 kilometara južno od Slunja na 240 metara nadmorske visine.

Krenite u šetnju laganom stazom koju prati rijeka Slunjčica, a ona započinje od mjesta “Moćanov most” tik ispod starog grada Slovin (par stotina metara od Rastoka). Za šetnju ćete izdvojiti otprilike 2,5 sata, a duž staze (gotovo na svih 7,4 km) puno je klupica i mjesta za odmaranje.

Više fotografija i informacija o izletu pročitajte OVDJE.

2. JEDNODNEVNI IZLET – VRBOVSKO: Kanjon Kamačnik

Pronašli smo još jedan “must see” biser Hrvatske, a nalazi se u Gorskom Kotaru. Kanjon Kamačnik urezao se u masivu Velike Kapele, a okružit će vas najljepšim prizorima prirode u jesen. Na samo stotinjak metara od željezničke stanice u Vrbovskom, ulaznicu kupujete u drvenoj kućici koja se nalazi tik iza restorana.

Cijela Kamačnik staza (6,4 km u oba smjera) praćena je drvenim putićima i mostovima, a žuto lišće sakrit će jesenje plodove i otkriti vam kontrast boja koji opušta u samo jednom pogledu. Prošećite se u šumi bukve, smreke i jele, pratite tok rijeke i odmorite se na drvenim klupicama. Ponesite gtx tenisice ili gojzerice jer staza u ovom periodu zna biti dosta skliska!

Više fotografija i informacija o izletu do kanjona Kamačnik pročitajte OVDJE.

Upoznaj jesen u Hrvatskoj
Upoznaj Hrvatsku

 

3. IZLET U ISTRU: Selo Kotli

Zamjenu za „Pamukkale“ u Turskoj našli smo u Istri. Selo Kotli, iako je napušteno već 40 godina, vrvi zaljubljenicima u prirodu tokom cijele godine. Ovo malo selo u Istri je zahvaljujući rijeci Mirni, koja je stvorila kotle, dobilo naziv Kotli ili Kotle. Rijeka Mirna stvorila je „prirodne bazene“ u kojima se možete kupati ili točati noge, a prizor sa rustikalne terase konobe Kotlić je nevjerojatan. Imajte na umu da ako dugo nema kiše, kotli znaju presušiti pa se onda tamo kupaju samo punoglavci. Mnogi prolaze ovdje u sklopu rute pod nazivom „Staza sedam slapova“ koja je vrlo popularna, a iz Zagreba će vam trebati 2.5 sata vožnje autom.

Više fotografija i informacija o izletu u selo Kotli pročitajte OVDJE.

4. JEDNODNEVNI IZLET NA PLITVICE: Nacionalni park Plitvička jezera

I ptice na grani znaju za ovaj prirodni fenomen. Zasluženo je proglašen prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj i dobitnik međunarodnog priznanja, odnosno član je liste UNESCO-ovog Popisa svjetske baštine.

Plitvice lakes
Izvor: Unsplash

Boje koje su ukrasile Plitvice ovu jesen, ostavile su nas bez daha. Po dolasku u park, na drvenoj ploči možete odabrati jednu od ruta. Za amatere, kao što smo mi, predlažemo rutu B koja kreće od ulaza 1, a identična ruta postoji i od ulaza 2. Šetnja traje otprilike 3-4 sata, ovisno koliko brzo hodate, a vidjet ćete Veliki slap (najpopularnije mjesto na Plitvicama), Donja jezera, jezero Kozjak, panoramu na Plitvice… Nemojte propustiti vožnju elektrobrodom po jezeru Kozjak, kao ni veslanje u drvenim čamcima koje možete iznajmiti za 50 kuna (do 1. studenog).

Veliki plus za vlasnike pasa jest što su i oni dobrodošli u NP Plitvice, a vi se samo pobrinite da ulaznicu kupite online dan prije dolaska.

Više fotografija i informacija o izletu u NP Plitvička jezera pročitajte OVDJE.

5. IZLET U „MALE PLITVICE“: Rastoke

Nedaleko od Nacionalnog parka Plitvička jezera, smjestile su se Rastoke. Sigurni smo da su svi, bar jednom, na putu prema obali prošli kroz grad Slunj i Rastoke.

Rastoke Waterfalls
Izvor: Unsplash

Rastoke su idealno mjesto za izlet u prirodu, a lijepo je u svako godišnje doba. Oduševit će vas sklad prirode i ljudske ruke jer se, u zadnjih nekoliko godina, obnovilo mnoštvo kuća i mlinova. Mjesto se u potpunosti okrenulo turizmu, stoga vam sigurno neće biti dosadno. Predlažemo da okrijepu potražite u konobi „Pod rastočkim krovom“, a na imanju možete vidjeti i špilju, etno muzej, suvenirnicu… Kažu da slika govori više od tisuću riječi, a mi se u potpunosti slažemo.

6. KRATKI IZLET U OKOLICI ZAGREBA: Novi Dvori Zaprešić i dvorac Lužnica

Kao svoju rezidenciju i posljednju adresu, ban Josip Jelačić odabrao je Zaprešić. Prije njega, vlasnici dvora bili su brojni grofovi i vlastelini, a ban je imanje kupio od grofova Erdödy za 175.000 srebrnih forinti.

Novi Dvori Zaprešić
© Upoznaj Hrvatsku

Novi Dvori nalaze se na samo 25 minuta vožnje autom iz Zagreba, a idealno je mjesto za šetnju alejom kestena kroz šljunčanu stazu, uz cvrkut ptica i miris prirode. Livada dvora je predivna, a na njoj se nalaze neogotička kapelica, grobnica obitelji Jelačić, stari objekt za preradu žita, muzej Matija Skurjeni, turističko-informativni centar i golf tereni.

Nedaleko od Novih Dvora, na samo par minuta udaljenosti, smjestio se barokni dvorac Lužnica. Vlasnice ovog spomenika parkovne arhitekture su vrijedne sestre milosrdnice koje su ga otkupile kako bi napravile mjesta umirovljenim sestrama.

Prošećite se engleskim perivojom u sklopu kojeg je jezero, šumarci i dugačke šetnice, a u duhu pravog romantično-duhovnog dvorca, naći ćete brojne klupe, stolove i sjenice za opuštanje.

Više fotografija i informacija o izletu u Nove Dvore pročitajte OVDJE, a za informacije o dvorcu Lužnica kliknite OVDJE.

7. IZLET NA VELEBIT: Premužićeva staza

Premužićeva staza smatra se biserom graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj zbog svoje kvalitetne gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš. Premužićeva staza je umjereno zahtjevna, ali nećete požaliti.

To je planinarski put dug 57 kilometara koji prolazi dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita i vodi vas kroz UNESCO-ovu svjetsku baštinu, Hajdučke i Rožanske kukove, najnepristupačnije dijelove sjevernog Velebita.

Stazu započinjete od Planinarskog doma Zavižan, preko Rossijeve kolibe, do Planinarskog doma Alan. Sigurno nećete proći svih 57 kilometara, a mi predlažemo da prođete prvih 16 km od planinarskog doma Zavižan do doma Alan. Staza je više pješačka nego planinarska i trebati će vam udobne planinarske tenisice, višeslojna odjeća, kabanica, hrana, piće i mobitel s punom baterijom.

Više fotografija i informacija o izletu pročitajte OVDJE.

8. IZLET U ZAGORJE: Dvorac Trakošćan

Dvorac Trakošćan je jedan od onih dvoraca za koje smo sigurni da svi znaju. Jedan od najboljih i najpriznatijih svjetskih turističkih magazina „Conde Nast Traveler“ svrstao ga je među 12 najljepših dvoraca u Europi.

Park, ispod kojeg hlapi jezerce, krije među najljepšim pogledima u Hrvatskoj, ali i najljepšim šetnicama. Ako vas stvarno zanima povijest, nemojte propustiti posjetiti i muzej sačinjen od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i brojnih drugih povijesnih predmeta.

Dvorac Trakošćan
© Vlado Šestan

Ono što morate posjetiti je i poučna staza “Put vila” kojom ćete uz 20 poučnih točaka otkriti prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolice. Za otprilike pet kilometara, trebat će vam dva sata lagane šetnje, a predah možete potražiti u ribarskoj kućici.

Više fotografija i infomormacija o dvorcu Trakošćan možete vidjeti OVDJE.

Posjetite stranicu Upoznaj Hrvatsku.
Instagram – Upoznaj Hrvatsku
Facebook – Upoznaj Hrvatsku

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu:
Vodič po najljepšim skijalištima,
Savjetnik za putovanja Travel Advisor,
Savjetnik za putovanja Europom i
Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave