Kada i gdje putuju penzioneri?

Autor članka:
Podijeli:

Penzionera i starijih osoba od 65 godina u Europi ima oko 20%

Ovisno o zemlji i standardu, ta dobna skupina dosta putuje, uglavnom bvan glavne sezone jer ih ne zanima kupanje i ležaje na plažama u gužvi. Postoje agencije koje su specijalizirane za putovanja penzionera. Neke Mediteranske zemlje su to odavno prepoznale pa već dugo nude posebne programe za duži ostanak zimi. Hrvatska, naravno, kao i sa svim drugim kasni najmanje desetljeće. Za to vrijeme strani gosti uživaju u drugim zemljama.

penzioneri putuju

Penzioneri u Europi imaju različite interese kada au u pitanju putovanja

Njihovi izbori destinacija često ovise o proračunu, zdravstvenom stanju, interesima i osobnim željama. Mnogi  vole putovati u tople destinacije kako bi izbjegli hladnu klimu tijekom zimskih mjeseci. U Europi su to obale Mediterana te otoci. Destinacije južne Europe poput Španjolske, Italije ili Portugala. Ove zemlje imaju razvijenu infrastrukturu i “long stay” ponude za goste koji ostaju i po nekoliko mjeseci.

Najposjećenije regije u Europi su:

Španjolska

Alicante
Alicante

Costa del Sol u pokrajini Andaluziji, poznata je po blagoj klimi, prekrasnim plažama i bogatoj kulturnoj baštini. Gradovi poput Malage, Marbelle i Torremolinosa popularni su među penzionerima.
Costa Blanca: Ova obala također uživa u blagoj klimi i nudi brojne plaže, golf terene i živopisna sela. Gradovi poput Alicantea, Benidorma i Denije su najpopularniji među penzionerima iz Engleske.
Kanarski otoci su arhipelag u Atlantskom oceanu. Najveći otoci su Tenerife, Gran Canarija, Lanzarote i Fuerteventura. Poznat su po prirodnoj ljepoti, vulkanskim plažama i povoljnoj klimi tijekom cijele godine, što ih čini privlačnim odredištem.

Francuska

Menton
Menton

Regija Provansa poznata je po svojim slikovitim krajolicima, mirisnim lavandom, maslinicima, vinogradima i srednjovjekovnim gradovima poput Aix-en-Provencea, Avignona i Arlesa. Penzioneri često uživaju u istraživanju ovog pastoralnog područja. Naročito Amerikanci ostaju po nekoliko mjeseci. Uče kuhati, upoznaju vina, a nauče i pokoju francusku riječ.
Côte d’Azur je obala na jugoistoku Francuske. Privlači  zbog svojih prekrasnih plaža, sunčanog vremena, luksuznih ljetovališta poput Nice, Cannesa i Saint-Tropeza, kao i šarma tradicionalnih mediteranskih sela. Idealno mjesto za spoj kulture i ugodne klime zimi.

Portugal

penzioneri putuju
Tavira

Algarve je regija na jugu Portugala poznata je po svojim prekrasnim plažama, toplom sredozemnom klimom i spektakularnim pejzažima. Gradovi poput Faro, Albufeira i Lagos nude razne aktivnosti poput golfa, šetnji te istraživanja obližnjih plaža, špilja i brda. Bogata gastronomska scena i ugodne cijene privlače mnoge goste na dulji boravak zimi.

 

Turska

penzioneri putuju
Egejska obala je vrlo popularna među Njemačkim penzionerima zimi. Slikovita sela, antičke ruševine i ukusna mediteranska kuhinja su pravi magnet za duži boravak. Gradovi poput Bodruma, Kuşadasıja i Çeşmea popularni su zbog svoje opuštajuće atmosfere i raznolikih aktivnosti.
Druga popularna regija je okolica Antalije zbog brojnih hotelskih naselja i dvadesetak golf terena.

Krstarenja su popularan oblik putovanja

Penzioneri ih vole zbog udobnosti, raznolikosti destinacija i mogućnosti da se upoznaju s novim mjestima bez potrebe za stalnim pakiranjem i premještanjem hotela. Postoje mnoge kompanije sa programima koji su posebno prilagođeni potrebama penzionera, nudeći razne pogodnosti i aktivnosti koje odgovaraju njihovim interesima. Brodovi nude luksuzne kabine, bogate obroke, bazene, spa centre, teretane i druge pogodnosti koje omogućuju penzionerima opuštanje i uživanje u putovanju. Krstarenja pružaju priliku za upoznavanje novih ljudi i druženje s drugim putnicima, što može biti posebno važno za penzionere koji putuju sami ili žele proširiti svoj društveni krug. U Europi su krstarenje Mediteranom ili rijekama poput Dunava i Rajne među najatraktivnijim.

Hrvatska agencija koja orginira grupna putovanja na krstarenja je Globtozr event.

MSC Lirica Summer 2020 | MSC Cruises

Grupno krstarenje do grčkih otoka – Mykonos i Santorini – MSC Lirica

 

Ova dobna skupina ima dosta vremena i fleksibilna je s datumima. Manje ih zanimaju vikendi pa na kraće izlete idu od ponedjeljka do petka što ih čini zanimljivim gostima.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

La dolce vita di Roma

Koje su europske prijestolnice kulture u 2024. godini?

Nove objave