10 najboljih gradskih plaža zbog kojih se ide na urbano ljetovanje

Autor članka:
Podijeli:

 

Gradovi u koje se ide na “more”

Najljepše gradske plaže su popularne među turistima. Nije svima do osame otočkih uvala. Duge pješčane plaže, palme, koktelčići…sve to imaju i neki gradovi. Razlika je u tome da je možda malo više ljudi, ali je svakako manje dosadno. Neki gradovi su doslovno blagoslovljeni s plažama pa pogledajmo koji su.

Najljepše gradske plaže koje sam izabrao iz osobnog iskustva:

Nica

Gradska plaža u Nici na Azurnoj obali
Azurna obala je pojam mondenog turizma. Nica je najveći grad te regije. Iako je prvi dojam da je Nica milijunski velegrad, plaže su duge I relativno prazne. Azurna boja mediteranskog mora oplakuje dugi zaljev duž kojeg je poznata Promenade des Anglais. Plaža se mijenja iz pješčane u šljunčanu I svatko za sebe može naći svoje mjesto pod sunce. U Samom centru ili dalje prema Antibesu. U okolici Nice se nalaze brojna mondena ljetovališta: Monte Carlo, Cap Ferrat, Antibes, Juan les Pins, Cannes, a ni talijanski San Remo nije daleko.

Barcelona

Najljepše gradske plaže
Jedan od najljepših gradova na svijetu to nije samo zbog Gaudija I arhitekture nego I zbog plaza. Na ugodu stanovnicima I posjtetiljima u ljetnim mjesecima su gradske plaže središte ležernog života po kojemu je Barcelona poznata. Pješčane plaže su duge kilometrima od grada na obje strane. Što dalje od grada su plaže manje posjećene I ljepše. Na mnogim mjestima se mogu posjetiti kafići I riblji restorani. Četvrt Barceloneta je smještena uz gradsku plažu. U nastavku je Platja Bogatell, a nedaleko Badalona.

Tel Aviv, Izrael

gradska plaža Tel Aviv
Moderni grad na južnoj obali Mediterana vrvi životom I zabavom. Plaže su sastavni dio života I mnogi stanovnici I njihovi posjetioci na njima provide dio dana. Zbog ugodne klime su dobre veći dio godine nego one u Europi. Najpoznatije su Jerusalem, Frishman I Metsitsim Beach. Za mnoge je najljepša plaza Tel Baruch. Tel Avivi je poznat po noćnom životu I barovima uz plaže koje su najveća atrakcija ovog grada.

Los Angeles

Pješčana plaža na rubu grada
Ovaj grad ili bolje rečeno konglomerat od stotinjak gradova leži na pacifičkim plažama koje mu čine zapadnu granicu. Plaže koje spadaju u grad su Venice I Long Beach. Ostale poznate plaže su defacto samostalni gradovi kao primjerice Malibu, Santa Monica, Manhattan, Redondo, Sunset, Huntington, mondeni Newport I Laguna Beach. Plaže su spojene I duge stotinjak kilometara. Prekinute su samo na sredini oko San Pedra I luke Long Beach. Život na plaži je dio života stanovnika Kalifornije.

San Diego

Najljepše gradske plaže
Najjužniji kalifornijski grad se proteže do same granice s Meksikom. Gradići na sjevernoj strain su poznata obitavališta više srednje klase pa se cijene kuća uz Pacifik kreču u desecima milijuna dolara. Carlsbad, Del Mar I La Jolla su najpoznatiji. U samom gradu su najpopularnije plaže Mission Beach I Mission Bay. U jednom dijelu zaljeva se nalazi Sea World. Južno od centra je otok Coronado s dugim pješčanim plažama te Imperial Beach sve do granice s Meksikom I gradom Tijuana.

Miami

Plaža Miami Beach, Florida
Još jedan američki grad koji leži na dugim pješčanim plažama. Najpoznatiji dio grada je Miami Beach I South Beach u kojem se nalazi Ocean Dr. poznata ulica iz mnogih filmova. S jedne strane park I plaza, a s druge mondeni hoteli, restorani I klubovi. Sve ono što se zamisli kad se spomene Miami je ova ulica. Sjeverno od grada je stotine kilometara duga pješčana plaza uz koju su se smjestili mnogi gradovi od kojih su najpoznatiji Hollywood, Fort Lauderdale, Palm Beach, Daytona I mnogi drugi. Miami I Florida su bijeg bolje stojećih američkih penzionera zimi, ali I prebjega s Kube što ovaj grad čini vrlo živopisnim miksom kultura.

Sidney

Bondi Beach u Sidneyu
Jedan od najljepših novih gradova na svijetu je svakako Sidney. Smješten u mnogim zaljevima na ušćima rijeka. Poznate plaže Coogee, Cronulla, Freshwater, Silver te mnoge druge, a posebno Bondi I Manly Beach čine ovaj grad jednim od najboljih gradova za život na svijetu. Pijesak, surfing, možda pokoji morski pas I meduza, kayaking, pa opet pijesak, beach bar…zvuči primamljivo. Kupanje, vrhunska zabava I lijep grad pun atrakcija.

Rio de Janeiro

Na plaži u Riu je uvijek puno ljudi
Svi gore navedeni gradovi su lijepi na svoj način, no neprikosnoveni šampion je Rio. Copacabana, Ipanema, Leblon, Botafogo I još mnoge druge plaže su središte života ovog grada. Tu su se učili nogometu poznati igrači, odbojkašice na pijesku, središte su culture zdravog života pa se rijetko gdje na svijetu može vidjeti toliko dobro građenih ljudi kao u Riju. Avenida Atlantica duž Cope je lokacija s prestižnim hotelima I restoranima. Novi dio grada Barra de Tijuca uz Av.Lucio Costa je također “sama plaža”.

Singapore

Singapore ima plaže na otoku Sentosa
Azijski gradovi rijetko žive u suglasju s morem I plažama. Ovaj grad, jedan od najmodernijih na svijetu je drugačiji zato što je na otoku. Veličina otoka je nešto manje nego dvostruka od našeg Krka, ali s gotovo pet milijuna stanovnika. Najljepše plaže su na otočiću Sentosa koji je žičarom I mostom spojen s glavnim otokom. Tu se nalaze plaže pravog tropskog ugođaja Siloso, Palawan I Tanjojng. Grad kojeg treba posjetiti jer nema sličnog na svijetu.

Cape Town

Najljepše gradske plaže
Kad me pitaju koji mi se grad najviše sviđa na svijetu onda bi to mogao biti Cape Town. Ima skoro sve što volim na jednom mjestu. Bogata vinorodna područja u zaleđu, Dramatično lijepu prirodu planina, plaza I poluotoka. Duboke zaljeve s pješčanim plažama I bogat životinjski svijet. Kad tome dodamo odličnu hranu I poseban miks kultura iz raznih dijelova Afrike I svijeta dobijemo dobitnu kombinaciju. Plaže možda nisu za pacanje u moru jer je ocean hladan, no to ne smeta lokalcima da se kupaju, surfaju I bježe pred morskim psima. Najbolje su Sea Point, Clifton I Camps Bay južno od grada na putu prema rtu Dobre nade.

Imao sam sreću pa sam boravio u svim navedenim gradovima. Svi imaju najljepše gradske plaže. Svi su fantastični I u svakom bi mogao živjeti. Ima i drugih. Sigurno će netko navesti druge gradove, no meni su ovi najljepši. Ipak, kad bi morao birati samo jedan onda bi to to bila Nica jer Europa je ipak Europa.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Nove objave