Travel AdvisorTravel Advisor

Je li ovo najatraktivnija regija Turske

Najatraktivnija regija Turske

 

U Cappadociji sam bila već dva puta. Prvi put sam se potpuno zaljubila u tu pokrajinu u središnjoj Turskoj…Naravno, vratili smo se opet. I to po zimi.
Išli smo autom iz Ankare i to je put od nekih 3,5 do 4 sata. Uživali smo u vožnji jer tako zapravo vidiš zabačenije dijelove Turske koje inače ne bi. U bilo koje doba godine ova najatraktivnija regija Turske nudi drugačiji doživljaj.

Ali realno, najlakši način za doći do tamo je avionom iz Istanbula. Leti se do Nevşehira, glavnog grada pokrajine. Tamo se hvata autobus ili shuttle koji vas odbaci do finalne destinacije. To je u većini slučajeva Göreme (UNESCO baština od 1985).

Göreme

Göreme je cukreni mali gradić od svega 2,500 stanovnika. Krajolik vulkanskih stijena, vilinskih dimnjaka i jako puno pećina čine ga magičnim.
Hotela i pansiona ima nebrojeno mnogo. Većina njih ima sobe u pravim pećinama, cijene su povoljne i sve unutar soba je uređeno u lokalnom stilu. Ponuda hrane je raznovrsna, šarolika, baš onako u turskom stilu. U većini hotela za jako povoljnu cijenu sobe dobijete i doručak. A svaki turski doručak izaziva sreću. Pogotovo jer je njihova kultura doručka nešto što mi nemamo. Pod normalno je da je obilan, raznovrstan i zasitan.

Cappadocia zimi je izrazito hladna, barem je bila u to vrijeme kada smo mi išli. Temperatura se spustila i do -13. Tako da za one zimogroznije, zimski period možda i nije najsretnije razdoblje. Iako, ja bih ponovila takav odlazak. Sve bude obavijeno nekom neopisivom ljepotom, kao da snijeg i pahulje dodatno pridodaju atmosferi magije i neke ugodne sjete.

Let balonom

Let balonom je nešto što ne želite propustiti kada ste u Cappadociji. Iako se cijene kreću od 120 do 150 eura po osobi. Buđenje za let je oko 4 ujutro i po vas dođe shuttle, ukrcaj je ispred hotela. Let traje šezdesetak minuta i kada ste u balonu, bude vam još hladnije nego na zemlji. Toplo preporučujem da se zabundate koliko god možete.

Bez obzira na cijenu, zimu i gužvu u balonu (petnaestak i više ljudi), iskustvo je neopisivo. Polagano dizanje balona dovede do željene visine, a zapravo ni ne shvatite kako, jer je uspon toliko neprimjetno lagodan. A onda taj osjećaj lebdenja dok se sunce i ostalih nebrojeno mnogo balona dižu u isto vrijeme.
Za mene je to jedan od onih trenutaka koje ću pamtiti zauvijek. Ljepota se riječima ne može dočarati.

Ako se ipak odlučite da nećete iskustvo leta, postoji mjesto u Göremeu, malo viša točka iznad grada, na koju se isplati popeti oko pola 5, 5 ujutro te barem vidjeti balone kako se dižu. Tu informaciju uvijek možete provjeriti s osobljem hotela ili pansiona i oni će vas uputiti kamo da idete.

Ture po okolici

Kada dođete u Göreme, najbolje je posjetiti lokalne vodiče i dogovoriti s njima turu/e na koje ćete ići. Tura ima nekoliko i teško da ćete sami uspjeti vidjeti sve bez prijevoznog sredstva. U turu je uključen i ručak u lokalnom restoranu, a cijena je povoljna. Jedna tura traje oko 5 sati i zbilja se isplati. Mi smo imali sreću što smo bili s autom, tako da smo obilazili sve u vlastitom aranžmanu.
Neke od znamenitosti meni drage su:

1. Göreme Open-Air Museum
2. Kaymakli Underground City
3. Eski Gümüsler Monastery
4. Hacibektas
5. Uçhisar
6. Ihlara Valley

Moja preporuka je da dobro proučite što bi voljeli vidjeti u Cappadociji. Ima dosta toga, a s druge strane možete sve pogledati ako se dobro organizirate. Optimalan ostanak je do 5 dana, mislim da nema potrebe za dulje, jer je to na kraju dana mala pokrajina.


Tips and Tricks

Hrana
Što više toga možete probati, probajte! Turci općenito imaju nevjerojatnu hranu gdje god da dođeš pa tako i u Cappadociji.

Cjenkanje
Cjenkajte se kad god stignete, pogotovo vrijedi za kupnju suvenira. To skoro pa bude zabavno i na to su navikli. U većini slučajeva ćete uspjeti spustiti cijenu. One koje je možda sram cjenkati se, nek vas ne bude, meni se ponekad čini kao da je i očekivano.

Salep
Kada dođete u kafić ili restoran, prvo pitajte imaju li salep. Taj napitak, malo je reći, obožavam. Salep je prah proizveden iz gomolja nekoliko vrsta roda orhideja. Premljac je!

Raki
Raki je piće vrlo popularno u Turskoj. Njima je to nešto kao nama rakija. Pije se s vodom, ima anisa u sebi, tako da je okus intenzivan. Meni osobno mljac!


Cappadocia Home Cooking

Jedna od stvari koje nećete naći u brošurama o Cappadociji je lokalni restoran koji se zove Cappadocia Home Cooking. Hrana je im nevjerojatno dobra, sprema ju majka vlasnika restorana (starija bakica), sve je lokalno. Za one koji žele okusiti pravu Tursku, to je pravo mjesto. Bakica je toliko topla, divna i vesela. Na kraju večeri smo se izgrlile kao da mi je prava baka, a ja njoj davno izgubljena unuka. Također, oni nude i tečaj pripremanja lokalne hrane u vodstvu bakice. Ja ću ići idući put, vidim na Instagramu da su ljudi potpuno oduševljeni, a kako i ne bi bili.
Općenito su Turci jako topli i susretljivi, pogotovo mi se to čini za tu pokrajinu.
Tko god razmišlja o odlasku u Cappadociju, nek više ne razmišlja. Prvom prilikom kartu u džep, osmijeh na lice i sretan put! Ova najatraktivnija regija Turske je u svako doba vrijedna posjeta.  Ne pada mi na pamet ni jedna druga koja bi mogla konkurirati.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Previous articleGreen Trio: novi zdravi proizvod na tržištu
Next articleObitelj Braje nudi domaću hranu i vina koje morate probati