Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li koji su kukci jestivi ?

Kukci su ponegdje u svijetu glavni izvor bjelančevina. Neki su jestivi.

Kukci, kod nas, nisu uobičajena pojava na meniju, međutim postoje mjesta na svijetu gdje su posve uobičajena hrana. Činjenica je da oko 2 milijarde ljudi jede kukce kao dio svoje tradicionalne kuhinje. Preko 1900 različitih insekata koristi se za hranu prema izvješću UN-a.

Znate li koji su kukci jestivi ?

Ovo ne znači da trebate krenuti u vrt po prvog kukca i pojesti ga. Većina jestivih insekata ipak se jede začinjena, pržena, pečena ili dimljena. Izdvojili smo neke od kukaca koje najčešće možete dobiti kao hranu.

Paukovi

U Kambodži su prženi pauci delikatesa. U gradiću Skuon, oko 60 km od Phnom Penha  jedu se Azijske tarantule – ah pieng. Imaju okus morskih rakova. Peku se u dubokom ulju s dodatkom soli i češnjaka.

Cvrčci

Cvrčci su dobre bube za početnike u konzumaciji ove namirnice. Lako ih je uloviti, puni su proteina. Uvijek ih treba termički obraditi jer mogu imati parazite.

 

Skakavci

Skakavci su također potpuno jestivi i prisutni u tradicionalnoj kuhinji mnogih naroda. Mogu biti vrlo ukusni s obzirom da se sada i u SAD-u na nekim mjestima mogu naručiti. U nekim zemljama jedu ih kao prirodni čips.

Škorpioni

Okus kuhanih škorpiona uspoređuju s okusom rakova, najviše škampa. Slične su građe pa bi moglo biti istina.

Termiti

Pojedite bube koje pokušavaju pojesti vašu kuću. S obzirom na veličinu imaju dosta mesa, a najbolje ih je tostirati na tavi. Navodno su vrlo ukusni s orašastom aromom. U Meksiku i na jugu USA služe ih za šankom kao kikiriki uz pivu i tekilu.

Mravi

Ovisi o vrsti i načinu priprave, ali mravi uglavnom imaju specifičan kiselkast okus. U Amazoni ih možete kupiti u staklenci. Čak su i njihova jaja jestiva, a nazivaju ih meksički kavijar. Dobar izbor proteina.

Kornjaši

Larva ovih kukaca dosta je uobičajena grickalica. U Amazoni su posebno popularni i nudi ih se s različitim začinima. U Amazoni nema velikih životinja koje bi bile izvor preoteina stoga su larve vrlo bitne za razvoj organizma.

Gusjenice

Potpuno uobičajen street food u Zambiji. Kuhane, pržene, sušene, s raznim aromama. Često se uz njih služi povrće. Uobičajeno jelo koje se nikom ne gadi. Osim turista.

 

Ose

Najčešće se jedu larve ose. Navodno su zanimljivog voćnog i slatkastog okusa. Ne znam je li ih netko probao, ali bilo bi zanimljivo čuti iskustva.

Kukci nisu za sve jestivi, no treba znati da tamo gdje se jedu su možda i jedini izvor bjelančevina stoga neophodni za preživljavanje ljudi. Negdje su amo delikatesa i lokalni specijalitet. Neke sam probao, ali nisam pretjerano oduševljen.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKakav je to hotel u kojem rade roboti?
Next articleKako se odjenuti za put avionom?