Kada je najbolje posjetiti Austriju?

Autor članka:
Podijeli:

Lokalci otkrivaju kada je najbolje vrijeme za posjetiti Austriju

Ako sanjate o bijegu iz grada ili planinskom odmoru u Austriji, vrijeme je da krenete s planiranjem putovanja. Austrija nudi toliko toga i popis je zaista raznolik: od planinarenja po Alpama i kupanja u ledenjačkim jezerima do skijanja, plesanja valcera i istraživanja nekih od najimpresivnijih primjera europske arhitekture.

Ovisno o tome koja je vaša omiljena avantura, poželjet ćete rezervirati svoje putovanje u odgovarajuće doba godine. Turističke sezone u Austriji su:

  • Glavna sezona: od svibnja do kolovoza
  • Predsezona i postsezona: od travnja do svibnja te od rujna do listopada
  • Izvan sezone: od studenog do ožujka
  • Skijaška sezona: od kraja studenog do travnja

Austrijske zime obilježava nekoliko stvari, no to su pretežno sezona balova i sezona skijanja. “Sezona balova u veljači, koja se u Beču smatra petim godišnjem dobom, jedinstvena je”, kaže Tina Haselbacher, vlasnica Almanac Hotels. “To je vrhunac društvenog kalendara jer se svi okupljaju kako bi plesali i slavili bečku kulturu.”

Također, hladniji mjeseci su savršeno vrijeme za odlazak u planine na malo skijanja. “Sačuvala bih sva planinska putovanja za početak prosinca pa sve do travnja, a odmor u gradu bih rezervirala za razdoblje od travnja do prosinca”, kaže Claudia Epp, glavna direktorica The Arula Chalets.

Putnici koji žele istražiti veće austrijske gradove – Beč, Graz, Linz i Salzburg – trebali bi razmisliti o sezonama izvan sezone. “U gradovima su svibanj, rujan i listopad najugodniji”, kaže Michael Gigl, voditelj tržišta SAD-a u Austrijskom turističkom uredu. “Ljeta su posljednjih godina postala toplija (nešto čime se Beč aktivno bavi, npr. ozelenjavanjem grada još više).” Ako biste ovu zemlju radije posjetili ljeti, Gigl preporučuje da tijekom srpnja i kolovoza posjetite planinske i jezerske regije Austrije.

Najbolje vrijeme za posjetiti Austriju ako želite izbjeći gužve

Beč
© Sandro Gonzalez from Unsplash

Mjeseci izvan sezone, poput travnja i početka svibnja te rujna i listopada, najbolje su vrijeme za posjet Austriji ako želite izbjeći gužve. “Naši glavni gradovi, poput Beča i Salzburga, obično su najprometniji tijekom ljetne sezone, od svibnja do rujna”, kaže Gigl. Iako, napominje, “prenapučenost je manji problem u Beču u usporedbi s drugim gradovima što je posebno vidljivo tijekom obilaska muzeja. Posjet Kunshistorisches Museumu, Belvedereu ili Albertini definitivno je manje užurban ili su manje gužve u usporedbi s drugim kulturnim institucijama svjetske klase.”

Najbolje vrijeme za posjetiti Austriju ako želite uživati u lijepom vremenu

Postoje različite vrste “dobrog vremena” u Austriji, a to ovisi o godišnjem dobu i vašem itineraru. “Zime su zadivljujuće sa snijegom na padinama i aktivnostima na otvorenom, od skijanja do lutanja uličnim tržnicama”, kaže Haselbacher. Samo se pobrinite da spakirate odgovarajuću opremu jer su temperature zimi dosta niske. Također, planine su uvijek hladnije od gradova.

Ako volite toplije vrijeme, svoj posjet planirajte tijekom lipnja, srpnja ili kolovoza i uživajte u cjelodnevnom suncu koje zalazi tek nakon 20 sati. Ljeto je odlično za iskustvo “vanjskih bazena, parka Prater u Beču i odlazak u planine na planinarenje i vožnju biciklom”, dodaje Haselbacher. Ako isključivo posjećujete austrijske gradove, onda Epp preporučuje proljeće ili jesen, “kada su vrućine podnošljivije”.

Najbolje vrijeme za posjetiti Austriju po nižim cijenama

Cijene hotela će se razlikovati ovisno o tome gdje točno putujete i kada posjećujete Austriju. “Na hotelske cijene u Beču mogu utjecati veliki kongresi i konvencije, često u lipnju, rujnu ili listopadu”, kaže Gigl. “Potražnja za sobama u Salzburgu najveća je tijekom sezone Salzburškog festivala koji se održava od kraja srpnja do kolovoza.”

U razdoblju kada se ne održavaju veći događaji, Haselbacher kaže: “Cijene imaju tendenciju pada ljeti kada temperature rastu, zatim u siječnju kada završe božićna sezona i svečanosti te prije nego što sezona balova krene u višu brzinu.” Cijene u planinama također ovise o potražnji, a one “rastu tijekom zimske sezone, posebno tijekom blagdanskog razdoblja”, kaže Epp.

Najbolje vrijeme za posjet Austriji za skijanje, božićne sajmove i balove

Obertauern, Austrija
© Bernard Hermant from Unsplash

Austrijske zime možda imaju kraće dane, sunce zalazi nakon 16 sati, no to je još uvijek jedno od najuzbudljivijih razdoblja za posjet zemlji. “Za zimsku zemlju čudesa i doživljaj božićnih sajmova isplanirajte putovanje bilo gdje od prvog tjedna prosinca do početka siječnja”, kaže Haselbacher. Epp ponavlja njezinu izjavu, ističući da se bečki božićni sajam “smatra najvećim i jednim od najljepših u Europi”.

Hladnije vrijeme podrazumijeva i sezonu balova u Beču. “Veljača je u znaku društvene scene, sa stotinama balova gdje su svi dotjerani za slavlje i plesanje cijelu noć”, objašnjava Haselbacher. Mnogu su balovi otvoreni za javnost pa samo spakirajte smoking ili haljinu i kupite ulaznice online.

Sezona skijanja događa se istovremeno s praznicima i blagdanskom sezonom, iako bi bilo bolje pričekati kraj zime da krenete. “Najbolje doba godine za skijanje je ožujak, gdje su dani puni snijega, duži i topliji – najbolje od svega”, kaže Epp.

Najgore vrijeme za posjet Austriji

“Austrija ima niz događaja i iskustava za sve interese”, kaže Hasebacher, “i zaista nema lošeg vremena za posjetu”. Međutim, možda biste mogli izbjeći vrhunac ljeta, posebno ako više volite klima uređaj, jer je vrijeme tada zaista pakleno vruće.


Izvor: Travel + Leisure

Autor naslovne fotografije: © Erik Odiin from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave