Travel AdvisorTravel Advisor

Kako odabrati frišku ribu na Dolcu?

Jasmina Đurović: Kako odabrati frišku ribu na Dolcu

Jasmina Đurović donedavno je vodila jedan od hit dubrovačkih restorana LAJK, no sada s familijom živi u Zagrebu te svakodnevno obilazi placeve u potrazi za svježim namirnicama.
– Nedavno je sin odlučio studirati u Zagrebu te smo se s njime preselili i mi. Naime. nije nam dugo trebalo da shvatimo da je to trenutak koji smo čekali i koji treba iskoristiti i otići. Suprug je došao par mjeseci ranije i odmah počeo raditi u jednom restoranu. Zahvaljujući njegovom dugogodišnjem iskustvu u ugostiteljstvu i ljudima koji vjeruju u njega bez problema je našao posao.

Brzi život Zagreba

Život u Zagrebu je dosta brži nego u Dubrovniku – priča Jasmina.
– Ovdje stvarno svi žive 300 na sat cijelu godinu. Ja sam trenutno doma pa se mogu prilagoditi svojoj obitelji. Kao pravi Dubrovčani, ručamo pretežno u 12:00. Kako smo trenutno smješteni u centru tako je moje najdraže mjesto postalo Dolac – otkriva majstorica u kuhinji.
Posjećuje ga svako jutro, Dolac je postao njezino mjesto gdje bira ribu, ali i ostale namirnice.

– Sjećam se da su mi uvijek govorili, kad bi htjela naručiti neku ribu za svoj restoran u Dubrovniku, da to nije baš jednostavno jer – sva riba ide za Zagreb – . Nisam to baš razumjela jer ipak mi imamo more pod nosom. Dok se nisam sama uvjerila. Dakle, nema čega nema. Od gavuna, grdobine, zubataca, raže do morskog psa i velikih tuna. I to svaki dan – ističe Jasmina.

Za odabrati dobru ribu kaže da ima nekoliko pravila.

Kao prvo, mora se cijela sjajiti, blistati. Ako su ribi oči mutne, upale i tmurne, bježite od takve ribe. Moraju biti bistre. Škrge moraju biti vlažne i crvene boje. Koža mora biti glatka, metalnog sjaja. Sve su to neke komponente koje treba provjeriti prije kupnje, a onda kad ju kupite poigrajte se s njom – veli Jasmina.

Možete od jedne malo veće ribe napraviti i 3 jela, ističe kuharica. Od kostiju i glave juhu, tartar ili carpaccio… što god, pustite mašti na volju.
– Kako volim ići na Dolac, skompala sam se s nekoliko kumica kod kojih se opskrbljujem svakodnevnim namirnicama. Najviše volim kuhati juhe. Bez juhe ne mogu zamisliti ručak. To je neki početak. Bila ona od buče, tikvica, mesa ili ribe… nekako je juha u nas obavezna.

Riba im je na meniju 3-4 puta tjedno.

– Volimo sve. Raznovrsno. Volim se igrati i isprobavati uvijek nešto novo. Također, volim raditi rižote, a rižot od šparoga je moj specijalitet. Nekako je to jelo koje je ujedno obilježilo naš restoran. Svi su ga voljeli i njemu se vraćali – zaključila je Jasmina i dodala da se kod njih konstantno nešto krčka u loncu.

Tako da možda jedan dan Zagrebe dragi namirišeš nešto jednostavno i zanimljivo, neko novo malo mjesto, gdje će svi dolaziti na obiteljsko druženje, nešto naše, nešto za dušu – poručuje vam ‘food majstorica’ koja zna kako odabrati frišku ribu.

Preneseno s ItGirl

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleGran Canaria, što vidjeti?
Next articleSlovenija: skijanje po Deželi u pet dana