Kako reagirati ako vam se približi morski pas?

Autor članka:
Podijeli:

Saznajte kako se pravilno ponašati ako vam se približi morski pas

Naravno, morski pas i vi se vjerojatno nikada nećete susresti, no nije loše znati kako se ponašati ako se u životu dovedete u ovo neugodno iskustvo. Zadnjih dana je TikTok, barem moj, prepun videozapisa u kojima glavnu ulogu imaju morski psi.

Jedan od takvih videa podijelila je i jedna morska biologinja. U videu prikazuje trenutak susreta s velikim tigrastim morskim psom, gdje objašnjava kako reagirati ako se nađete u sličnoj situaciji.

Radi se o Andriani Fragoli (Andriana Marine na TikTok-u i Instagramu) koja se na Havajima u One Ocean Divingu bavi i sigurnim ronjenjem među morskim psima. Gospođa Fragola godinama proučava i istražuje morske pse, a na društvenim mrežama redovito postavlja videozapise o susretima s morskim psima, kitovima i dupinima.

Što napraviti ako morski pas pliva prema vama?

Ronioci među morskim psima
© Gerald Schombs

U svom najpopularnijem videu na TikTok-u do danas, gospođa Fragola je sa svojih 230.000 pratitelja podijelila kako se ponašati ako se nađete u društvu morskog psa. Andriana se u ovoj situaciji susrela s tigrastim morskim psom, drugom najopasnijom vrstom nakon velike bijele psine.

Prilikom ronjenja u dubokim plavim vodama Havaja, Andriana je okružena morskim psima. Jedno stvorenje je ipak nešto zainteresiranije od drugih i pliva ravno prema njoj. Snimka koja ledi krv u žilama upravo to i prikazuje: morskog psa koji pliva točno prema njoj. Definitivno situacija koja bi bez ikakve sumnje za većinu bila noćna mora.

Ono što je fascinantno jest mirnoća gospođe Fragole koja pruža ruku i dodiruje morskog psa po vrhu glave. Istovremeno u opisima koji se nalaze na videu objašnjava kako što sigurnije pobjeći iz situacije.

Saznajte koje upute gospođa Fragola daje u videozapisu

Gospođa Fragola u videozapisu daje detaljne upute što napraviti u takvoj situaciji:

  1. “Kako se morski pas približava, pobrinite se da održavate kontakt očima, ispružite ruku i ukočite lakat.”
  2. “Zatim pritisnite ruku ravno na vrh glave morskog psa te nastavite s odgurivanjem svog tijela prema gore i od njega.”
  3. “Ostavite ruku uz bok njihova tijela kako biste zadržali taj dodatni prostor u slučaju da se morski pas odluči ponovno okrenuti prema vama.”
  4. “Zatim, nakon što morski pas počne plivati, pobrinite se da pogledate oko sebe i provjerite ima li drugih morskih pasa koji vam se približavaju.”

Ovi savjeti čine se kao najjednostavniji na svijetu, no vjerujem da bi mnogi pretrnuli od straha. U videozapisu se Andriana odguruje od grabežljivca i dok on pliva, okreće se s njim kako bi zadržala pogled na njemu. Snimka je u samo jedan dan na TikTok-u pregledana nevjerojatnih 14,5 milijuna puta.

Mnogi su gledatelji bili zapanjeni njenom mirnoćom

Među tim gledateljima sam definitivno i ja! Brojni su rekli da ne bi mogli biti toliko hrabri da se susretnu licem u lice s morskim psom. Komentari su raznoliki: jedni preporučuju da se jednostavno držite dalje od oceana, a drugi se šale kako ovi savjeti ovise i o tome je li morski pas sit ili nije. Neki govore i da bi umrli od tjeskobe prije nego što bi pokušali bilo što drugo, dok neki smatraju da nema šanse da bi mogli ostati tako mirni. Koji je vaš komentar?

Djevojka na luftiću dok oko nje plivaju morski psi
© Jared Rice

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Video sa skijanje pogledaj ovdje.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave