Travel AdvisorTravel Advisor

Kako reagirati ako vam se približi morski pas?

Saznajte kako se pravilno ponašati ako vam se približi morski pas

Naravno, morski pas i vi se vjerojatno nikada nećete susresti, no nije loše znati kako se ponašati ako se u životu dovedete u ovo neugodno iskustvo. Zadnjih dana je TikTok, barem moj, prepun videozapisa u kojima glavnu ulogu imaju morski psi.

Jedan od takvih videa podijelila je i jedna morska biologinja. U videu prikazuje trenutak susreta s velikim tigrastim morskim psom, gdje objašnjava kako reagirati ako se nađete u sličnoj situaciji.

Radi se o Andriani Fragoli (Andriana Marine na TikTok-u i Instagramu) koja se na Havajima u One Ocean Divingu bavi i sigurnim ronjenjem među morskim psima. Gospođa Fragola godinama proučava i istražuje morske pse, a na društvenim mrežama redovito postavlja videozapise o susretima s morskim psima, kitovima i dupinima.

Što napraviti ako morski pas pliva prema vama?

© Gerald Schombs

U svom najpopularnijem videu na TikTok-u do danas, gospođa Fragola je sa svojih 230.000 pratitelja podijelila kako se ponašati ako se nađete u društvu morskog psa. Andriana se u ovoj situaciji susrela s tigrastim morskim psom, drugom najopasnijom vrstom nakon velike bijele psine.

Prilikom ronjenja u dubokim plavim vodama Havaja, Andriana je okružena morskim psima. Jedno stvorenje je ipak nešto zainteresiranije od drugih i pliva ravno prema njoj. Snimka koja ledi krv u žilama upravo to i prikazuje: morskog psa koji pliva točno prema njoj. Definitivno situacija koja bi bez ikakve sumnje za većinu bila noćna mora.

Ono što je fascinantno jest mirnoća gospođe Fragole koja pruža ruku i dodiruje morskog psa po vrhu glave. Istovremeno u opisima koji se nalaze na videu objašnjava kako što sigurnije pobjeći iz situacije.

Saznajte koje upute gospođa Fragola daje u videozapisu

Gospođa Fragola u videozapisu daje detaljne upute što napraviti u takvoj situaciji:

  1. “Kako se morski pas približava, pobrinite se da održavate kontakt očima, ispružite ruku i ukočite lakat.”
  2. “Zatim pritisnite ruku ravno na vrh glave morskog psa te nastavite s odgurivanjem svog tijela prema gore i od njega.”
  3. “Ostavite ruku uz bok njihova tijela kako biste zadržali taj dodatni prostor u slučaju da se morski pas odluči ponovno okrenuti prema vama.”
  4. “Zatim, nakon što morski pas počne plivati, pobrinite se da pogledate oko sebe i provjerite ima li drugih morskih pasa koji vam se približavaju.”

Ovi savjeti čine se kao najjednostavniji na svijetu, no vjerujem da bi mnogi pretrnuli od straha. U videozapisu se Andriana odguruje od grabežljivca i dok on pliva, okreće se s njim kako bi zadržala pogled na njemu. Snimka je u samo jedan dan na TikTok-u pregledana nevjerojatnih 14,5 milijuna puta.

Mnogi su gledatelji bili zapanjeni njenom mirnoćom

Među tim gledateljima sam definitivno i ja! Brojni su rekli da ne bi mogli biti toliko hrabri da se susretnu licem u lice s morskim psom. Komentari su raznoliki: jedni preporučuju da se jednostavno držite dalje od oceana, a drugi se šale kako ovi savjeti ovise i o tome je li morski pas sit ili nije. Neki govore i da bi umrli od tjeskobe prije nego što bi pokušali bilo što drugo, dok neki smatraju da nema šanse da bi mogli ostati tako mirni. Koji je vaš komentar?

© Jared Rice

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Video sa skijanje pogledaj ovdje.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoje su najljepše svjetske koncertne dvorane?
Next article12 atrakcija koje možete posjetiti u Krakovu