Travel AdvisorTravel Advisor

Kako se naspavati za vrijeme dugih letova?

Nekim putnicima je zaspati za vrijeme dugog leta avionom posve jednostavno, drugi s time imaju pravi problem. Kako se naspavati za vrijeme dugih letova? Imamo nekoliko savjeta koji bi trebali olakšati sljedeće putovanje onima koji se ne uspijevaju naspavati u avionu.

Što možete poduzeti prije leta?

Sve što radite prije leta može utjecati na san. Bitno je što jedete, kako ste odjeveni i što ste gledali na Tv-u. Sve to može utjecati na san.

1.Odaberite ugodnu odjeću

Da bi ste zaspali moram vam biti udobno i morate se osjećati ugodno, zato pazite kako se odijevate za putovanja. Na dugom letu najmanje je bitna moda. Neka vas odjeća ne stiska i neka bude od prirodnih materijala. Također se dobro odjenuti slojevito kako bi se mogli prilagoditi temperaturi koja vas zatekne u avionu. Pojedini komadi odjeće mogu poslužiti i kao jastuk ako ne nosite sa sobom putni.

2.Jedite do 3 sata prije leta

Prije puta obavezno izbjegavajte jako slanu hranu jer ćete stalno biti žedni. Ako pojedete dobar obrok 3 sata prije leta izbjeći ćete jaku glad koja bi vas u avionu mogla natjerati da pretjerate s grickalicama i avionskom hranu koja nije bas najfinija i može prouzročiti probleme zbog kojih ćete teže zaspati. Ponesite sobom bananu, dobro ju je pojesti prije spavanja. Žitarice i orašasti plodovi također su dobra grickalica i prije i za vrijeme puta.

3.Ako planirate koristiti tablete za spavanje svakako ih isprobajte prije puta

Mnogi poteškoće sa spavanjem za vrijeme leta rješavaju tabletama. Ako se i vi odlučite na to svakako ih doma prethodno isprobajte. Morate znati kako na vas djeluju i proučiti sve eventualne nuspojave. nikako ne želite biti mamurni kod presjedanja ili prilikom dolaska na odredište, zato oprezno s lijekovima.

4.Unaprijed odaberite mjesto

Ako želite dobro odspavati preporučujemo da odaberete sjedalo do prozora. Možete se udobnije smjestiti i nasloniti.

Što činiti za vrijeme leta?

Piti alkohol, pretjerati s filmovima i internetom i sjediti uspravno nikako nije dobro za san. Zrak je u avonu vrlo suh stoga je dobro piti dosta tekučine, ali ne i alkohola koji ne pomaže jet lagu.

1.Ne pretjerujte s gledanjem filmova i internetom

Izloženost svjetlu ekrana simulira mozak i drži vas budnima. Ako planirate raditi za kompjuterom dok putujete avionom kupite naočale koje blokiraju plavu svjetlost, izgledaju kao obične naočale za čitanje, a pomoći će vam da lakše zaspete. Također kada odlučite zaspati pokrijte oči maskom koju dobijete u avionu ili je ponesite sobom. U potpunom mraku puno ćete lakše zaspati.

2.Ponesite čepiće za uši

Čepići za uši su vrlo korisni kada pokušavate zaspati u avionu punom ljudi. Što manje toga vas ometa to ćete lakše utonuti u san i tijelo i mozak će vam se lakše opustiti. Teško da ima što gore dječjeg plača koji odzvanja avionom, no i djeca isto moraju putovati. Stoga ne zaboravite uvijek sa sobom imati čepiće za uši kako bi si osigurali potrebnu tišinu-

3.Ne pretjerujte s alkoholom

Zrak u avionu je jako suh i izaziva dehidraciju. Ako još i konzumirate alkohol bit ćete cijelu noć žedni i na toaletu. Svako buđene će vas poremetiti i teže ćete ponovo zaspati. Pažljivo birajte što pijete za vrijeme leta. Najbolje se držati vode ili čaja.

4.Skroz spustite sjedalo

Sjedala se mogu spustiti s razlogom, pa zato to i učinite. Leđa će vam biti zahvalna.

5.Planirajte san unapred kako bi izbjegli jetlag

Ako putujete daleko vjerojatno ćete mijenjati vremensku zonu. Provjerite u kojoj je zoni mjesto na koje putujete i probajte prije puta koji dan spavati u vrijeme kada je tamo noć. Tako će tijelo biti spremnije na promjenu i izbjeći ćete neugodan jetlag.

Travel Advisor – putovanja

Pratite naš YouTube kanal.

5 stvari koje smetaju ljude u avionu

Koje kompanije nude internet u avionu?

Koja je najseksi profesija ženama našeg vremena?

 

Previous article5 najposjećenijih zemalja na svijetu
Next articleNajpoznatija cesta na svijetu