Kako se Valentinovo slavi diljem svijeta?

Autor članka:
Podijeli:

U veljači smo, mjesecu ljubavi i približava nam se Dan zaljubljenih, svjetski poznat kao Valentinovo. Ljubav treba imati poseban tretman svakog dana, no svakako zaslužuje onih 24 sata kada ju slavi cijeli svijet. Zato ćemo otkriti kako, ali kada se ovaj romantični dan obilježava u svijetu.

Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo

Velšani su poznati po svojoj strasti, a ljubav slave 25. siječnja – na Dan svetog Dwynwena. Pažljivo izrezbarene drvene žlice, poznate i kao ljubavne žlice, često se razmjenjuju između ljubavnika, a ta tradicija potječe iz 16. stoljeća.

Valencia, Španjolska

Za stanovnike Valencije najromantičniji dan u godini pada na 9. listopada, na Dan svetog Dionizija, zaštitnika ljubavi. Kako bi se obilježila ova svečana prigoda, održavaju se brojni festivali i parade, a prema tradiciji muškarci kao znak ljubavi svojoj partnerici nude Mocadoru – figurice od marcipana.

Miao, jugozapadna Kina

Tijekom Festivala sestrinskih obroka (Sister’s Meal Festival) žene kuhaju raznovrsna šarena rižota koja se umataju u svilu i nude udvaračima koji pjevaju serenade. Sudbina veze ovisi o predmetu pronađenom u riži. Dva štapića znače ljubav, ali češanj češnjaka znači da je romansa gotova prije nego što je i počela.

Južna Koreja

Romantični Južnokorejci slave ljubav svakog 14. u mjesecu – ne samo u veljači. Ovi dani uključuju svibanjski Dan ruža, lipanjski Dan poljupca, prosinački Dan zagrljaja i travanjski Crni dan kada se samci okupljaju kako bi se utješili uz Jajangmyeon – crne rezance.

Jajangmyeon
© Spoon Fork Bacon | Easy recipes for breakfast, dinner & beyond from Pinterest

Južna Afrika

Prema drevnom rimskom festivalu Lupercalia, mlade će žene zakačiti ime svoje simpatije na rukav kako bi svi mogli vidjeti. Ponekad suptilan pristup anonimne kartice jednostavno neće obaviti posao.

Rumunjska

Dragobete, poznat i kao ‘Dan kada se ptice zaručuju’,  slavi se 24. veljače, a radi se o kombinacijie Valentinova i proslave proljeća. Djevojčice i dječaci odlaze u šumu brati cvijeće, dok drugi umivaju lice u snijegu kako bi im to donijelo zdravlje i sreću.

Filipini

Valentinovo je popularna prigoda za masovna vjenčanja na kojima će se stotine, ponekad čak i tisuće, jednoglasno vjenčati. Ove velike događaje često sponzorira Vlada kao oblik javne usluge.

Japan

Dok su u većini nacija žene one koje su razmažene na Valentinovo, u Japanu su muškarci ti koji dobivaju čokoladu na poklon. Tek 14. ožujka, poznatog kao Bijeli dan, muškarci mogu odlučiti uzvratiti uslugu.

Čokolade
© Food Faith Fitness from Pinterest

Gana

U pokušaju da se potakne turizam u jednoj od najvećih svjetskih zemalja proizvođača kakaovaca, 14. veljače je od 2007. poznat i kao Nacionalni dan čokolade. Posebni jelovnici s temom čokolade, izložbe i predavanja mogu se pronaći diljem zemlje.

Sv. Valentin, Francuska

Između 12. i 14. veljače, prikladno nazvano ‘Selo ljubavi’ pretvara se u epicentar romantike. Očekujte kuće ukrašene ružama, stabla prekrivena ljubavnim porukama, brojne prosidbe i priliku da posadite vlastito stablo ljubavnika.

Estonija

U Estoniji se 14. veljače slavi prijateljstvo, a ne romantična ljubav i to tijekom Sobrapaeva, koji se doslovno prevodi kao ‘Dan prijateljstva’. Isto se događa u Finskoj gdje je proslava poznata kao Ystävän Päivä.

Republika Češka

Iako je Dan zaljubljenih u posljednjih nekoliko godina postao popularniji, tradicionalno se među zaljubljenima u Češkoj slavi 1. svibnja. Brojni parovi hodočaste do spomenika pjesnika Karela Hyneka Máche u parku Petrin, dok poljubac ispod cvjetova trešnje simbolizira sreću u nadolazećoj godini.

Kina

Poznat kao Qixi, kineski festival ljubavi održava se sedmog dana sedmog mjeseca prema kineskom kalendaru. Potječe iz tragične priče o dvoje zaljubljenih koji su bili prisiljeni razdvojiti se zbog njihovog društvenog statusa, no ipak su imali dopuštenje da se jednom godišnje ponovno sretnu. Ovih dana samci pripremaju voće u nadi buduće ljubavi, dok se parovi mole za blagostanje.

Bugarska

Bugari 14. veljače slave Dan svetog Trifona Zarezana, inače poznat i kao Dan vinara. Stoga parovi imaju tendenciju slaviti svoju ljubav uz čašu ili dvije nekog od ukusnih domaćih vina.

Dvije čaše vina
© Freepik from Pinterest

Brazil

Dan zaljubljenih, Dia dos Namorados, obilježava se 12. lipnja. Dan svetog Ante, zaštitnika braka, slavi se sljedeći dan. Slobodne žene obično izvode rituale, poznate kao simpatias, u nadi da će biti sljedeće koje će se udati.

Argentina

Argentinci ne samo da slave Valentinovo, već također odvajaju cijeli tjedan tijekom srpnja za proslavu ‘Tjedna slatkoće’ kada se poljupci razmjenjuju za slatke poslastice. Izvorno osmišljen kao marketinška kampanja slastičara, brzo je prihvaćen od strane ove strastvene nacije.


Autor naslovne fotografije: © Becca Tapert from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave