Kako voziti po UK?

Autor članka:
Podijeli:

Vožnja po Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) u osnovi slijedi ista pravila kao i u drugim zemljama.

Ipak postoje neke specifičnosti na koje trebate obratiti pozornost. U Velikoj Britaniji se brzine mjere u miljama na sat (mph), dok se udaljenosti obično mjere u miljama (1 milja = 1,60934 km).

Evo nekoliko ključnih smjernica kako se vozi po UK:

U Velikoj Britaniji se vozi na lijevoj strani ceste. To znači da je upravljač automobila na desnoj strani, a vozač će se nalaziti bliže sredini ceste.

Kružni tokovi (roundabouts) su vrlo česti. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju dati prednost vozilima koja se već nalaze unutar kružnog toka. Zapamtite, promet se kreće u smjeru kazaljke na satu.

ulica

Pratite prometne znakove i poštujte ograničenja brzine koja se mjeri u miljama na sat (mph). U naseljima je uobičajeno ograničenje brzine 30 mph (oko 48 km/h), na otvorenim cestama može biti 60 mph (oko 96 km/h), a na autocestama 70 mph (oko 113 km/h) ili više, ovisno o oznakama.

Pazite na oznake na cestama koje označavaju različite trake i smjerove. Bijele strelice na cesti obično pokazuju smjer vožnje.

U nekim ruralnim područjima postoje pravila prioritetnih cesta (priority roads), gdje vozila na prioritetnoj cesti imaju prednost prolaska. U nekim slučajevima, ove ceste mogu biti označene znakom “Prednost prolaska” (Priority Give Way) na sporednoj cesti, što ukazuje vozačima da moraju dati prednost prometu na glavnoj cesti.

 

Sigurnosni pojasevi su obavezni za sve putnike u vozilu.

voziti po UK

Korištenje mobilnih telefona tijekom vožnje bez hands-free uređaja je zabranjeno.

Rotore (mini roundabouts) treba voziti s oprezom. Vozite se s unutarnje strane rotora, a signalizirajte izlazak prema van kada dođete do željenog izlaza.

Ograničenje alkohola u krvi za vozače u Engleskoj je 0,08%. Preporučuje se potpuno izbjegavati alkohol ako planirate voziti.

Imajte sa sobom važeću vozačku dozvolu, dokumente o vlasništvu vozila i valjano osiguranje.

U Ujedinjenom Kraljevstvu postoje različite vrste cesta koje se razlikuju prema veličini, brzini i funkciji. Evo nekoliko tipova cesta koje možete pronaći u UK:

Voziti po UK

  1. Autoceste (Motorways): Autoceste su brze ceste s više traka i visokim ograničenjem brzine. Obično imaju plave oznake s bijelim slovima. Ovo su glavne prometnice koje povezuju različite gradove i regije. Na autocestama možete očekivati ​​odmorišta, servisne stanice i posebne prometne odvojke.
  2. Dual Carriageways: To su ceste s dvije trake u svakom smjeru. Dual carriageways imaju veće ograničenje brzine od običnih cesta i služe za brži promet između gradova.
  3. Obične ceste (A-roads i B-roads): A-roads su glavne ceste koje povezuju gradove i regije, dok su B-roads manje ceste koje često prolaze kroz ruralna područja i sela. Ograničenje brzine na ovim cestama varira ovisno o njihovoj prirodi i mjestu.

Gradske ceste, London

  1. Ruralne ceste: U ruralnim područjima možete pronaći uske i zavojite ceste koje povezuju manja sela i naselja. Ove ceste mogu biti jednosmjerne i nešto manje prometne.
  2. Gradske ceste: U urbanim područjima, ceste su obično bolje uređene i imaju semafore i kružne tokove. Promet može biti gust, a ograničenja brzine su obično niža nego na bržim cestama.

Budite pažljivi, prilagodite se prometnim propisima i uvijek budite koncentrirani tijekom vožnje po UK. U početku možda osjećate određenu nesigurnost zbog promjene strane vožnje, ali s vježbom ćete postati sigurniji vozač.

Što vidjeti u Londonu? Donosimo popis najzanimljivijih znamenitosti

 

Nove objave