Search
Close this search box.

Kako zabaviti djecu za vrijeme leta?

Autor članka:
Podijeli:
Djeci mlađoj od 12 godina postaje dosadno nakon samo 49 minuta leta i 47 sekundi trajanja leta.

Najmlađim putnicima na letu potrebno je samo 49 minuta i 47 sekundi da upitaju „jesmo li već stigli?”. Dr.Sandi Mann, psihologinja i stručnjakinja, pomaže roditeljima odrediti točan trenutak u kojem djeci postaje dosadno i time im omogućava duže uživanje u letu bez stresa.

Istraživanje je pokazalo da su najaktivnija djeca između tri i četiri godine starosti, a da dvije trećine roditelja, njih 64 posto%, brine o tome kako će zabaviti djecu dok je njih 43% zabrinuto da će djeca ometati ostale putnike na letu.

Tehnike podmićivanja poput davanja slatkiša (41%) u zamjenu za lijepo ponašanje često se koriste kao bi se održao mir. Druge isprobane i testirane metode roditelja uključuju gledanje sadržaja na elektroničkim uređajima (33%), čak i ako im oni nisu dozvoljeni kod kuće, davanje novih igračaka (27%) kako bi mališan bio sretan ili pokušaje umaranja djeteta trčanjem po zračnoj luci prije ukrcavanja na let (16%).

Dr. Sandi Mann, psihologinja i stručnjakinja za dosadu sa Sveučilišta Central Lancashire komentirala je: „Roditelji djece stare između tri i četiri godine brzo će otkriti da je ovo doba kad su djeca fizički najaktivnija, postaju neovisnija te im trebaju novi i sofisticiraniji načini zabave od onih kad su bili mlađi.

Na primjer, ‘elektronička dadilja’, iako popularna na letovima, ne djeluje na sve dobne skupine. Roditelji mlađe djece uviđaju da ona imaju manje pozornosti za takve aktivnosti nego starija djeca. Prekidanje ove pasivne aktivnosti nekom aktivnom ili kreativnom spriječit će osjećaj dosade kod djece te ona neće biti nemirna.”

Kako zabavtti djecu za vrijeme leta

Međutim, podmićivanje nije jedina taktika kojoj roditelji pribjegavaju kad putuju sa svojom djecom avionom. Iskrenih 7% roditelja izjavilo je da se pokušavaju opustiti i ignorirati nestašnu djecu stavljanjem maske za spavanje na oči.

Što se tiče zabave na letu, filmovi su zasigurno najpopularnija aktivnost koja na otprilike 40 minuta okupira najmlađu grupu djece (0-2 godine), dok se najstarija grupa djece (11-12 godina) tako zabavlja otprilike 1 sat i 45 minuta. Filmovi su kasnije popraćeni igricama na pametnom uređaju ili uređaju u sklopu sustava zabave na letu – ova opcija najmlađu djecu zabavlja 30 minuta dok će najstariji na njih potrošiti sat i pol vremena.

Istovremeno, kreativni izazovi kao što je, na primjer, crtanje najpopularniji su kod dobne skupine do 9 godina, a kasnije djecu počinju više zanimati slagalice i kvizovi, dok se bojanje i knjige s naljepnicama više sviđaju mlađim generacijama.

Dr. Sandi Mann dalje je komentirala: „Jako maloj djeci ne trebaju sofisticirane igračke tijekom leta, već će ih najviše zabaviti stvari iz njihovog okruženja, uključujući ljude i njihove roditelje. Primjerice, to mogu biti igre koje spominju ili opisuju stvari iz okoline, ali i obične šetnje prolazom koje će nešto starijoj djeci biti dobra prilika za razgibavanje, dok će najmlađi na ovaj način bar nakratko promijeniti okolinu i vidjeti ostatak aviona i putnike. Također, ne zaboravite pjevanje i interaktivne igre.

Starijoj djeci može se dati jednostavni pribor kao što su bilježnica i olovka, časopis s križaljkama i igrama ili strip. Osigurajte da djeca češće naprave pauzu kako bi prošetala prolazom i ograničite pasivno gledanje u ekrane, kao što biste i kod kuće. Nemojte se prestrašiti da bi im moglo biti dosadno ako ih prepustite njihovim uređajima i osnovnom priboru – pronaći će kreativne načine kako da se zaokupe.“

Jade Cobbs, Emiratesov voditelj kabinskog osoblja (cabin supervisor) komentirao je: „Razumijemo da se roditelji ponekad boje činjenice da moraju putovati na velike udaljenosti s malom djecom kojoj brzo postane dosadno.

Međutim, roditelji ne trebaju čekati da njihovom djetetu postane dosadno. Bilo da zamole kabinsko osoblje da djeci osiguraju set aktivnosti ili zajedno pogledaju obiteljsku seriju ili filmove na Emiratesovom ICE sustavu zabave, roditelji mogu izbjeći dosadu kroz pripremljene aktivnosti, interaktivne igre ili program zabave na letu.’’

O istraživanju

Istraživanje je provela agencija za istraživanje Censuswide za klijenta aviokompaniju Emirates u lipnju 2017. Podaci su skupljeni putem online ankete na uzorku od 2006 roditelja iz Velike Britanije koji imaju djecu starosti između 0 i 12 godina s kojom su putovali avionom.

Za pomoć u kreiranju Kvocijenta dječje dosade (CBQ), Dr. Sandi Mann također je tijekom igre promatrala 90 djece dobi između 6 mjeseci i 11 godina, kako bi odredila kako se djeca ponašaju u stvarnim situacijama.
Emirates je razvio Kvocijent dosade kod djece (Child Boredom Quotient – CBQ) kako bi pomogao roditeljima da odrede u kojem točno trenutku njihovoj djeci postaje dosadno i potom znaju kako postupiti u toj situaciji

izvor: wishmama.hr

Putujte i naučite svoju djecu putovati

https://www.travel-advisor.eu/5-najboljih-mjesta-za-izlet-s-djecom/

https://www.travel-advisor.eu/kako-koristiti-internet-za-organizaciju-putovanja/

Nove objave